Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › SOČ na vysoké škole
- Toto téma je prázdné.
-
AutorPříspěvky
-
-
PetraHost
Ráda bych slyšela od bývalých SOČkařů, jestli jim SOČ nějak pomohla při přijímačkách nebo studiu na VŠ? Díky
-
FrantaHost
Ahoj Petro,
každá VŠ to mívá jiné, většinou je to však skvělý bonus a já jsem díky tomu mohl jít na VŠ s přehledem.
SOČka pomůže především později, mám již zkušenosti s rozvrhnutím si práce (vše co dělám), samotném řešením problémů (semestrální práce, projekty, …) a nakonec i sepsáním dokumentace (bakalářská práce, …).
SOČkou ztratíš sice hromadu času na SŠ, ale na VŠ (později) díky tomu hromadu času ušetříš.Rozhodně do SOČky jdi a přeji hodně sil.
Franta -
Patrik K.Host
Ahoj Petro!
SOČ dokáže při přijímacím řízení doopravdy velmi pomoct, většinou jsou za ni udělovány body „navrch“. Většina vysokých škol si cení zájmu o obor ještě předtím, než jsi ho začala studovat přímo na vysoké škole. Dále také, když je součástí přijímacího řízení i ústní pohovor, tak můžeš své práce přinést a ukázat je komisi, což snad nikdy nezanechalo negativní dojem. V případě dalších otázek mě neváhej kontaktovat, byl jsem dvakrát účastníkem celostátní přehlídky a troufám si říct, že bych byl schopen v lecčem poradit.
Mnoho úspěchů při tvorbě práce!
S pozdravem
Patrik Kučera (patrik.kucera@fsv.cvut.cz)
-
Tomáš DosedělHost
To je docela zajímavé téma, díky za něj. Má někdo konkrétní zkušenosti, že mu někde přičetli za SOČku body? Klidně sem napište konkrétní školu/fakultu/obor, podle mě to řadě lidí pomůže…
-
Šárka NavrátilováHost
Ahoj Petro,
nemůžu na otázku Tomáše Doseděla napsat, že by mi díky prvnímu místo na celostátní přehlídce SOČ prominuli přijímačky na VŠ – prostě proto, že se to nestalo. Mohu ale odpovědět, že jsem díky účasti v SOČ získala k místu na univerzitě, na kterém mě to baví stále víc 🙂
Mně osobně nejvíc pomohlo, že jsem si u SOČ mohla poprvé vyzkoušet, jak se vlastně dělá takový (vědecký) projekt, do kterého člověk vstupuje s nějakým nápadem a pak své představy postupně rozvíjí, doplňuje, opravuje… Až nakonec stojí před nějakou komisí a musí si své výsledky obhájit. Díky tomu jsem na VŠ přišla s tím, že jsem tušila, jaké postupy práce mi zhruba vyhovují, kde mohu narazit na problémy nebo jak třeba mluvit s vyučujícími na konzultacích, abych si od nich odnesla co nejvíce.
Bylo pro mě také výrazně jednoduší vymyslet si téma diplomky (a nakonec i disertace), protože jsem už při psaní SOČce objevila „bílá místa poznání“, která jsem nestihla zaplnit a ke kterým jsem se později (a s novými poznatky ze studia na VŠ) mohla vrátit.
A asi můžu i přiznat, že jsem díky SOČce (a hlavně seminářům Sdružení na podporu talentované mládeže) zjistila, jak zhruba funguje výzkum a jeho prezentace, a díky tomu jsem se mohla začít poměrně brzy zapojovat i na naší katedře do různých projektů. Potom už to byl jen krůček k tomu, abych si podala přihlášku na doktorát 🙂
Šárka -
Miroslav PeřinaHost
Ahoj Petro!
Musím říct že mě osobně Socka moc pomohla. Ať už jde o zkušenosti z laboratoře, psaní nějaké práce na úrovni nebo obhajoby. Taky jsem si ujasnil co v budoucnu chci a nechci dělat.
Co se jedná ohledně bonusu, tak jelikož jsem těch soutěží měl více, prijimacky jsem vůbec nedělal. Teď jsem ve tretaku na Biochemii, PřF UP v Olomouci. Za medailové umístění v jakékoliv soutezi, tedy i Socce dává PřF speciální stipendium 10 000 Kč hned po zápisu. Což se hodí. Ted uz spolupracuju na novém výzkumu, ale základ mi dala právě Socka. -
IvanaHost
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, když se zúčastní SOČky, ale neumístím se, jestli i za tu účast budu mít body na vysokou školu navíc?
Děkuji za odpověď
Ivana -
PetraHost
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, když jsem se SOČ zúčastnila v minulých letech a chtěla bych ji použít k prominutí přijímacích zkoušek na VŠ (což je opravdu na některých VŠ možné), kde získám potvrzení, o tom, že jsem se zúčastnila SOČ?
Děkuji za odpověď
Petra -
Tomáš DosedělHost
Dobrý den,
potvrzení o účasti vydává organizátor, např. na celostátním kole dostanou všichni certifikát podepsaný předsedou celostátní poroty.
-
-
AutorPříspěvky