Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Vysočina › 42 – Kraj Vysočina – obor: 6
- Toto téma je prázdné.
-
AutorPříspěvky
-
-
Kamil SvobodaHost
Obor 6 – Zdravotnictví
Porota:
MuDr. Svatava Křížová
Mgr. Kamila Vlasáková (Gymnázium Třebíč)
Mgr. Jitka Sýkorová (VOŠ a SŠVZZ Třebíč) -
Kamil SvobodaHost
Eliška Fašinová
Katolické gymnázium Třebíč
Lupus Erythematodes
-
Svatava KřížováHost
Lupus erythematodes
1. Abychom mohli stanovit diagnosu SLE, kolik klinických a kolik imunologických kritérií musí nemocný splňovat dle klasifikace SLICC?
2. V současné době se nabízí pro indikované pacienty biologická léčba belimumabem/ monoklonální protilátka inhibující aktivitu B-buněk. Před zahájením biologické léčby musí být každý pacient vyšetřen k vyloučení infekčního plicního onemocnění speciálním kožním testem a RTG plic. O jaké onemocnění se jedná? Napadá Vás proč?
3. Jaký ochranný faktor opalujícího krému byste doporučila pacientovi s lupusem? Za jakých podmínek by mu stačil krém SPF 10 při v ČR běžném fototypu kůže 2?
4. Pacienti s lupusem, obzvláště s kožní formou bývají léčeni metotrexátem. Obvykle se užívá 1x týdně, kdy následující den je podán vitamín ze skupiny B se sumárním chemickým vzorcem: C19H19N7O6, protože metotrexát narušuje jeho metabolismus. O jaký vitamín jde?-
Eliška FašinováHost
Dobrý den, MUDr. Křížová, mé odpovědi na Vaše otázky jsou:
1. Abychom mohli stanovit diagnosu SLE, musí pacient splnit 4-17 kritérií. Musí také splnit alespoň 1 z 11 klinických kritérií a alespoň 1 z 6 imunologických kritérií.
2. Jedna se o tuberkulózu. Riziko použití produktu Belimumab u pacientů s aktivní nebo latentní tuberkulózou není známo. Avšak lékař musí postupovat s opatrností a zvážit nasazení tohoto léku z důvodu potencionální infekce, která je pro tělo velmi závažná. Užívání léku může mít těžký průběh, proto dýchací problémy v důsledku tuberkulózy jsou nežádoucí.
3. Pacientovi bych doporučila nejvyšší možný faktor SPF. Nejdůležitější je ale vyhýbat se slunečnímu záření. Pacientovi s Lupusem s fototypem kůže 2 by krém SPF 10 na slunci absolutně nestačil. Stačil by pouze možná ve stínu.
4. Následující den po užití Methotrexatu se pacientovi podává vitamín B9 – kyselina listová.
-
-
Kamila VlasákováHost
Lupus erythematodes
1. Proč jste si vybrala pro svou práci zrovna lupus erythematodes? Máte s touto nemocí nějaké zkušenosti z okolí mimo práci na SOČ, která by Vás vedla tímto směrem?
2. Proti jaké buněčné struktuře jsou vytvářeny autoprotilátky při onemocnění Lupusem?
3. Proč jste neudělala dotazník v rámci široké populace, nebo se studenty na vaší škole o podvědomí této choroby. Měla byste určitě větší rozsah výsledků.-
Eliška FašinováHost
Dobrý den, paní Vlasáková mé odpovědi na Vaše otázky jsou:
1. Lupus jsem si vybrala, protože je to velmi závažné onemocnění, o kterém se moc neví. S Lupusem jsem se poprvé setkala ué rodinné známé. O lupusu jsme neměla do této doby žádné informace, proto jsem se chtěla dozvědět více.
2. Při lupusu jsou vytvářeny protilátky proti dvouvláknové DNA (ds-DNA). Také jsou vytvářeny antinukleární protilátky (ANA), které jsou namířeny proti buněčnému jádru.
3. Dotazník jsem udělala pouze v lékařském zařízení, protože jsme chtěla oslovit přímo pacienty s Lupusem. Chtěla jsem zjistit dopad a ovlivnění pacientova života Lupusem.
-
-
Jitka SýkorováHost
1. Co právě Vás vedlo k volbě tohoto tématu? 2. Jak dlouho jste se výzkumem zabývala (časová linka sběru dat)?
-
Eliška FašinováHost
Dobrý den paní Sýkorová mé odpovědi na Vaše otázky jsou:
1. Lupus jsem si vybrala kvůli malému povědomí u veřejnosti a jeho závažnosti. Také kvůli tomu, že jím trpí má rodinná známá. Data jsem sbírala po celou dobu, co jsem mou práci psala, tedy přibližně 5 měsíce.
-
-
Svatava KřížováHost
Jedná se o kompilační práci, malý vzorek respondentů, nepřesně zpracované výsledky dotazníkového šetření, nedostatky po formální stránce, oceňujeme snahu poukázat na tento typ onemocnění.
-
-
Kamil SvobodaHost
Adéla Kubištová
Gymnázium Jihlava
Antibiotické účinky česneku setého
-
Svatava KřížováHost
ATB účinky česneku
1. Odrůdy česneku k výzkumu jste si sama vypěstovala? Nebo jaký byl zdroj česneku pro práci? Pokud jste nepěstovala, máte představu v jaké lokalitě se daný česnek pěstoval? Jaká je tam např. kyselost půdy, její složení? Myslíte, že i tyto věci by měly na ATB účinek vliv (tedy stejná odrůda pěstovaná v různých lokalitách by měla různé účinky?). Myslíte, že by měl vliv i např. měsíc výsatby a počasí?
2. Na str. 21 svojí práce zmiňujete antiparazitické působení česneku. Jaké parazity máte na mysli? Jmenujte alespoň 1 zástupce (vzhledem k oboru zdravotnictví prosím o parazity lidské).
3. Myslíte si, že přílišná konzumace česneku může negativně ovlivnit zdravou střevní mikrofloru? Mimojiné je v ní zahrnuta i E. coli, na kterou byly účinky prokázány. To samé i na lactobacily.
4. V populaci se vyskytuje poměrně značné množství bezpříznakových nosičů zlatého stafylokoka v horních dýchacích cestách. Často rezistentní k ATB léčbě, imunologové často přistupují k terapii preparátem Stafyvac, nicméně nevyřeší to nosičství. Nevyřešil by to česnek?-
Adéla KubištováHost
Dobrý den,
1. Česnek jsem nepěstovala, použila jsem kupovaný z jihlavské pobočky firmy Oseva. Dodavatelem je firma Moravoseed se sídlem v Mikulově v Jihomoravském kraji a jednalo se o ozimý česnek, tj. vysazovaný na podzim. Přesné složení půdy bohužel nevím, předpokládám, že se jedná o černozem, úrodnou půdu často používanou k zemědělským účelům, na kterou je oblast Mikulova poměrně bohatá, a pH neutrální nebo mírně kyselé, které je pro výsadbu česneku ideální. Vzhledem k tomu, že rozdílný a poměrně výrazný účinek měly i jednotlivé odrůdy, předpokládám, že stejně tak se budou účinky lišit u jarního a ozimého česneku nebo česnek pěstovaný v různých lokalitách, protože všechny tyto podmínky do určité míry utvářejí složení česneku a tím pádem i jeho působení.
2. Sama jsem antiparazitické účinky nezkoumala, ale (jak uvádí více zdrojů, například B. Kodovská ve své práci Fytoncidy v česneku nebo O. Kočárek v Česneku kuchyňském) jedná se o roupy, škrkavky nebo tasemnice, kromě toho také odpuzuje komáry nebo klíšťata.
3. Ano, uvádím to v Závěru práce, a to právě kvůli tomu, že se účinky na E. coli nebo Lactobacillus prokázaly. Přílišná konzumace tedy může vést k nežádoucí inhbici, nicméně běžná konzumace by podle mého názoru na střevní mikrobiom neměla mít zásadní vliv.
4. Podle mého názoru by na nosičství česnek určitý vliv mít mohl, nicméně bylo by třeba vzít v potaz množství, aby nedošlo k nežádoucím inhibicím jiných bakterií (viz otázka výše), protože česnek samozřejmě není specifický pouze na stafylokoka, zároveň ale také dobu mezi požitím česneku a transportem účinných látek do horních cest dýchacích (aby se působnost nestihla vytratit, protože podle výsledků mé práce působí česnek na stafylokoka pouze jako terapie, ne jako prevence, takže po delší době se účinnost česneku ztrácí) a také zda jeho působnost neovlivňuje prostředí trávicích cest, například pH žaludečních šťáv.
-
-
Kamila VlasákováHost
ATB účinky česneku
1. str. 36 – čím si vysvětlujete, že kousky česneku byly účinnější než výluh?
2. Jestli platí, že větší množství alicinu, a tedy efekt, bude mít česnek neuvařený a nadrcený den dopředu?
3. Zajímala jste se o nežádoucí účinky česneku?
4. Zmiňujete alicinové tablety – jsou ještě další přípravky z česneku dostupné v lékárnách?-
Adéla KubištováHost
Dobrý den,
1. Vysvětluji si to tím, že kousky nadrceného česneku tvoří větší masu, v porovnání s výluhem více buněk pohromadě a tím pádem i větší koncentraci účinné látky alicinu, zatímco výluh tuto látku obsahuje samozřejmě také, nicméně rovnoměrné a menší množství v celém objemu.
2. Nejsem si jistá, jestli správně rozumím otázce. Podle výsledků mé práce platí, že česnek nadrcený den před kultivací si účinnost zachovává, protože se alicin pravděpodobně uvolňuje postupně a ne okamžitě a najednou. Množství alicinu by mělo být za všech podmínek zhruba stejné (v rámci jedné odrůdy), protože jsem používala stejnou odrůdu na všechny podmínky.
3. Rizikem může být nadměrná konzumace, která by způsobila nežádoucí inhibici člověku prospěšných bakterií a problémy se zažíváním. V práci zmiňuji (jako pozitivní účinek) třeba snížení krevního tlaku nebo blokování shlukování krevních destiček, což by ale například u pacientů s nízkou hodnotou krevního tlaku nebo s nízkou krevní srážlivostí mohlo mít naopak negativní vliv. A samozřejmě také nepříjemný zápach potu nebo z úst.
4. Kromě alicinových tablet nebo prášku se prodávají například extrakty z česneku rozpuštěné v olejích nebo třeba roztocích kyseliny citronové.
-
-
Jitka SýkorováHost
ATB účinky česneku setého
1. Co Vás vedlo k volbě tohoto tématu?
2. Máte i Vy sama nějaké konkrétní zkušenosti s pozitivními účinky česneku na Vaše zdraví?-
Adéla KubištováHost
Dobrý den, odpověď se zobrazuje níže jako samostatné vlákno, omlouvám se, nevšimla jsem si, že mě kliknutí na „odpovědět“ odkázalo až na úplný konec stránky namísto odpovědi pod Vaše otázky.
-
-
Svatava KřížováHost
Po formální i odborné stránce splnila práce požadavky. Oceňujeme rozsáhlý vlastní výzkum i výběr tématu. Reakce na položené otázky porotců dokazuje, že dané problematice studentka rozumí.
Do celostátního kola doporučujeme upravit grafickou stránku práce – číslování stránek na střed, odstranit prázdné stránky, zlepšit vlastní projev – srozumitelněji, špatná výslovnost E.coli.
Na str. 25 opravit faktickou chybu /vzniklou zřejmě překlepem/- St. Aureus – je G+ bakterie.
-
-
Kamil SvobodaHost
Eliška Cyrusová
Gymnázium Havlíčkův Brod
Kariogenní účinky stravy u dětí mladšího školního věku
-
Svatava KřížováHost
Prevence zubního kazu u dětí
1. Na straně 16. svojí práce zmiňujete buňky zvané osteoklasty. Co je jejich funkcí a jak se jmenují buňky s opačnou funkcí než osteoklasty?
2. Které zuby se u dětí obvykle prořezávají jako první?
3. V práci popisujete různé pomůcky k mechanickému čištění dutiny ústní, mimojiné i škrabku na jazyk. Zjišťovala jste názor stomatologa a dentální hygienistky k dennímu používání této pomůcky? Spíše doporučují či nedoporučují? U dětí také?
4. Co je podle Vás dle poznatků z výzkumu v rámci Vaší SOČ vhodnější: čištění zubů ihned po probuzení, tedy před snídaní, nebo až po snídani?
5. Proč se dětem různého věku doporučuje různá zubní pasta?
6. Na str. 9 svojí práce jste použila pojem centrální okluze. Krátce prosím vlastními slovy vysvětlete.-
Eliška CyrusováHost
Dobrý den, Vážená paní doktorko, v první řadě děkuji za Vaše otázky, nyní se je pokusím co nejlépe zodpovědět. V případě jakýchkoli dalších dotazů mě neváhejte kontaktovat na e-mailu: cyrusovael@gmail.com, ráda Vám je zodpovím.
1. Jedná se o buňky, které se obecně vyskytují v kostech, konkrétně u zubů se jim říká odontoklasty, jejich funkcí je resorpce, tedy odbourávání, zubní tkáně za účelem nahrazení dočasných zubů za zuby stálé. Buňky s opačnou funkcí se nazývají osteoblasty, či konkrétně v tomto případě odontoblasty, které slouží naopak k tvorbě nové tkáně.
2. Obvykle se jedná o dolní řezáky a to zhruba kolem 6. měsíce věku dítěte.
3. Ano, na toto téma jsem hovořila se zubní lékařkou i dentální hygienistkou, obě se ovšem shodují na tom, že tuto pomůcku svým pacientům spíše nedoporučují. U dospělých není vyloženě nutná, jelikož dochází k přirozenému odstraňování povlaku tužší stravou. Pokud ji ovšem pacient používat chce, nebo je povlak markantně zmnožený, doporučují spíše gumovou škrabku, nikoli plastovou. Případně je k odstranění povlaku jazyka vhodné použít zubní kartáček s měkkými vlákny. Nicméně, u dětí se tato pomůcka vůbec nedoporučuje. Při jejím používání dětmi může docházet k nekontrolovanému dráždění povrchu jazyka, což může zapříčinit vážné poškození papil na jazyku.
4. Acidita prostředí v dutině ústní je v průběhu celého dne velmi proměnlivá, na což má vliv zejména příjem stravy. Po jídle se pH v dutině ústní výrazně snižuje, což vede k demineralizaci zubní skloviny, která je následně velmi náchylná. Existuje ovšem opačný proces, tj. remineralizace, který v dutině ústní probíhá přirozeně. V dnešní době ovšem existuje řada studií, která potvrdila, že mechanické drásání demineralizované skloviny (tudíž čištění ihned po jídle), může mít spíše negativní účinek. Nejčastěji se doporučuje čištění s odstupem 20-30 minut po jídle, tzn. po snídani.
5. Dětem se v závislosti na jejich věku doporučuje jiná zubní pasta z důvodu množství fluoridových iontů v konkrétní pastě. Děti často zubní pastu při čištění polykají, a pokud by byl obsah fluoru v pastě neadekvátní jejich věku, mohlo by dojít k fluoróze. Jedná se o poškození zubní skloviny způsobené nadměrným příjmem solí tohoto prvku. Projevuje se nejprve bělavými a později až nahnědlými skvrnami na zubech.
6. Zjednodušeně můžeme říci, že se jedná o základní polohu horních a dolních zubních oblouků při úplném skusu.
-
-
Kamila VlasákováHost
Prevence zubního kazu u dětí
1. Müsli jsou obecně reklamovanou i doporučovanou potravinou. V tabulce na str. 27 uvádíte, že müsli mají 30-60 gramů cukru na 100g. Předpokládám, že z hlediska zubního kazu nebudou zřejmě vhodnou potravinou, zvláště když se konzumují na snídani po čištění zubů. Jak byste mi tuto skutečnost vysvětlila?
2. Jaký máte názor na elektrické zubní kartáčky v porovnání s klasickými? Od jakého věku by se měly využívat?
3. Fluor v pastách. Jak moc se liší jednotlivé pasty v obsahu fluoru?-
Eliška CyrusováHost
Dobrý den, Vážená paní magistro, níže zasílám odpovědi na Vaše otázky. V případě jakýchkoli dalších dotazů mě můžete konktaktovat na e-mailu: cyrusovael@gmail.com, ráda Vám je zodpovím.
1.V tomto případě velmi záleží na konkrétním výrobku, nicméně většina na trhu dostupných müsli je výrazně doslazována pro lepší chuť. V tom lepším případě medem, ale i přes to se jedná o jednoduché cukry, které jsou pro zubní sklovinu škodlivé. Zdravější alternativou ovšem může být výroba vlastní granoly, tj. pečeného müsli, kdy si spotřebitel složení potraviny sám pohlídá. Nakonec bych Vás ještě odkázala na mou odpověď na otázku č.4 paní doktorky Svatavy Křížové, kde rozebírám výše zmíněnou konzumaci jídla po či před vyčištěním zubů.
2. Já osobně elektrický kartáček nepoužívám. Nicméně názory na něj se mezi odborníky různí. Většina se ale shoduje na tom, že správné a dostatečné čištění klasickým manuálním zubním kartáčkem je naprosto dostačující. Na toto téma jsem vedla rozhovor se svou ošetřující zubní lékařkou, podle ní je důležité sledovat druh pohybu kartáčku. Kartáčky s oscilačním pohybem, eventuálně sonickým pohybem spíše doporučuje, ovšem kartáčky s pohybem rotačním spíše nedoporučuje. Je též vhodné si uvědomit, že elektrický zubní kartáček za nás „všechnu práci neudělá“ a že používání elektrického zubního kartáčku není rychlejší variantou, spíše naopak. Moje lékařka by je doporučovala dětem nejdříve od první třídy.
3. Pasty se od sebe opravdu značně odlišují v ohledu na obsah fluoru a zejména u dětí je důležité volit vhodnou zubní pastu. Pasty vhodné pro děti obsahují minimální množství fluoru řádově pouze kolem 400-600 ppm fluoru. Ideální množství fluoru v dětských pastách se ovšem velmi liší v závislosti na konkrétní věk dítěte. Podle EADP (Evropská akademie pro dětskou stomatologii) je dokonce vhodné u dětí do 3 let používat pastu s naprosto minimálním množstvím fluoru nebo s vůbec žádným. Zatímco běžné pasty vhodné pro dospělé mají většinou kolem 750-1500 ppm fluoru. Speciální skupinu tvoří pasty terapeutické, tedy určené pro pacienty se zvýšeným rizikem vzniku zubního kazu, které obsahují 1800-2500 ppm fluoru.
-
-
Jitka SýkorováHost
Kariogenní účinky stravy u dětí mladšího školního věku
1. Plánujete navázat na tuto práci dalším výzkumem, či edukací s podobným zaměřením (tj. stravovací návyky u dětí například již předškolního věku – vidíte problém i v tomto věkovém období)?
2. Chcete se věnovat dětské stomatologii i v budoucnu?-
Eliška CyrusováHost
Dobrý den, Vážená paní magistro, i Vám velice děkuji za zaslané otázky. Budu ráda, když mě v případě dalších dotazů kontaktujete na e-mailu: cyrusovael@gmail.com.
1. Určitě ano, jak sama ve videu zmiňuji, pokračovat touto cestou se mi zdá zajímavé a dle mého názoru i velmi prospěšné. Nejvíce se mi ovšem libí myšlenka setkávání dětí s odborníky přímo ve škole v rámci vyučování. To je z mojí strany právě ten směr, kterým bych dále chtěla směřovat. Nicméně musím říci, že téma výživy dětí mě obecně velmi zajímá, právě proto jsem si ho vybrala a rozhodla se ho konkretizovat pouze na vliv stravy na dětské zuby. Každá věková skupina má v tomto ohledu jistě svá specifika a nevylučuji ani své další bádání, či zpracování práce na podobné téma, ovšem se zaměřením na jinou věkovou skupinu.
2. Stomatologie obecně je v budoucnu mým vysněným oborem. Abych řekla pravdu, zatím si nejsem zcela jistá, zda bych se z důvodu nesmírné náročnosti zmíněného oboru odvážila konkrétně na dětskou stomatologii. Nicméně si myslím, že s prevencí a navázáním správného vztahu k našim zubům je důležité začínat opravdu co nejdříve, proto by v případě výběru tohoto oboru u mě převážil pocit smysluplnosti. Zkrátka že to, co dělám, mě naplňuje, protože za tím vidím něco víc.
-
-
Svatava KřížováHost
Práce pěkně zpracovaná, oceňujeme výzkum včetně výroby edukačního materiálu.
-
-
Kamil SvobodaHost
František Cymrykovyč
SZŠ a VOŠZ Žďár nad Sázavou
Péče o trauma pacienty v bojovém prostředí
-
Svatava KřížováHost
Ošetření traumat v boji
1. Ve své práci zmiňujete, že jste prošel školením CLS AČR, tedy jistě mi odpovíte, jak alternativně se dá v poli označit raněný, který má nasazený turniket, aby to bylo na první pohled patrné? (Jaká značka, kam a čím se dá udělat pokud u sebe nic nemáte?)
2. Jak se jmenuje systém třídění raněných při hromadných neštěstích/ nebo třeba v oblasti válečného konfliktu? Jak se barevně označují dané skupiny raněných a co znamenají? Věděl byste, co je systém START?
3. Ve své práci máte jako častá střelná poranění hrudníku s pneumothoraxem. Vojáci AČR mají v zahraničních operacích na sobě neprůstřelnou vestu. Co tedy při střelném poranění určuje charakter a tíži poranění. Jaké další protibalistické ochranné pomůcky mají vojáci k dispozici?)
4. Při punkci tenzního pneumothoraxu se má postupovat nad horním okrajem žebra, proč? -
Kamila VlasákováHost
Ošetření traumat v boji
1. Jak byste v praxi provedl léčbu tenzního pneumotoraxu, nebo zavedení tracheostomie v případě, že nemáte s sebou brašnu paramedika? Jak je možno improvizovat?
2. Kdo se může na kurz CLS přihlásit? Je to dostupné pro civilisty běžně, nebo pouze pro známosti?
3. Instruktážní obrázky a videa v úvodu vypadají, že jsou z reálných situací. Z jakých situací bylo čerpáno? -
Jitka SýkorováHost
Péče o trauma pacienty v bojovém prostředí
1. Jaká je vize Vaší budoucnosti v profesionálním směru?
2. Uvažujete o práci v ČR, či Vás „láká“ bojové prostředí, účast na misi?
3. Podporuje Vás Váš otec v tomto ohledu, nebojí se o Vás (právě na základě vlastních prožitých zkušeností)? -
Svatava KřížováHost
Oceňujeme iniciativu, práci založenou na vlastních zkušenostech, je vidět zájem a porozumění danému tématu, ale také pokora. Bohužel chybí výzkum.
-
-
Kamil SvobodaHost
Richard Kvapil
Gymnázium Třebíč
Kvalita školení první pomoci v autoškolách
-
Svatava KřížováHost
Výuka první pomoci v AŠ
1. Z Vaší práce vyplývá, že správný výcvik prví pomoci mezi řidiči by se dal dosáhnout pravidelným absolvováním kurzů první pomoci. Přemýšlel jste, jakým způsobem to administrativně provést? (např. zkrácená platnost ŘP, jejich obnova podmíněná kurzem PP, celé bude ale bohužel znamenat výrazně vyšší administrativní zátěž systému, nebo nějaká centrální databáze přístupná PČR při běžné silniční kontrole?) Nemělo by tedy být i přezkušování řidičských dovedností? Nebo nějakou fakultativní variantu, např. slevu z povinného ručení při platném certifikovaném kurzu PP? Co si o tom myslíte?
2. Neměla by se první pomoc učit mnohem dříve než až v AŠ, např. ZŠ a SŠ? Zajímal jste se, zda to upravuje v ČR např. rámcový vzdělávací program dle MŠMT?
3. Často se setkávám při školeních PP, že si studenti nechtějí vyzkoušet praktické situace. Co je podle Vás příčina?
4. Myslíte si, že vybavení autolékárničky je dostačující nebo máte pocit, že by bylo vhodné do ní ještě něco přidat? Pokud ano, co by to bylo?-
Richard KvapilHost
Dobrý den.
K bodu č.1
Pokud by toto řešení bylo na mě, volil bych opět švýcarský model, jelikož mi připadá nejméně administrativně náročný. To znamená obnovení(již zavedená výměna ŘP po 10. letech) řidičského oprávnění pouze z novým potvrzením o absolvování „opakovacího“ kurzu PP.
Přezkušovaní řidičských dovedností, dle mého názoru, není třeba, jelikož většina řidičů řídí pravidelně a proto si dovednosti opakují a zlepšují se. Naopak znalosti PP ztrácejí, jelikož málo kdo se dostává pravidelně do situací, kdy by těchto dovedností potřeboval. Sleva z povinného ručení je také dobrý nápad, bojím se však, že by bylo velmi administrativně náročné takový projekt rozběhnout(toto je otázka přístupu pojišťoven a ne státu)č.2
Samozřejmě, že by se PP měla učit i dříve. Já jsem se ve své práci zaměřil na výuku PP v autoškolách, jelikož člověk, který absolvuje kurz autoškoly je již skoro dospělý a může se toho naučit mnohem více než dítě na základní škole. Výuka PP zde může být intenzivnější a také efektivnější. Samozřejmě pokud by měli všichni už vštěpené základy PP ze základních škol, bylo by jejich rozšiřování mnohem snadnější. (na Vysočině výuka PP na ZŠ probíhá cestou ZZS a pokud vím v Třebíči také pod záštitou SZŠ)č.3
Na tento problém jsem už několikrát narazil. Myslím si, že problém je v mentalitě společnosti. Lidé se bojí, že udělají chybu a budou „špatným“ příkladem. Instruktor na nich ukáže, kde byly chyby a co by mělo být jinak. Přesto, že je to jeden z nejefektivnějších způsobů výuky PP lidé se mu brání a proto se raději modelovým situacím a praktickým nácvikům vyhýbají.č.4
Osobně bych co se týče věcí obsažených v lékárničce nic nevytkl. Problém bych viděl v kvalitě. Například ve svojí autolékárničce jsem měl resuscitační masku, která vůbec netěsnila (těsnila by pouze pokud by se Vám podařili zaříznout její ostré okraje do obličeje resuscitovaného). Další výhrady mám ke škrtidlu je velmi tenké pro správné a kvalitní zaškrcení je třeba škrtidlo o šířce alespoň 6 cm. (nebo turniket…bohužel ty nikdo nepoužívá jelikož jsou drahé. Jejich použití je však nejefektivnější a velmi jednoduché).
-
-
Kamila VlasákováHost
Výuka první pomoci v AŠ
1. Švýcarský model – ideální, ale je tam ŘP vázaný na certifikát o absolvování první pomoci! U nás by to znamenalo pro mnoho starších řidičů konec řidičského oprávnění (každých 6 let dvoudenní kurz za 3500Kč). Myslíte, že by toto bylo reálné?
2. Jak byste si představoval prosazení výuky podle vaší koncepce v praxi?
3. Neobáváte se odporu autoškol z důvodu toho, že by to pro ně znamenalo zdražení?-
Richard KvapilHost
Odpověď č.1
toto by se samozřejmě muselo ošetřit uzákoněním věkové hranice. Já bych navrhoval 60 let. Od tohoto věku by se upustilo od testování PP a mohlo by se přejít k testování schopností řidiče(psychotesty, reakční testy)č.2
Výuka by probíhala prostřednictvím specializovaných firem(odborníků). Samozřejmě by se muselo začít teoretickou průpravou(jak se chovat na místě nehody, jak se chovat k zraněnému a jaké jsou zásady PP). Poté by se přešlo k praktickému nácviku(imobilizace, resuscitace, vyproštění, obvazové techniky a techniky zaškrcení). To vše by se prokládalo modelovými situacemi, kde by se musely skloubit veškeré teoretické znalosti a praktické dovednosti.č.3
Odporu bych se nebál, jelikož tento koncept by zbavil autoškoly povinnosti vyučovat PP a tím by mohly ušetřit hodně času.
-
-
Jitka SýkorováHost
Kvalita školení první pomoci v autoškolách
1. Jste Vy sám oprávněn vyučovat první pomoc v autoškole?
2. Prováděl jste rozhovory s lektory, vyučujícími první pomoci v autoškole, zjišťoval jste jejich názory, postoje?-
Richard KvapilHost
č.1
Vyučovat první pomoc v autoškole oprávněn nejsem. S výukou první pomoci mám však mnoho zkušeností. Již několikrát jsem se zúčastnil jak Studentského tak Praktického maratonu Biskupice. Nejprve jako figurant později i jako pomocný rozhodčí.
Také jsem již několikrát školil první pomoc pro veřejnost.č.2
Pokusil jsem se navázat kontakt s mnoha autoškolami na Vysočině. Obeslal jsem jich přes 40 a zareagovaly pouze 3. Jelikož jsem absolvoval vlastní autoškolu o problematice výuky PP jsem se bavil se svým lektorem. Také jsem byl navštívit jednu autoškolu v Třebíči, kde byli tak hodní a pozvali mě na jejich lekci výuky pp, poté mi ještě odpověděli na několik otázek. Protože se mnou ostatní autoškoly nechtěly komunikovat, snažil jsem se získat informace od spolužáků, kteří navštěvovali jiné autoškoly než já.
-
-
Svatava KřížováHost
Je evidentní, že se student danou problematikou zabývá a baví ho. Kladně hodnotíme rychlé a obsáhlé odpovědi porotcům. V práci bohužel není splněn dílčí cíl /porovnání metod a zkušeností lektorů/, závěr spíše dokazuje nedodržování zákonných norem v ČR. Chybí zde vlastní dotazník.
-
-
Kamil SvobodaHost
Petra Kašová
Gymnázium Velké Meziříčí
Chování buněk na modifikovaném povrchu kovu
-
Svatava KřížováHost
Modifikace povrchu kovu nanotechnologiemi
1. Zjišťovala jste v rámci svojí práce jaká je průměrná životnost titanové náhrady? Nemyslím případy, kdy dojde k odhojení či posunu ev degeneraci kosti, do které je ukotvena. Nevíte, zda byly provedeny studie životnosti/ poškození kovových kloubních náhrad post mortem?
2. Z vaší práce tedy vyplývá, že pokud upravíme povrch titanové náhrady organickou nanotrubičkou, rychleji a pevněji se náhrada přihojí do organismu a měla by být lépe tolerována. Je to tak?
3. Pokud si jako příklad této technologie vezme náhradu kyčelního kloubu, bylo by podle Vás vhodné pozměnit výše jmenovanou nanotechnologií celý její povrch nebo jen některé její části? Které a proč ne celý kloub?-
Petra KašováHost
Dobrý den, posílám odpovědi:
1) Touto problematikou jsem se v rámci mé práce nezabývala. Má práce byla jednou z částí většího výzkumu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a konkrétně životností se zabývá někdo jiný. Na toto téma jistě existují studie, avšak mé téma toto nezahrnovalo.
2) Ano, výsledky mé práce toto naznačují. Měla jsem tu čest spolupracovat s týmem, který na tomto úkolu pracuje již několik let a má výsledky, které jsou publikovány na mezinárodních fórech. Z těchto výsledků s mým přispěním tedy vyplývá, že by nanotrubičky opravdu měly přispět k efektivnějšímu hojení a větší toleranci implantátu v těle.
3) Povrch celého kloubu modifikovat samozřejmě můžu, ale pravděpodobně by to nebylo efektivní. Toto už je otázka pro materialisty.-
Petra KašováHost
Ještě doplnění k odpovědi č. 3:
Jedná se o funkčnost aplikace modifikace. V některých částech je to nesmysl.
-
-
-
Kamila VlasákováHost
Modifikace povrchu kovu nanotechnologiemi
1. Co jste praktikovala vy, sama?
2. Proč, a jakým způsobem, jsou nanotrubičky antibakteriální? Proč mají antibakteriální efekt, když podporují adhezi buněk? Viz. Strana 10.-
Petra KašováHost
Dobrý den, i vám posílám odpovědi. Omlovuám se, že až teď, měla jsem problémy s počítačem.
1) Sama jsem praktikovala vše, co je uvedeno v metodice, samozřejmě s odborným dohledem mé konzultantky Mgr. Kateřiny Vrchovecké, která mi nejprve vše vysvětlila a poté dohlížela na provedení. S částí výzkumu a především s focením buněk mi pomáhal a vše vysvětlil Michal Štefánik. Práci jsem sama napsala, opravit mi ji pomohla doc. RNDr. Monika Pávková Goldbergová, Ph.D.
2) Toto je poměrně složitá záležitost, jde o vlastnosti bakterií, které nejsou totožné s adherentními buňkami. Antibakteriální vlastnosti ovlivňují i průměry nanotrubiček, nikoliv například jejich délka. Antibakteriální vlastnosti nanotrubiček dále ovlivňují například také vlastnosti krystalické fáze. Antibakteriální efekt můžeme zvýšit třeba i přidáním stříbra, ale tohle konkrétně jsem ve své práci nevyužila.
-
-
Jitka SýkorováHost
Chování buněk na modifikovaném povrchu kovu
1. Jaké bude Vaše další zaměření, tj. studijní i výzkumné?
2. K jakým účelům budou využity výsledky Vašeho výzkumu? -
Svatava KřížováHost
Zajímavé téma, výborná videoprezentace. Myslíme si, že výzkum mohl být propracovanější.
-
-
Svatava KřížováHost
Zkouška spojení
-
Kamila VlasákováHost
Zkouška spojení
-
Richard KvapilHost
Dobrý den.
K bodu č.1
Pokud by toto řešení bylo na mě, volil bych opět švýcarský model, jelikož mi připadá nejméně administrativně náročný. To znamená obnovení(již zavedená výměna ŘP po 10. letech) řidičského oprávnění pouze z novým potvrzením o absolvování „opakovacího“ kurzu PP.
Přezkušovaní řidičských dovedností, dle mého názoru, není třeba, jelikož většina řidičů řídí pravidelně a proto si dovednosti opakují a zlepšují se. Naopak znalosti PP ztrácejí, jelikož málo kdo se dostává pravidelně do situací, kdy by těchto dovedností potřeboval. Sleva z povinného ručení je také dobrý nápad, bojím se však, že by bylo velmi administrativně náročné takový projekt rozběhnout(toto je otázka přístupu pojišťoven a ne státu)č.2
Samozřejmě, že by se PP měla učit i dříve. Já jsem se ve své práci zaměřil na výuku PP v autoškolách, jelikož člověk, který absolvuje kurz autoškoly je již skoro dospělý a může se toho naučit mnohem více než dítě na základní škole. Výuka PP zde může být intenzivnější a také efektivnější. Samozřejmě pokud by měli všichni už vštěpené základy PP ze základních škol, bylo by jejich rozšiřování mnohem snadnější. (na Vysočině výuka PP na ZŠ probíhá cestou ZZS a pokud vím v Třebíči také pod záštitou SZŠ)č.3
Na tento problém jsem už několikrát narazil. Myslím si, že problém je v mentalitě společnosti. Lidé se bojí, že udělají chybu a budou „špatným“ příkladem. Instruktor na nich ukáže, kde byly chyby a co by mělo být jinak. Přesto, že je to jeden z nejefektivnějších způsobů výuky PP lidé se mu brání a proto se raději modelovým situacím a praktickým nácvikům vyhýbají.č.4
Osobně bych co se týče věcí obsažených v lékárničce nic nevytkl. Problém bych viděl v kvalitě. Například ve svojí autolékárničce jsem měl resuscitační masku, která vůbec netěsnila (těsnila by pouze pokud by se Vám podařili zaříznout její ostré okraje do obličeje resuscitovaného). Další výhrady mám ke škrtidlu je velmi tenké pro správné a kvalitní zaškrcení je třeba škrtidlo o šířce alespoň 6 cm. (nebo turniket…bohužel ty nikdo nepoužívá jelikož jsou drahé. Jejich použití je však nejefektivnější a velmi jednoduché). -
František CymrykovyčHost
1. Značka bude TQ, protože se takto zkracuje tourniquet. TQ napíši na čelo popisovačem.
2. Triage se označuje červenou, žlutou, zelenou a černou barvou. Červená- neodkladná první pomoc i transport, žlutá- neodkladná první pomoc i transport až po červené, zelená- samostatný odchod, popřípadě dopomoc, černá- úmrtí nebo zranění neslučitelná se životem.
3. Poranění určuje: tvar a materiál kulky, ráže a typ zbraně, vzdálenost jakou kulka uletěla, jestli prošla skrz ochranu nebo ne. Jestli vesta kulku zachytí, vznikají kontuze měkkých tkání nebo může nastat blast syndrom. Další balistická ochrana: helma, chrániče ramen, krční límec a balistický štít. Ovšem záleží na jednotce, státu a charakteru mise.
4. Aby nedošlo k poškození nervových a cévních svazků. -
Adéla KubištováHost
Dobrý den,
1. K volbě toho tématu mě vedlo to, že jsme v hodině biologie v rámci laboratorního semináře ve třetím ročníku krátce narazili na účinnost česneku, nicméně věnovali jsme se mu jen velmi krátce, měli jsme jen jeden vzorek (sama jich potom v praktické části práce mám okolo dvou stovek), nezabývali jsme se vlivy, které by působení účinných látek mohlo ovlivnit, ani dobou působení nebo konkrétními bakteriemi, a také principu působení jsme se dotkli jen okrajově. Rozhodla jsem se toto téma podrobněji zpracovat jako povinnou seminární práci a následně jako SOČ, protože jsem zjistila, že stejným zkoumáním (metodami a bakteriemi) se nejspíš nikdo zatím nezabýval (přinejmenším jsem nedohledala žádnou publikovanou práci).
2. Ano, i když uznávám, že jsem si je začala uvědomovat až poté, co jsem účinkům a působení česneku začala více rozumět. Česnek jím, když cítím, že na mě přichází třeba nachlazení, nebo jako prevenci při oslabené imunitě po nemoci či na podzim nebo v zimě. A účinky opravdu potvrzuji, takže doporučuji!
-
František CymrykovyčHost
Dobrý den,
Omlouvám se že jsem to nenapsal už dříve měl jsem problém s klávesnicí.
1. Bez pomůcek tyto invazivní výkony nemohu provést.
2. Ano jsou i kurzy pro civilisty. Kurzy, které jsem absolvoval, jsou pouze pro AČR. Já jsem se na ně dostal jen díky tomu, že jsem chtěl, věnoval tomu čas a dokázal vojákům, že na to mám.
3. Omlouvám se, vše je dokumentováno od US Marines Corp. Nemohu sdělit více než jsem řekl ve videoprezentaci. -
Petra KašováHost
Dobrý den, posílám odpovědi na vaše otázky:
1) Chtěla bych jít na lékařskou fakultu, tudíž pokud budu pokračovat ve výzkumu, tak nejspíše až tam, jelikož mě příští rok bude čekat maturita. Dále bych se mohla zaměřit na expresi adhezivních proteinů a dalších faktorů, které určují chování buněk na materiálu.
2) Dostala jsem možnost být součástí výzkumu, který už několik let probíhá na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Některé výsledky už byly publikovány na mezinárodních fórech. Ve výzkumu bude tento tým nadále pokračovat a dále své výsledky publikovat. Má část je samozřejmě jen střípek celého výzkumu, je zde ale potenciální možnost využití v implantologii. -
František CymrykovyčHost
1. Chtěl bych studovat na lékařské fakultě na UNOB nebo záchranáře také na UNOB. Dále bych se chtěl stát vojákem USMC a členem Pararescue Jumpers.
2. Zvažuji oboje. Každé má své pro i proti.
3. Podporuje mě v tomto ohledu hodně, protože zjistil, že jsem našel to co jsem dlouho hledal a nedělám to pro sebe, ale abych mohl někomu zachránit život a vrátit jej zpět k rodině a přátelům. -
Svatava KřížováHost
Hodnocení komise S0Č – obor Zdravotnictví
1. místo – Antibiotické účinky česneku setého – Adéla Kubištová, Gymnázium Jihlava
2. místo – Kariogenní účinky stravy u dětí mladšího školního věku – Eliška Cyrusová, Gymnázium Havlíčkův Brod
3. místo – Chování buněk na modifikovaném povrchu kovu – Petra Kašová, Gymnázium Velké Meziříčí
4. místo – Péče o trauma pacienty v bojovém prostředí – František Cymrykovyč – SZŠ a VOŠ Žďář nad Sázavou
5. místo – První pomoc v autoškolách – Richard Kvapil, Gymnázium Třebíč
6. místo – Lupus erythematodes – Eliška Fašinová, KG Třebíč
-
-
AutorPříspěvky