Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Praha › 42-kraj Praha-obor 7
- Toto téma je prázdné.
-
AutorPříspěvky
-
-
Monika SobkováHost
Porotci:
Ing. Barbora Kurkinová, předsedkyně poroty
Ing. Karla Braunová
Ing. Tomáš Husák -
Kateřina ŠpronglováHost
Vážení soutěžící,
před zítřejšími obhajobami bychom rádi zopakovali několik důležitých bodů:
– Obhajoby probíhají dle rozpisů z přílohy, kterou jste obdrželi emailem.
– Buďte prosím v určeném čase připraveni.
– Každý soutěžící má 30 minut na zodpovězení otázek poroty, pak už nelze nic doplňovat a začíná další soutěžící. Otázky k jednotlivým pracem budeme postupně vkládat dle časového harmonogramu.
– Případné další dotazy budou mít prostor po skončení zodpovídání
otázek poroty , fórum zůstává otevřeno k veřejné diskusi mezi soutěžícími.
– Výsledky budou postupně zveřejňovány, nejpozději ve středu 29. 4. dopoledne.Přejeme vám vydařené obhajoby.
-
Kateřina ŠpronglováHost
Netradiční zahájení 42. ročníku SOČ a pozdrav Libora Bezděka, ředitele DDM hl. m. Prahy.https://photos.app.goo.gl/W5Wjy4Jdha4ML1jx7
-
Karla BraunováHost
9.00-9.30 Adéla Pelikánová Gymnázium Botičská Infanticida u myší
https://www.youtube.com/watch?v=8aX7H-vhGS0
Vítáme Vás, přejeme úspěšné obhajoby a prosíme o dodržení časového limitu. Děkujeme
Otázky
i. Mluvila jste o zvýšené infanticidě u samice, která měla nejvíce mláďat – jeden z důvodu infanticidy?
ii. Zajímalo by mě, zdali není pro samici stresovým faktorem již to, že je v ubikaci sama. Ve volné přírodě bývá typické společné hnízdění. Nezvyšuje se tím tak pravděpodobnost infanticidy? Testovala jste pouze klasické bílé laboratorní myši? Je nějaký rozdíl u barevných forem – mívají menší velikost i méně mláďat – může to mít vliv na infanticidu?
iii. Zapracování výsledku do praxe (domácí chov) – na co si dát pozor a konkrétně jak? -
Adéla PelikánováHost
Dobrý den,
1. Při větším vrhu byla mláďata celkově drobnější a měla menší šanci na přežití, než u vrhu, kde byl malý počet lépe vyvinutých mláďat. Pokud se však matka dopustí částečné infanticidy, vývoj mláďat se zrychlí a díky tomu se zvětší jejich šance na přežití.
2. Ano, zvyšuje se podíl infanticidy, ale pouze v malém množství, jelikož byly samice chovány samostatně již předtím, než se začínalo s krytím. Testovala jsem pouze menší barevné formy, nemohu tedy porovnat výsledky s klasikými bílými jedinci. Myslím si však, že by to mohlo mít vliv z hlediska většího šlechtění.
3. Při domácím chovu je důležité chovat skupinu s několika samicemi a pouze jedním samcem, případně chov rozdělit na více menších chovných skupin, vždy s jedním samcem. Také chovat myši v místnosti, kde se nenachází jiná zvířata (například pes)
-
Adéla PelikánováHost
Pro doplnění otázky č.1: Zda je infanticida způsobená velkým množstvím mláďat ve vrhu a ne vlivem pachových látek, se dá zpravidla zjistit tím, že matka zabila pouze část vrhu.
-
Karla BraunováHost
Děkujeme, nyní dostává prostor další soutěžící.
-
Karla BraunováHost
10.00-10.30 Lenka Trojanová Gymnázium Botičská 1 Vermikompostování
https://youtu.be/ZnKpu7MTDPU
Vítáme Vás, přejeme úspěšné obhajoby a prosíme o dodržení časového limitu. DěkujemeOtázky:
i.Velmi pěkně zpracovaná práce i videoprezentace, zajímavé a aktuální téma. Oceňujeme iniciativu studentky při složení vlastního vermikompostéru. V práci není uvedeno, co přesně je žížalí čaj? Jeho množství je ukazatel čeho?
ii. Musí se žížaly ve vermikompostéru časem obměňovat nebo funguje jedna násada po celou dobu? Co s žížalami, pokud chci vermikompostér zlikvidovat (v případě nepůvodních žížal kalifornských)?
iii. Jaká je cenová kalkulace kompostéru samovýrobou a na trhu? -
Lenka TrojanováHost
Dobrý den,
I. Žížalí čaj je vedlejší produkt vznikající při vermikompostování. Jedná se o směs vody, která byla obsažena v bioodpadech spolu s organickou částí bioodpadu zpracovanou žížalami. Z pohledu využití se jedná o ceněné hnojivo, které se využívá pro hnojení např. pokojových rostlin, a to po zředění s čistou vodou v poměru minimálně 1:1. Z mého pohledu produkce žížalího čaje ukazuje, jak rychle se nastartuje proces vermikompostování. Představuji si to tak, že voda ve slupkách a zbytcích dužin je uchovávána do chvíle, než je dužina rozemleta v trávicím traktu žížal. Pak již není tak pevně vázána v dužině a gravitací stéká do sběrné nádoby vermikompostéru.
-
Lenka TrojanováHost
II. Pokud mají žížaly vhodné podmínky a dostatek potravy tak u nich funguje přirozená reprodukce, tudíž životnost vermikompostéru není limitována žížalí násadou a ta se nemusí obměňovat. Naopak se častěji stává, že se žížaly ve vermikompostéru přemnoží. V takovém případě lze část žížalí násady odprodat či darovat zájemcům o vermikompostování např. http://www.mapko.cz. Darování bych doporučovala zejména u žížaly kalifornské, neboť je to nepůvodní druh, je tudíž nutné zabránit ovlivnění naší přírody nepůvodním živočišným druhem, a také protože na rozdíl od žížaly hnojní není schopna přežít v našich klimatických podmínkách (ani v kompostu). Žížalu hnojní lze v případě rušení vermikompostu vypustit do zahradního kompostu.
-
Lenka TrojanováHost
III. Vermikompostéry lze vyrobit z jakýchkoliv plastových dóz nebo boxů s víkem. Pokud bychom využily např. tři 15l kýbly od malířské barvy Primalex, pak by bylo možné vyrobit vermikompostér zdarma. Já jsem na svůj vermikompostér použila plastové nádoby Trofast od firmy Ikea, tudíž mě jeden vermikompostér stál 330Kč. Hotové vermikompostéry lze pořídit od 1600 – 3000Kč (bez žížalí násady). Za žížalí násadu jsem zaplatila 350 Kč za žížaly hnojní a 700 Kč za stejné množství žížal kalifornských.
-
Karla BraunováHost
Děkujeme za odpovědi, nyní dostává prostor další soutěžící.
-
Karla BraunováHost
10.30-11.00 Adéla Slaná SPŠST Panská Analýza uzenin
https://www.youtube.com/watch?v=Tbq-gCPSGWk
Vítáme Vás, přejeme úspěšné obhajoby a prosíme o dodržení časového limitu. Děkujeme
Otázky:
i. Cílem práce má být zjištění složení vybraných uzenin. Chybí porovnání složení z etikety a z výzkumu. Jak byste interpretovala zjištěné výsledky širší veřejnosti, pokud si chce koupit šunku? Jaký je pro něj závěr? Ze závěru není jasné, k čemu jste vlastně došla?
ii. V práci není uvedeno, v jaké laboratoři jste výzkum prováděla?
iii. Ráda bych se zeptala na citaci literatury. Z jakého důvodu jsou odkazy na citaci uvedeny až od kapitoly 4? Proč není v textu citována všechna literatura? -
Lenka TrojanováHost
Doufám, že se mi podařilo odpovědět na všechny Vaše otázky.
S pozdravem
Lenka Trojanová -
Adéla SlanáHost
1. Podle etikety bylo vše v pořádku, ale výrobek obsahoval i látky z kontaminovaného pracovního procesu, špatné uchování aj, což se neuvádí, jelikož z výrobny vychází výrobek „čistý“.
Čím menší obsah věcí tím lépe. Procento masa by mělo být nad 97%. Přidané látky by neměly být žádné dochucovadla či aromatika. Toto se dá dohledat na internetu pod vyhledáváním „éček“ a jiných sloučenin. Mělo by obsahovat pouze maso a soli na konzervování výrobku. Zkoumala jsem i šunku, která měla spoustu parfémových složek, aby to více vonělo po mase, takže mohou využívat pouze nějaké semleté zbytky, kde se tato vůně vytratila. Porovnávala jsem obsahy z menších řeznictví a velkovýroben. Závěr byl, že dražší šunky z menších řeznictví mají méně přidaných složek, větší obsah masa a menší obsah vody (= není nastavováno na hmotnost). Zároveň i z řeznictví byly nalezeny i látky, které mělo dané prase v potravě, takže víme, čím jsou krmena, potrava je kvalitnější a o zvířata je lépe pečováno.2. Pracovala jsem v ústavu makromolekulární chemie AV v laboratoři polymerních membrán.
3. Většina literatury jsou hledané chemikálie. Z výsledku jsem dostala chemikálii a podle literatury zjistila, na co se využívá. Literatura většinou měla pouze jednu kapitolu o dané látce, kterou jsem potřebovala, proto pouze kapitoly.
-
Karla BraunováHost
11.00-11.30 Catherine Anne Portway Gymnázium Na Zatlance Metody analýzy DNA pro autentizaci máku setého (Papaver somniferum)
https://www.youtube.com/watch?v=Z_uSVjN0l1M
Vítáme Vás, přejeme úspěšné obhajoby a prosíme o dodržení časového limitu. Děkujeme
Otázky:
i. Všichni členové poroty se shodli na tom, že práce je na velmi vysoké odborné úrovni, výborné zpracování s velmi obsáhlým přehledem literatury.
ii. Zajímalo by mě, podle čeho jste si vybrala odrůdy rostlin k testování (kromě máku)?
iii. Myslíte si, že by se metoda DNA barcodingu mohla prakticky využít k odlišení pravého českého máku a falzifikátů při kontrolách kvality vzorků s přihlédnutím k finanční a technické náročnosti metody? -
Catherine PortwayHost
Dobrý den,
děkuji mnohokrát. Pokud jde o první dotaz, tak v laboratoři na VŠCHT jsme měli k dispozici několik druhů rostlin z výzkumného ústavu rostlinné výroby. Přednostně jsme vybírali druhy, které se v potravinách často objevují (např. kukuřice, pšenice, ječmen, sója), a které by se teoreticky mohly objevit i v produktech obsahující mák. A poté jsme také vybírali druhy rostlin, které jsme měli k dispozici, a tím rozšířili spektrum produktů k porovnání (např. čirok, paprika, bazalka).Je pravda, že DNA barcoding je technicky náročná metoda a levná také není. Ale věřím, že by se tato metoda v budoucnu skutečně mohla v praxi využít, pokud by se této metodě věnovalo více studií. Spousta nových metod jsou zpočátku technicky i finančně náročné, ale s postupem času dochází ke snížení ceny i náročnosti metody. V budoucnu může např. dojít k zlevnění a vylepšení samotné sekvenace, což by určitě tuto metodu zlevnilo či urychlilo. A obecně si myslím, že investice do lepších metod by se vyplatila. Jak jsem zmínila, tak falšování poškozuje dobré jméno českého máku a tím i dělá český modrý mák méně atraktivní pro zahraniční klienty, což vede ke snížení zisku.
-
Karla BraunováHost
Děkujeme za odpovědi, obhajoby v oboru 7 jsou u konce, diskusní fórum zůstává otevřené pro volnou debatu.
-
Barbora KurkinováHost
Vážení účastníci středoškolské odborné činnosti, ráda bych Vám jménem celé komise číslo 7 (Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství) poděkovala za to, s jakou statečností jste se zhostili letošního netradičního online ročníku. Vaše práce byly velmi zajímavé a především oceňuji Váš neskutečný „zápal pro věc“. Až se všichni členové poroty proberou Vašimi odpověďmi na otázky, poradíme se o závěrečném hodnocení. Nicméně bych Vás všechny chtěla pochválit a ocenit za obrovskou snahu a píli, kterou jste vynaložili na zpracování Vašich témat. Přeji Vám mnoho úspěchů do dalšího snažení. Za porotu číslo 7 Barbora Kurkinová
-
Monika SobkováHost
Výsledková listina 42. ročníku KK SOČ v Praze – obor č. 7 Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství
Práce z 1. a 2. místa postupují do celostátní přehlídky SOČ.
1. m. Catherine Anne Portway
Metody analýzy DNA pro autentizaci máku setého (Papaver somniferum)2. m. Lenka Trojanová
Vermikompostování3. m. Adéla Pelikánová
Infanticida u myší4. m. Adéla Slaná
Analýza uzenin
-
-
AutorPříspěvky