Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › 42. celostátní přehlídka ONLINE › 42. CP SOČ online – obor 10 elektrotechnika, elektronika a telekomunikace › Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 10 elektrotechnika, elektronika a telekomunikace
1) Při využití ToF senzoru by určitě bylo výhodou hned několik aspektů. Jedním z nich by byl jeho malý rozměr, což by vedlo ke zmenšení celého zařízení, dále pak by měl být i přesnější a na rozdíl od ultrazvukového senzoru naměří přesně i menší vzdálenost než 4 cm, což by umožnilo umístění celého zařízení blíže k zásobníku, v případě zmenšení senzoru i přímo do zásobníku. Celý problém s umisťováním senzoru by se vyřešil, kdyby se zásobník na toaletní vyráběl přímo se zabudovaným senzorem. Výhodou ultrazvukového měřiče je avšak cena, která je oproti ToF senzoru zhruba čtvrtinová.
2) Pro zařízení by se dalo využít po menších změnách velké množství různých typů senzorů, jelikož já osobně jsem se v rámci řešení problému s toaletním papírem na naší škole setkala s elektrotechnikou úplně poprvé, neměla jsem a nemám dostatečné množství znalostí. Odpovědět na tuto otázku bych tedy mohla až po bližším prozkoumání tenzometru, které by trvalo déle než doba, kterou jsem nad ním teď mohla strávit. Místo toho, abych tedy teď odpověděla myšlenkou plných domněnek, se Vám radši omluvím za svou neznalost v tomto oboru.
3) Jelikož zařízení zatím stále běží nepřetržitě jeho spotřeba je zatím velice vysoká. Aktuálně jsem nahradila klon desky Arduino UNO vývojovou deskou WeMos D1 a aktuální odběr celého zařízení je dle mých propočtů okolo 110mA, tudíž mnou využívané baterie vydrží v řádů desítek hodin což může být v součtu maximálně dva dny. Pro snížení spotřeby je potřeba zařadit do programu nějaký spánkový režim. Avšak jelikož jsem nestudovala elektrotechniku, jsou všechny hodnoty vypočítány a odvozeny na základě hodin fyziky.
4) Využití režimu spánku by bylo určitě velice výhodné, jelikož by se snížila spotřeba elektrické energie a tím i spotřeba baterií. Režim spánku by se do programu zařadil za odeslání dat na ThingSpeak. Mohl by být časově omezen či by se dala přidat nějaká mechanická součástka (senzor otáček), která by v případě detekování pootočení role s toaletním papírem, zařízení opět „probudila“.