Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › 42. celostátní přehlídka ONLINE › 42. CP SOČ online – obor 05 geologie, geografie › Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 05 geologie, geografie
Dobrý den,
děkuji za zajímavé dotazy.
1) Zařazení památníku Plotzensee je zajímavým námětem a jedná se pro české dějiny o důležité místo. Děkuji za odkaz, rozhodně si o místě po obhajobě přečtu více. Při sestavování itineráře jsme se s kantory drželi především nejnavštěvovanějších míst a naším dalším cílem bylo také „nepřehltit“ studenty velmi smutnou, ač důležitou, historií Berlína a s ním spjatých vražd. Proto jsme se rozhodli z této oblasti navštívit „pouze“ muzeum Holocaustu, kde se návštěvníci seznamují s hrůzným vyvražďováním Židů, mohou si zde číst dopisy z koncentračních táborů a podobně. Tyto znalosti poté uplatní také v dějepise. Přímo o Plotzensee však debata nebyla, a proto ji mohu při příštím pořádání zájezdu, na němž jsem již nabídla svou pomocnou ruku (konaný bude nejspíše za rok či dva) navrhnout.
2) U nás byl itinerář dodržen – až na poslední den, kdy nám vzhledem k deštivému počasí trvaly přesuny mezi jednotlivými místy déle, než jsme předpokládali. Z tohoto hlediska jsme tedy konkrétně u tohoto zájezdu nemuseli podstupovat žádné zvláštní kroky. Jak dlouho přesuny obvykle trvají dokáži kantoři, i já, která jsem tato místa při studiu v Berlíně několikrát navštívila, již dobře odhadnout. Nicméně z vlastní zkušenosti vím (např. při pořádání letních táborů), že někdy se děti zapomenou, musí se vracet např. peněženku na hotel atd. Jednou z možností, jak se do plánovaného harmonogramu vrátit, by bylo nějakou památku zkrátka vynechat, pokud by se nejednalo o poslední den, dala by se navštívit také až den příští. Dětem jsme rovněž naplánovali hodně rozchodů a již při plánování harmonogramu jsme počítali s tím, že se jejich doba při nestíhání může zkrátit / nějaký z rozchodů úplně vynechat. Samozřejmě nedodržení harmonogramu může způsobit i něco neočekávaného – např. ztráta mobilního telefonu a podobné věci, se kterými nejde počítat. Zde je také možné, aby se jeden z kantorů oddělil od skupiny a tento problém vyřešil se skupinkou, které se týká. Z kantorského dozoru zůstanou s větší částí skupiny i tak další 2 dospělí.
3) Známá ulice Unter den Linden byla původně koňská stezka, která umožňovala pohodlný přesun kurfiřtů či „panovníků“ z paláce do Tiergarten. Ten sloužil jako revír. Později zde byly vysázeny lípy, které dnes krášlí její okraje a podle kterých nese tento bulvár jméno.
4) Já osobně jsem v Berlíně navštívila spoustu míst, na které turista běžně nezavítá – např. botanickou zahradu, prošla jsem skrz naskrz Tiergarten nebo jsem navštívila Mauerpark s bleším trhem a karaokem. Pokud je otázka myšlena na zájezd, drželi jsme se opravdu spíše těch nejznámějších míst. Procházeli jsme avšak i ulicemi, kde běžný turista projde bez povšimnutí některých detailů – např. místo, kde stál původní Hitlerův bunkr, Bernauer Strasse (Památník Berlínské zdi, který není tak známý) a ani prohlídka muzea čokolády Rittersport, kterou jsme navštívili, nebývá klasickým místem při návštěvě města.