Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ 42. celostátní přehlídka ONLINE 42. CP SOČ online – obor 10 elektrotechnika, elektronika a telekomunikace Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 10 elektrotechnika, elektronika a telekomunikace

Marek Coufal
Host

Dobré ráno, děkuji za dotazy.

1. Ano, je možné nastavit libovolné časové pásmo, a to změnou GET requestu. Součástí odkazu na časový server je i specifikace časového pásma (v mém případě Prague, celý odkaz byl /api/timezone/Europe/Prague.txt HTTP/1.1). Server umožňuje i určení časového pásma podle geolokace veřejné IP adresy, ovšem tuto funkci jsem nevyužil, jelikož by bylo nepraktické ji používat v sítích protunelovaných pomocí VPN.

2. Samozřejmě by celé hodiny šly ovládat jen pomocí ESP32, ale jak jsem již psal v úvodu, chtěl jsem se seznámit s ARMovými procesory. Pokud bych použil na ovládání hodin ESP32, musel bych nejspíše použití nějaké IDE založené na Arduinu. Třetí variantou by bylo použít MCU od Texas Instruments, které mají přímo integrované WiFi rozhraní (myslím, že jsou z řady C2000), ale pro vývoj SW pro tyto procesory bych potřeboval určitě více zkušeností.

3. Při návrhu jsem se snažil vést signálové cesty co nejdále od cest s vysokým napětím. Také jsem výrobek uzavřel do nevodivé krabice, aby nebylo možné se dotknout např pinů zespodu desky a poranit se elektrickým proudem. Pro cesty s vysokým napětím jsem vytvořil speciální návrhovou třídu HV, která má nastavenou izolační mezeru 20 mil. Tuto hodnotu jsem určil pomocí tabulky nástroje v KiCadu – Electrical spacing, kde pro napětí 171 – 250 V udávají minimální mezeru 0.2 mm, takže by stačilo i 8 mil.

4. Ano, na desce se rozsvítí jedna ze tří červených LED umístěných vedle MCU a svítí do té doby, dokud se hodiny nesesynchronují znovu. (Synchronizace probíhá každý den ve 4:00).