Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › 42. celostátní přehlídka ONLINE › 42. CP SOČ online – obor 10 elektrotechnika, elektronika a telekomunikace › Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 10 elektrotechnika, elektronika a telekomunikace
1)Tento mikroprocesor jsem zvolil čistě z toho důvodu, že s ním mám největší zkušenosti ze školy, zůstal mi doma nevyužitý. Rozhodl jsem se tedy tento procesor nějakým způsobem použít. Postupem času si ale všímám výhod jiných mikroprocesorů (například ATMEL, PIC).
2)Při požadavku stabilního referenčního napětí při větším rozsahu pracovních teplot je například vhodné použít speciální obvody určené pro tento účel s vnitřním vyhříváním.
3)Byl použit rezistor typu R0207 z řady E24 s teplotním koeficientem +/- 50 · 10-6/K. Z toho vyplývá, že při změně teploty rezistoru např. o 10°C bude odpor větší o 75 mΩ. Změna úbytku napětí na odporu při proudu 20 mA bude 15 mV.
4)Pro regulaci teploty jsem uvažoval použít stejnosměrný motorek na 12 V s převodovkou, který by ovládal komínovou klapku. Motorek lze jednoduše spínat pomocí H-můstku. Dále je potřeba doplnit zařízení spínači koncové polohy klapky. (otevřeno/zavřeno)
5)Měření po 1 s bylo zvoleno kvůli rychlé reakci na teplotu. Z praktických zkoušek vyplynula dostatečná přesnost ukládání záznamu po 1 minutě v souvislosti s teplotní setrvačností zděné udírny. (viz výsledný graf)