Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › 42. celostátní přehlídka ONLINE › 42. CP SOČ online – obor 13 ekonomika a řízení › Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 13 ekonomika a řízení
Dobrý den,
1) Jsem jediným autorem práce. Požadavkem naší školy k této práci bylo napsat ji v množném čísle. Převáděl jsem ji do videoprezentace. Přišlo mi jako nejvhodnější způsob vyjádření, když jsem v práci využíval množné číslo.
2) Zaprvé, bydlím kousek od Rodinného Parku Mirakulum. Zadruhé, už jsem měl kontakt s ředitelem marketingu od minulého roku skrz skupiny MBA studentů z USA. Už tehdy jsem Vojtěcha Kunetku oslovil, že budu psát SOČ, a jestli by nebyl ochotný se mnou udělat osobní pohovor. Přišlo mi Mirakulum zajímavé v tom, že kladou důraz na rodiny a zajímalo mě, jak to mají s marketingem.
3) Tím, že pocházím ze Spojených států, žije tam celá moje rodina. Oni jsou zřejmě starší a i jejich kamarádi jsou starší. V Česku chodím do školy, přátelím se spíše s lidmi v mém věku, tudíž s mladšími lidmi. Dotazník jsem zveřejnil na svém Facebookovém profilu, tudíž ho mohli vidět jen moji přátelé. Proto je takový rozdíl ve věku.
Abych odpověděl na druhou část otázky, uvedu příklad. Vezmeme reklamu na boty od firmy Nike. Pro mladší lidi by tento produkt byl spíš módní doplněk. Ta reklama je k nim přizpůsobena. V reklamě vidíme často dynamiku a mládí. Starší lidé by mohla zajímat spíše kvalita produktu a cena, než jestli jsou v tom styloví nebo rychlí. Starší generace mají jiný pohled na svět a na technologii než mladší lidé, a tedy jinak vnímají obsah reklamy než mladší generace.
4) Uváděl jsem tuto skutečnost, protože tyto statistiky ohledně demografických skupin jsou dlouhodobě vypracovávané v tzv. Nielsen TV ratings. Je známo, které věkové skupiny sledují jaké pořady v televizi. Předpokládá se, že na fotbal se budou dívat většinou muži ve středním věku. Během pořadu mohou jít reklamy, které se týkají mužů v této věkové kategorii, například reklamy na pojištění, na pivo nebo na různé léky. Internet je pořád relativně nová záležitost. Statistiky nejsou tak obsáhlé jako u televize.
5) Podle mě, nejlepší reklamy na Facebooku jsou reklamy, které obsahují video. Lidé se pravděpodobněji podívají na video, než aby četli text s obrázkem. Video jim toho může říkat víc než text.
Co se týče cíle propagace na Facebooku, tak cíl je sezámit lidi s produktem. Samozřejmě, chtěli bychom, aby produkt koupili, ale občas je lepší používat reklamu jako zdroj informací o vašem produktu, než „manipulovat“ s nimi, aby ho koupili.
6) Přiznám, že influencerů, kteří by mohli propagovat Park Mirakulum, moc není. Neznám žádné influencery, kteří by se hodili pro tuto demografickou skupinu a zároveň pro Park Mirakulum. Park Mirakulum propagují firmy, ne jednotlivci.