Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ 42. celostátní přehlídka ONLINE 42. CP SOČ online – obor 16 historie Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 16 historie

Barbora Směřičková
Host

Dobrý den pane Mitáčku,
děkuji za Váš dotaz a připomínky. V návaznosti na Vaši poznámku o pracích pana doktora Jiřího Demla vím, že se zabýval podrobně hlavně parašutistou Janem Hrubým z Kunovic. Společně s parašutistou Josefem Bublíkem z Bánova byli součástí výsadku Carbon a byli mezi sedmi posledními parašutisty, kteří zahynuli v kryptě kostela sv.Cyrila a Metoděje v Praze 18.6.1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora R.Heydricha. Příběh Vratislava Slováčka jsem ve své práci zmiňovala zejména proto, že byl rodákem ze Starého Města a přišel o život v posledních dnech před osvobozením. Podrobnější popis o skupině Carbon a vysílačce u Idy Králíkové v Kunovicích jsem již nechtěla rozepisovat, protože jsem se zaměřovala výhradně na události a literaturu ze Starého Města. Jsem si vědoma, že událostí, které souvisely s válkou na Uherskohradišťsku, a o kterých bych mohla psát, je mnoho, ale práci jsem si vytyčila tímto směrem. I po dokončení práce jsem se setkávala s dalšími poznatky, které by byly na další studium a určitě bych se chtěla tímto širokým tématem v budoucnu zabývat.
S pozdravem, Barbora Směřičková