Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › 42. celostátní přehlídka ONLINE › 42. CP SOČ online – obor 10 elektrotechnika, elektronika a telekomunikace › Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 10 elektrotechnika, elektronika a telekomunikace
1) Čidlo hladiny vody je realizováno pomocí elektrod, které jsou nakalibrovány tak, aby nebyli závislé na jejím složení. Navíc jsem čidlo testoval vodou, která je u nás velmi tvrdá a čidlo funguje velmi spolehlivě. Obával jsem se spíše oxidace elektrod, ale to už jsem vyřešil grafitovým povrchem.
2) Ano, čidlo je třeba kalibrovat. Na těchto kalibracích čidel jsem v poslední době zapracoval, aby byli co nejspolehlivější. Čidlo má danou hranici, kterou když přesáhne, tak se spustí čerpadlo do té doby, dokud pod tuto hranici zase neklesne.
3) Čerpadlo se spustí, když mu senzor vlhkosti dá impulz, že je půda příliš suchá. Čerpadlo je spínáno v časových intervalech po 3 sekundách, tzn. že 3 sekundy je spuštěné a 3 sekundy je vypnuté. V tom časovém intervalu, když je čerpadlo vypnuté zkontroluje znovu vlhkost půdy a pokud je stále suchá, pokračuje v zavlažování, ale pokud už senzor vyhodnotí, že půda je dostatečně vlhká, tak se čerpadlo vypne.
4) Ano, čerpadlo je před chodem nasucho chráněno, jelikož když je v nádrži méně jak 20% vody, tak program skočí do cyklu v kterém vám chytrý asistent oznámí, že je v květináči málo vody a ať ji doplníte. Z tohoto cyklu nejde vyskočit to znamená, že čerpadlo je vypnuté. Vyskočí se z něj až tehdy, kdy uživatel doplní vodu. Poté se program vrátí zpět do uživatelského menu
5) Toto jsem zatím ještě nevyzkoušel, ale zásobník vody má objem až na 2,4 litrů vody. Navíc jsem myslel i na to, aby květina nebyla po zalití podmáčená, tak je na spodní části květináče odtok do malé nádržky, z které se voda zpět podtlakem, který čerpadlo v nádrži vytvoří, přečerpá zpět do hlavní nádrže. To zajistí co nejlepší využití veškeré vody.
Ještě přikládám video, ve kterém se věnuji vylepšením, které jsem od krajského kola vytvořil.
https://www.youtube.com/watch?v=MUJMK3k5gGM&t=41s