Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ 42. celostátní přehlídka ONLINE 42. CP SOČ online – obor 06 zdravotnictví Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 06 zdravotnictví

Adéla Kubištová
Host

Dobrý den,

1. Výluh jsem připravila rozdrcením česneku a jeho rozmělněním v destilované vodě, kterou jsem potom nanášela na bakterie na kultivačním médiu, zatímco nátěr rozdrcením a přímým nanesením tenké vrstvy na agar. Zásadním rozdílem mezi nátěrem a výluhem bylo, že při první variantě ulpěly na agaru kousky česneku, což byl potom důvod větší působnosti česnekového nátěru.

2. Rozdíly v podílu obsahových látek mi bohužel známy nejsou. Více odrůd jsem použila, abych zjistila, jestli i mezi jednotlivými odrůdami budou nějaké rozdíly, co se účinnosti týká, a tak vzhledem k tomu, že podle výsledků mého měření působila v největším množství případů odrůda Dukát, předpokládám, že v buňkách obsahuje největší množství účinné látky alicinu, resp. aliinu a aliinázy (na rozdíl od odrůdy Unikát, jejíž účinek na dané bakterie byl nejmenší). To zároveň potvrzuje také pěstitel, firma Moravoseed, podle které je odrůda Dukát vysoce odolná proti patogenům (a funkce alicinu v rostlinně je právě obranná).

3. Hranice byla stanovena vzájemným porovnáním a procentuálním odhadem – v případě hodnoty 3 byla inhibiční zóna asi 30–50 %, v případě hodnoty 2 asi 10–20 %, v případě hodnoty 1 do 10 % a v případě hodnoty 0 to bylo 0 %.