Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ 42. celostátní přehlídka ONLINE 42. CP SOČ online – obor 14 pedagogika, psychologie, sociologie a problematika Odpověď na téma: 42. CP SOČ online – obor 14 pedagogika, psychologie, sociologie a problematika

Anežka Lásková
Host

1) Z jakého důvodu jste zařadila Vámi zkoumané důležité informace zpracované v grafech do přílohy?
Grafy jsem dala do přílohy, protože mi to dle mého názoru bylo přehlednější. Usoudila jsem, že některé otázky se k práci vztahovaly spíše obecně (nebo k více kapitolám), proto jsem je nechtěla uvádět jen u jedné části práce.
2) Uvedla jste, že 40 % respondentů nepřijímá odlišnosti. Co je podle Vás příčinou?
I z návštěvy Mensa gymnázia jsem se přesvědčila o tom, že vysoké IQ člověka na první pohled poznat rozhodně nemusíte. Pokud se IQ daného člověka dozvíte až po nějaké době a není nějak závratně vysoké, tak si uvědomíte, že je vlastně dost podobný vám. Nutno podotknout, že průzkum byl prováděn mezi žáky středních škol a druhého stupně základních škol, tudíž je možné, že se respondenti s nadanými tolik nesetkávají, proto u nich může panovat představa, že nadaní jsou stejní jako ostatní (nebo naopak rozdílní), přičemž to je jen jejich domněnka, která není podložená zkušeností. Bylo by zajímavé tuto otázku položit skupině lidí, kteří s nadanými pracují pravidelně.
3) Proč jste si myslela, že u nás jsou vůči těmto lidem časté různé předsudky?
Jelikož jsou něčím jiní a lidé vytváří například organizace jako je Mensa, tak bych přirozeně řekla, že si společnost vytvoří vůči této skupině lidí předsudky. Myslím si, že to je lidská reakce na jakoukoli skupinu, která se nějakým způsobem vymyká.
4) Myslíte, že naše společnost umí těmto lidem vytvářet dobré podmínky?
Řekla bych, že se to společnost zatím učí, ale postupem času se v tom zlepšuje.
5) Nechala jste si změřit v Mense IQ, abyste viděla, jak to funguje – jaké jste z toho sama měla pocity, jak to na Vás působilo?
Celý proces na mě působil podobně jako test ve škole, akorát jsem z toho nebyla vůbec nervózní. V klidu jsem vyplnila zadání a šla domů. Po dostání výsledků jsem byla rozpačitá, protože jsem se domnívala, že zjištění mého IQ ve mně vyvolá nějakou emoci. Pravdou ale bylo, že jsem nevěděla, co mám od sebe čekat za výsledek, takže jsem ve výsledku překvapila sama sebe, že jsem na to nijak nereagovala.