Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Královéhradecký › 42 – kraj KHK – obor 9 › Odpověď na téma: 42 – kraj KHK – obor 9
1) Rozhodně ano, Stačilo by přidat do středu akumulátoru třeba NTC čidlo s děličem. Většina nabíjecích stanic měření teploty podporuje (bylo by nutno použít normalizované čidlo).
Bylo by možné měřit teplotu přímo za provozu a zasílat do ovladače, následně třeba přidat ochranné podmínky na upozornění přehřátí a dalších věcí.
Při zkouškách jsem však zjistil, že i při dlouhodobém zatížení se akumulátor jen lehce (40°C) zahřívá.
Původně jsem chtěl mít 3 NTC čidla, jedno na akumulátor, druhé ke hlavní elektronice longboardu a třetí na stator motoru. Toto, mi však po zjištění úrovní ohřevu bylo rozmluveno, že se mám prý soustředit spíše na maturitu. (nijak by neovlivnilo funkčnost = argument)
Li-ion nejsou na rychlonabíjení určené. V případě výměny Li-ion za LiFePo4 bych rozhodně teplotní čidlo přidal (od LiFePo4 se rychlonabíjení očekává, i když se tolik nezahřívají (vůči velikosti proudu)). longboard na měření teploty hardware má, stačí jen přidat čidlo, tři kabely a pár řádků do kódu.
(Jakákoli čidla by se dala jednoduše přidat a zprovoznit během velmi krátkého času)
2) Maximální kroutící moment motoru, použitý materiál (dostupnost, technologická kompatibilita), Hertzův tlak (divil jsem se, jak moc ovlivňuje při vysokých otáčkách měkké materiály) a další pevnostní výpočty.
Snažil jsem se použít co největší modul, kvůli pevnosti (více není na škodu). Také kvůli možnosti výroby zubů na školním 3 os CNC pomocí frézy.
Největší kolo má šíři 14 mm, středové má 13 mm a 14 mm, kolo motoru má 15 mm. Doteková část je 13 mm. (1 mm prostor pro překrytí a možné chyby v 3D tisku a uchycení). (Celková šíře doteku je na základě výpočtů + relativně velkém bezpečnostním koeficientu)
Dvoustupňový převod je zvolen převážně kvůli nedostatku prostoru (pohyb truckeru při
ostrém zatáčením), také jsem měl problémy s podřezáním paty zubu.
Převodové číslo 4 je zvoleno tak, aby byla dosažena rovnováha mezi chtěnou maximální rychlostí a výstupním momentem (po rovině jede rychle a do kopce také vyjede).
(Ozubená kola se osvědčila i pro jízdu po kostkách)
(PS: většinu o ozubených kolách jsem se učil sám na internetu, vše vychází z podstaty, jestli jsem materiály pochopil správně, finální výpočty po mě zkontroloval učitel CNC)
Děkuji. S pozdravem Jiří Šírek, přeji hezký den
PS: omlouvám se, jestli jsou odpovědi na otázky nesrozumitelné, Chyby ve svých vyjadřovacích schopnostech se mi zatím nepodařilo plně terminovat.