Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Vysočina 42 – Kraj Vysočina – obor: 10 Odpověď na téma: 42 – Kraj Vysočina – obor: 10

Radim Štefáček
Host

Vážený pane Klusáčku,
z mého pohledu by šla vyřešit pouze část problémů. Softwarově lze nastavit časové zpoždění, které by udrželo danou funkci po určitou dobu, něž by vlak projel úsekem. Aktuální systém by tak šel vylepšit o nastavení časových úseků u čidel, čímž by mohla úsekem projíždět souprava, která je delší, než mezera mezi čidly.

Co se týká druhého problému, který by byl řešen pouze pomocí dvou čidel, musely by přijít i hardwarové úpravy, které by znamenaly jiné rozmístění čidel, kvůli časovým zámkům, které by zamezovaly spuštění systému v době, kdy bude aktivované právě jedno čidlo, zatím co okolo druhého bude souprava následně projíždět. Jak jsem již však zmiňoval, nastavení těchto zámků by bylo na mé železnici značným problémem, díky menším rozměrům. Nerad bych tvrdil, že to nelze, osobně jsem to prozatím nezkoušel. Nicméně si myslím, že tato možnost by byla více komplikovanější a přinášela by řadu problémů. Z tohoto důvodu jsem účelně přímo pro mojí železnici zvolil snazší možnost pomocí již zmiňovaných čtyř optických čidel.

Pevně doufám, že jsem na Vaše otázky odpověděl srozumitelně.

Děkuji a přeji hezký zbytek krajského kola SOČ.
S pozdravem Radim Štefáček.