Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Vysočina › 42 – Kraj Vysočina – obor: 13, 14 › Odpověď na téma: 42 – Kraj Vysočina – obor: 13, 14
Dobrý den,
Obětí sociotechnického útoku se může stát téměř kdokoli. Ovšem větší sklony k tomu mají lidé, kteří jsou naivní, důvěřiví, sdílní (například na sociálních sítích, ohledně svých osobních údajů), nepozorní, společenští, jelikož si myslím, že právě extrovertní lidé mají větší tendence ke sbližování na internetu, nehledě na to, jaké následky by to mohlo mít. Dokonce bych řekla, že sem patří i přílišná zodpovědnost, člověk ve snaze zachránit si svůj účet (např. bankovní) nevědomky zašle své přihlašovací údaje sociotechnikovi.
Ano s baitingem jsem se setkala, ovšem neřekla bych, že to bylo cílené. Na ulici jsem našla USB flash disk a jako nezkušené dítě mě nenapadlo nic lepšího než připojit k počítači a prozkoumat obsah. Na disku se nacházela počítačová hra, kterou jsem si velmi oblíbila, leč k mé smůle se zde nacházel i malware. Naštěstí jsem měla dobrý a aktualizovaný antivirový software, tudíž jsem se nestala obětí.