Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Moravskoslezský Porota H : historie- filozofie Odpověď na téma: Porota H : historie- filozofie

Hana Baková
Host

Dobrý den,
nejprve bych Vám chtěla za podrobné zhodnocení poděkovat, je pro mne velmi cenné.
1) Musím přiznat, že jsem hledání zdrojů věnovala mnoho času, ale soustředila jsem se většinou hlavně na samotnou osobnost a ne tolik širší souvislosti, proto mě nenapadlo použít další zdroje o Těšínsku, kde si teď uvědomuji, že by mohly být další informace. Budu ráda, pokud byste mi tyto moderní zdroje doporučil, abych si je mohla zpětně dostudovat.
2) V textu jsem uvedla méně citací, ale snažila jsem se právě díky tomu, že jsem neměla oporu v archivních dokumentech, vybírat úryvky s historickou hodnotou, které byly součástí jiných děl například dopisy nebo deníkové záznamy jako na stranách 17 nebo 27. O zdrojích jsem se domnívala, že jsou uvedeny v pořádku, proto bych Vás chtěla poprosit, zda by bylo možné vysvětlit, co přesně znamená, že byla práce nedostatečně zazdrojovaná, abych příště neopakovala stejné chyby?
Podle svých zdrojů se domnívám, že se stal jejich adoptivním synem v roce 1791. Dohoda o tomto uspořádání mohla proběhnout dříve, ale podle toho, co vím, odjíždí arcivévoda Karel do Rakouského Nizozemí na podzim 1791.
Myslím, že byl srdcem voják. Už od mládí se o vojenství zajímal a věnoval se mu minimálně teoreticky celý život. Proto soudím, že jej jakákoli činnost spojená s vojenstvím musela naplňovat nejvíc, jinak by se jí po odchodu z armády nevěnoval. Domnívám se, že k tomu, aby nalezl smysl i ve správní činnosti musel dospět až okolnostmi. Zastávám názor, že později nalezl určité uspokojení i v tom zvelebit své panství pro své děti a jako osvícenec i pro prostý lid, který to potřeboval, ale stále to nebylo to, co by dělal nejraději.
3) Musím přiznat, že jsem příliš nepřemýšlela, co se svou prací dále dělat. Těší mě, že v ní vidíte potenciál a přišla Vám čtivá. Budu ráda, pokud bude mít nějaké pokračování, ale jeho přesnou podobu zatím netuším. Možná byste mi mohla poradit Vy nebo můj konzultant pan Mgr. Šimíček.