Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Vysočina › 42 – Kraj Vysočina – obor: 15, 16 › Odpověď na téma: 42 – Kraj Vysočina – obor: 15, 16
Vážená paní Avovská,
děkuji za vaše otázky. Hodinky jsem začal sbírat asi před dvěma lety, když jsem doma našel švýcarské hodinky po svém pradědovi, ty mě okouzlily. Z finančních důvodů jsem začínal s hodinkami na baterku, které se však často během půl roku rozpadly. Po čase mi můj bratranec daroval první hodinky značky Prim, byly to hodinky vyrobené roku 2017 v Novém Městě nad Metují. Díky těmto hodinkám jsem přestal sbírat bateriové hodinky vyráběné kdesi v Asii a zaměřil jsem se pouze na české a československé hodinky značky Prim. Ty se staly mým největším koníčkem. Dnes mám asi přes 50 kusů hodinek, z toho 15 značky Prim. Ostatní hodinky jsou buď sovětské, švýcarské, nebo obyčejné bateriové.
Opravy nejsou nijak nákladné. Například sklo k hodinkám Prim stojí 35 korun. Nejdražší bývá setrvačka, to je prakticky srdce hodinek, díky kterému tikají. Ta stojí kolem 300 korun. Hodně záleží, s jakým problémem se hodinky potýkají. Nedávno jsem opravoval známému hodinky po jeho otci, tyto hodinky měly rozbité sklo, odtrženou korunkou a zarezlý strojek. I když vypadaly velmi špatně, nové díly stály asi 150-200 korun a hodinky poté byly jako nové.
Hodinky, které jsem dělal jako praktickou část SOČ mi trvalo opravit asi 5 hodin. To ale byl jeden z mých prvních pokusů. Podobnou opravu nyní zvládnu za půl hodiny. Nejdéle trvá odstranit ze strojku rez, to zabere hodně času a je třeba to dělat opatrně, aby nedošlo ke zohýbání a poškrábání součástí strojku. Ale opravy jako je výměna skla nebo korunky nezaberou více než dvě minuty.
Existují sběratelské kusy, které stojí 150 tisíc korun, to je například Prim Orlík, model vyráběný pro armádu. Poté jsou zde levnější sběratelské modely, jako například Prim Sport 1. generace, nebo Prim Diplomat, které se dají sehnat do 5 tisíc korun. Dalšími sběratelskými modely hodinek Prim jsou například modely určené pro export do zahraničí, ty se dají sehnat do 1 tisíce korun. Já jsem toho názoru, že každé Primky jsou sběratelským kusem, protože původní modely už se nevyrábějí. Ceny tak každým rokem stoupají a za pár let se mohou hodinky Prim s nynější cenou tisíc korun vyšplhat až na 5 tisíc korun.