Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Vysočina 42 – Kraj Vysočina – obor: 7 Odpověď na téma: 42 – Kraj Vysočina – obor: 7

Martin Antl
Host

Krásný den i Vám. Do včelaření bych chtěl nadchnout mladší včelaře, protože i dříve platilo, že když otec pracoval na vesnici jako kovář, tak jeho řemeslem se vyučil i jeho syn. Tento příklad bych aplikoval i ve včelaření. Většina včelařů se stane včelařem tak, že když byl chlapec malý, tak pomáhal dědovi ve včelách, a když dědeček zestárnul, tak včely přenechal někomu mladšímu v rodině. Já sám jsem se ke včelaření dostal za pomocí včelařského kroužku v Oudoleni, jak píšu v poděkování. Problém je tedy v tom, že vnoučata nebo jiní příbuzní už nemají takový zájem anebo se bojí začátků včelaření, a proto např. dědovu životní péči a práci se včelami prodají. Proto jsem vytvořil tuto práci, která by měla pomoci mladým včelařům začít chovat tak úžasné tvory jako jsou včely.
Ptáte se, čím je to způsobené, že mladší generace včelařů chybí. Já myslím, že jedním z důvodů je velice náročná a každodenní péče a starost o včely. Tato problematika je spojena s dnešní dobou, kdy je doba uspěchaná a děti si hledají spíše nějakého koníčka ve sportu nebo, v horším případě, si raději sednou k počítači nebo k mobilu a hrají hry. Proto vznikla prezentace a brožurka, kterou nabízím ve školách a snažím se povzbudit tyto děti ke včelaření a mohu říci, že děti nemají jen zájem, ale i chuť do této činnosti, takže se těším, až budeme moci jít zpátky do školy a založím včelařský kroužek pro několik nadšenců.
Pokud se člověk už včelařem stane, tak se může přihlásit do organizace včelařů, pod kterou spadá umístěním včelstva. Naše včelařská organizace pomáhá včelařům po všech stránkách. Pokud včelař potřebuje poradit, tak se může zeptat nějakého člena na jeho zkušenosti, nebo si zapůjčit vybavení do začátku včelaření od včelařské organizace. Také dostává časopis Včelaření, kde se lze dočíst mnoho zajímavého. Je toho opravdu hodně a moc si toho vážím.
Jinak stát nepomáhá jen přes organizace, ale taky při včelaření si člověk může zažádat o různé dotace, které mu pokryjí část nákladů např. při koupi medometu. V našem státě je radost včelařit. I když ne všechno je tak zalité sluncem, ale pokud se ptáte, zda je v našem státě včelaření podporované, tak mohu říct ANO, VÝBORNĚ. To je alespoň můj názor a zkušenost za těch pár let, co se včelaření sám věnuji a stalo se pro mě velkým potěšením a koníčkem.