Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Moravskoslezský › Porota B : matematika – fyzika – geologie › Odpověď na téma: Porota B : matematika – fyzika – geologie
Dobrý den,
děkuji za Vaše hodnocení.
1. Vysvětlete, prosím, proč je průběh závislosti šumu na teplotě v grafu 2 hladká křivka a proč je teplota v rozsahu <-15,15> (obojí na rozdíl od grafu 1).
Teplota je v tomto intervalu, neboť první testování detektorů probíhalo ve starším mrazáku, kde jsem byl schopen snížit teplotu maximálně na – 15 stupňů. Takto proběhly také testy s detektorem s přiloženým napětím 400 V. Ovšem během mé práce v laboratořích, která trvala 3 týdny, jsem dostal k dispozici novější mrazák, ve kterém jsem již teplotu mohl plně kontrolovat a dosáhnou teploty až – 40 stupňů. V tomto mrazáku jsem již prováděl testy s detektorem s přiloženým napětím a pracoval již téměř výhradně na zefektivnění testovacího postupu a určení poměru signálu a šumu v detektoru s přiloženým napětím. Měření bez přiloženého vysokého napětí jsem v novém mrazáku již neprováděl, neboť data z měření v intervalu <-15,15> byla již dostatečně průkazná. Hladkou křivku jsem použil z toho důvodu, že se mi více líbila její podoba a vyjádření závislosti.