Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Moravskoslezský Porota A: Biologie – zemědělství – TOŽP Odpověď na téma: Porota A: Biologie – zemědělství – TOŽP

Julie Jarošová
Host

Odchov zejozobů afrických v Zoo Zlín a zámku Lešná.

1. Vždy mě bavila zvířata, proto jsem při výběru téma SOČ, hledala něco v tomto oboru. Znám se osobně s panem ředitelem Zoo a umožnil mi proto praxi v roce 2019.
Dojížděla jsem pravidelně, v době kdy začali zejozobi snášet vejce, pokaždé když se nějaká mláďata vylíhla, či kdy jsem byla zkontrolovat přeživší mláďata, která měla již například měsíc. V Zoo jsem byla ubytována a často jsem tak i týden pomáhala na odchovně, pohybovala se ve voliéře a sledovala tyto ptáky.

2. Společně s chovateli se domníváme, že je to skladbou voliéry, avšak na konkrétní problém jsme zatím nedokázali přijít.
V Zoo Praha jsou zejozobi na vrcholu hiearchie a mláďatům jsou uměle 2x denně dodávána antibiotika a odchovy se daří.
Zatímco v Zoo Zlín jsou na vrcholu hiearchie nesyti afričtí. Kteří sice zejozoby nijak neovlivňují, ale může to být problémem. Avšak zas na druhou stranu ve voliéře se nesytům daří své potomky odchovávat naprosto přirozeně a bez pomoci.
Já osobně jsem se Zoo Praha bohužel nekonzultovala ohledně tohoto problému, avšak je možnost na mou práci navázat v Zoo Praha a porovnat jednotlivé rozdíly mezi odchovy, mohlo by nám to objasnit mnoho problému v odchovu.
3. Bohužel ne, voliéra zejozobů, nesytů a zoborožců je poměrně velká. Obávám se že v Zoo nejsou prostory proto, aby byla vytvořena stejně velká voliéra, zároveň z hlediska zajímavosti pro návštěvníky, tito ptáci se ve volné přírodě vyskytují na stejných stanovištích a sdílí spolu prostor.
4. Mláďata se odebírají po 24 hodinách z jednoho důvodu, a to protože prvních 24 hodin nepřijímají potravu, mají dostatek živin z vejce po vylíhnutí. Začínají žrát tedy po 1 dni, kdy jsou odebrána a uměle dokrmována.
5. Zkoušeli jsme dodávat do voliéry potravu podávanou na malé kousky. Avšak problém to nevyřešilo. Na odchovně dostane zejozob přesnou dávku krmení, a to 10% jeho hmotnosti, aby dokázal množství potravy do dalšího krmení bez problému strávit. Zatímco ve voliéře mají zejozobi k dispozici potravy mnohem více. Proto svým mláďatům dají tolik potravy, kolik jen dokážou sežrat a v tu chvíli nastává problém, protože mládě nedokáže vše strávit. V přírodě se stává, že je potravy spíše méně než dostatek (proto se mláďata líhnou co den (případně ob den) a ne najednou, aby měly větší šanci k přežití), ale zase nemůžeme ptáky v zoo trýznit hlady.

Děkuji za dotazy