Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Moravskoslezský › Porota G: pedagogika – kultura › Odpověď na téma: Porota G: pedagogika – kultura
1. Z mého průzkumu lze vyvodit, co si společnost převážně myslí o veganech, také na ni lze navázat dalšími průzkumy, například o informovanosti společnosti nebo o veganské problematice. Myslím si, že by to bylo zajímavé porovnání. Také se můžeme zaměřit na veganský průzkum a porovnat pohled společnosti a skutečné odpovědi veganů.
2. Bohužel nevím bližší informace. Největším faktorem je, do jaké míry se tento člověk věnoval své výživě. Je důležité hlídat si dostatečný příjem všech vitamínů a minerálů. Osobně také doporučuji užívat suplementy vitamínu B12 a také si udělat testy a upravit svou dietu podle individuálních potřeb. Zajímat se o svou výživu by nemělo být důležité pouze pro vegany, ale pro všechny. Je pravda, že pro vegany je složitější příjem komplexních bílkovin a minerálů. Na druhou stranu stejně tak v nevegetariánské dietě je častý deficit vitamínu C, nadměrný příjem tuků, což může vézt k obezitě, infarktu – nemocem v dnešní době hodně rozšířených. Celkově bych chtěla poukázat na nadměrnou konzumaci masa v naší společnosti. Veganství má pro mnoho lidí význam ve vyjádření svého nesouhlasu proti nehumánnímu zacházení se zvířaty. To, že se musí více zajímat o svou stravu a popř. užívat doplňky stravy není překážkou. Co se týče studií lze najít studie, které nedoporučují veganství, jiné zase ano. A to dokonce i pro těhotné ženy a děti. S tímto nesouhlasím a myslím si, že není dostatek důvěryhodných studií, které by dokazovaly s určitostí vlivy veganské diety. Jedna publikace studie dokonce poukazuje na menší pravděpodobnost demence při vřazení živočišných produktů z jídelníčku.
3. V živočišných produktech se antibiotika používají také jako stimulanty růstu, to není potřebné u rostlinných produktů. Zisk tady vždy bude hrát roli a trh bude nabízet to, co spotřebitelé požadují. Když budou požadovat produkty bez konzervantů a škodlivých látek a přírodní složení, myslím, že na to producenti budou reagovat. To se ukazuje například na nárůstu tzv. BIO potravin. Co lze říct s určitostí, že veganství má rozhodně pozitivní ekonomický a environmentální dopad.
4. Každá kategorie měla 20 respondentů
5. Především jsem čekala negativní reakce starších respondentů, ale některé byly velmi pozitivní.
6. Veganství je životní styl, který mi dal mnohé. Netvrdím, že budu vegan navždy, ale nikdy již nebudu konzumovat maso a mléčné výrobky tak jako předtím. Musím si teď více vařit sama, ale to mohu brát také jako výhodu. Musím také užívat určité suplementy a hledat vhodné varianty jídel v restauracích. Osobně necítím žádné jiné zdravotní deficity.