Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Moravskoslezský Porota G: pedagogika – kultura Odpověď na téma: Porota G: pedagogika – kultura

Julie Jančálková
Host

Dobrý den, děkuji za zhodnocení mé práce a další dotazy.
Hned na začátku bych chtěla říci, že takovou práci jsem psala poprvé a vlastně ani nechápu, že jsem se dostala takto daleko. Práci jsem psala z mého úhlu pohledu na věc a bohužel nevidím vegetariánství očima všežravce, proto se možná hodně promítají emoce a zaujetí. Určitě nebylo v plánu na někoho útočit apod.

1. Odkud jste prosím čerpala informace ohledně zdraví a lepší fyzické odolnosti veganů?

Dlouho sleduji stránky, zabývající se touto problematikou, které mluví o všech benefitech vegetariánství nebo popř. veganství. Co mě tak napadá, tak dobrým zdrojem informací je např. česká veganská společnost, kterou uvádím v práci ve zdrojích 🙂

2. V blízkém okolí jednoho z porotců mladý člověk zkolaboval při horském výstupu a skončil na dialýze se selháním ledvin. Dle lékařů byl stav kritický právě kvůli tomu, že mladý muž byl vegan. Zmíněný mladý člověk začal jíst znovu maso, protože měl pocit, že extrémně zapomíná, začalo mu to dělat problémy v profesi IT. Četla jste nějakou studii na téma veganství/vegetariánství a problémy s pamětí, popř. jinými kognitivními schopnostmi?

Bohužel jsem se s tímto problémem nesetkala a nikdy jsem o ničem podobném neslyšela.

3. Když hovoříme o mase ze stresovaných zvířat z velkochovů plném antibiotik, myslíte, že produkty pro vegany/vegetariány jsou 100% zdravé? Není to v tomto segmentu podnikání stejné jako jinde a důležitý je zisk?

Ano, to je dobrá otázka. Samozřejmě, že když člověk vegetarián/vegan kupuje mražené polotovary, hotovky nebo se často stravuje ve fastfoodech, nelze říci, že by jedl zdravě. Mohla bych to přirovnat ke člověku, konzumuje cukry ve formě bonbónů, místo toho aby jedl třeba ovoce. Když si člověk vyhledá kvalitní recepty a vaří si sám z čerstvých a neupravovaných surovin, je to rozhodně lepší než se stravovat masem z velkochovů. A ano, potravinový trh zareagoval a už i z vegetariánství je velký byznys. Každý podnikatel se snaží vydělat a s přibývajícím počtem lidí, kteří nejí maso a jiné živočišné produkty, lze i v tomto potravinářském odvětví velmi snadno zbohatnout. Navíc v dnešní době se ani nelze 100% zdravě stravovat, vše je upravováno. Do potravin jsou přidávána různá „Éčka“, tuky,… a rostliny jsou pěstované a hnojené různými chemikáliemi apod. Ale stále mi přijde lepší konzumovat upravované rostlinné produkty, než ty živočišné, které stály nějakou živou bytost život.

4. Co Vám vegetariánství dalo a vzalo?

Upřímně vnímám více benefity tohoto životního stylu. Začala jsem se zajímat o zdravý životní styl, cítím se lépe po fyzické i psychické stránce. Naučila jsem se perfektně vařit a stále vymýšlím kupu nových výborných jídel, které poté předávám do světa např. skrz svůj instagram. Více jsem se sblížila se svojí sestřenicí, se kterou tento „lifestyle“ táhneme. Inspiruji okolí, mluvím o této problematice, a u mnohých to vyvolává emoce a začínají si tuto problematiku uvědomovat a maso omezují. Více lidí díky mě vegetariánství uznává a chápe a hlavně jsem díky tomu „otevřela oči“. Nezajímám se totiž jen už o problematiku konzumace masa, ale také např. o týrání zvířat, znečištění planety, globální oteplování,… a možná řešení.
A co mi tento způsob života vzal? Možná pár kamarádů, kteří se s mým „novým“ postojem k životu nehodlali smířit. Často zažívám urážky, výsměch a pobouření okolí. A také už nekonzumuji některé z mých oblíbených jídel z dětství 😀

5. V práci píšete, že by společnost měla vegetariány více respektovat, respektujete i vy osobně, že někdo může mít jiný názor, jiný styl života?

Podle vašeho hodnocení mé práce se to nemusí zdát, ale ano, respektuji, ovšem jen ty, kteří respektují i mě. Já osobně vůbec nepatřím do skupiny vegetariánů, kteří lidem nutí nejíst maso a pořád by o vegetariánství mluvili. O mém postoji k masu mluvím jen s lidmi, kteří si můj názor chtějí poslechnout nebo se sami ptají. Řekla bych, že jsem člověk, který si žije svůj život a nehodlá dělat pořádek v životě ostatních, každý by si měl svou cestu najít sám. S „masožravci“ nemám problém, jak z mého dotazníku vyplývá, okolo mě se vyskytuje hodně lidí, kteří maso konzumují a kdybych měla problém s každým z nich a nerespektovala je, tak přijdu o úžasné lidi.

6. V práci odsuzujete velkochovy pro jejich špatné zacházení se zvířaty, jaký máte ale názor na malé eko a bio farmy?

Upřímně bych řekla, že je to menší zlo. Ovšem je to mnohem lepší než velkochovy. Zde mají zvířata aspoň nějaký život, ovšem většina pak skončí stejně mrtvá a to, jak jste asi díky mé práci pochopili, nepodporuji. Sama ze živočišných produktů konzumuji jen domácí vajíčka od rodiny. Někdy se pod názvem eko a bio může schovávat další zlo. Ale záleží na úhlu pohledu a také lidech, kteří farmy vlastní.

Děkuji za dotazy a mějte se hezky