Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Pardubický 42. KK SOČ Odpověď na téma: 42. KK SOČ

Šimon Sládek
Host

Vážená poroto, děkuji za položené dotazy.

1. V roztoku 2% HNO3 jsou do instrumentu přiváděny veškeré standardy a již kapalné vzorky (jako například mořská voda). Jestliže bychom vzorky přiváděli pouze v demineralizované vodě, mohli by se usazovat. Proto abychom tomu zamezili, používáme slabou kyselinu dusičnou. Tyto nežádoucí drobné sraženiny totiž v instrumentu následně zanáší „Cony“ (kužely přes něž je iontový paprsek usměrněn) a další součástky. Sám jsem byl svědkem toho jak technici museli „Cone“ měnit, když jistý student do instrumentu přiváděl málo zředěnou mořskou vodu, pročež 2% kyselina nestačila.
Dále pokud by byl vzorek při teplotě 295,15 K v pevném skupenství (22 °C a ne 25 °C jak vidím, že mám uvedeno v práci) 2% HNO3 by na jeho rozpuštění (digesci) nestačila. Je potřeba použít kyselinu silnější.

2. Ano, byly pozorovány prvky jako Ba, Hg, Tl a i zmíněné Pb. Bohužel pro tyto prvky nebyla metoda mé analýzy vhodná a vyskytovaly se zde vysoké interference. Získávané hodnoty nebyly uznány za validní.
V prezentaci na slidu číslo 16 mám zobrazené veškeré analyzované prvky.

3. To je pravda, to jsem tam nezmínil. Děkuji za dotaz. Tuňák byl vybrán technikem Plymouthské univerzity. Když jsem se jej ptal, proč jsme nevybrali jako výchozí materiál pro QCM například velké množství žrádla pro rybičky, které by nebylo potřeba ani lyofilizovat, navíc by rovněž splňoval podmínku komutability, odpověděl: „Zajímá mne jak vysoká je koncentrace olova, arsenu a rtuti v mé oblíbené svačince.“ Pro jeho smůlu se nám olovo a rtuť stanovit nepodařilo.

4. Interferencemi. Čím více je pro analýzu nepříznivý matrix, tím méně získaných plnohodnotných validních dat.

5. Nebyla. Jestliže nebyl odstraněn všechen, nejednalo se o problém. Cílem bylo zbavit se co značného množství KCl, aby bylo co možná nejvíce zabráněno interferencím způsobeným vysokou koncentrací draslíku a chlóru. Nedbali jsme však na to, zda jsme odstranili veškerý solný nálev. Cl a K jsme očekávali ve vysokých koncentracích a doufali jsme, že je stanovíme pomocí ICP-OES