Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Středočeský › 42-KK Středočeský -obor 16 › Odpověď na téma: 42-KK Středočeský -obor 16
Dobrý den, vážení porotci,
Zazněl tu jeden dotaz a pak dva podněty.
Doufám, že Vám nebude vadit, když se vyjádřím ke všemu najednou, abych nerušila přehlednost diskuze. Smlouva mezi měšťany a šlechtou se nazývala Svatováclavská. To se svými kolegy jsem nechtěla, aby vyznělo, že bych je nějak podceňovala, nebo ze bych nevěřila jejich schopnostem. Myslím, že co o pivovaru věděli, mi poskytli a že se o něj určitě trochu zajímali. Dnes už je však pivovar v soukromých rukou, jsou v něm konkrétně nájemní byty (teď si uplně nevzpomínám, jestli jsem to v práci zmiňovala a nemůžu se podívat, protože k ní momentálně nemám přístup), takže ho se zámkem spojuje už jen fakt, že zámecké sklepení kdysi sloužilo jako ledovna. Mí kolegové tedy vědí, kdy pivovar přestal fungovat (protože to souviselo se zabavením majetku Auersperkům) a že tam poté byla sodovkárna a sklad zeleniny. Chápu však, že vzhledem k tomu, že už ta budova v podstatě neexistuje a že ani není v držení muzea, je jejich zájem spíše okrajový. Role průvodce na vlašimském zámku se trochu liší od klasického zámeckého průvodce. Původně jsem ani neměla lidem říkat nějaký souvislý výklad, měla jsem jim jen říct, jaká expozice se kde nalézá a nějakou další diskuzi rozvijet, až pokud se budou hosté ptát. V zámeckém sklepení jsem se postupně začala seberealizovat a při predstavovaní expozice, která se v něm nachází, jsem začala zmiňovat i pivovar. Byl to takový bonus, oficiálně mají průvkdci mluvit jen o expozici.
Ještě ke katastru; k dokumentům jsem se dostala a v práci jsem je i použila. Bohužel mi možná nějaká zmínka o pivovaru utekla, protože přiznávám, že ani dnes pro mě není uplně snadné se v těchto dokumentech orientovat.
Děkuji Vám za všechny poznámky, snad jsem je zodpověděla uspokojivě.