Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Středočeský 42-KK Středočeský -obor 16 Odpověď na téma: 42-KK Středočeský -obor 16

Vít Koniuk
Host

Mgr. Pavel Jakubec
Dobré ráno, o cihelně bych si určitě ještě něco rád zjistil. Pokud Vám to tedy nevadí, tak bych Vám po soutěži napsal ohledně té publikace. Děkuji za návod k dalšímu bádání 🙂 Cihly ze zdejší cihelny jsem viděl, je z nich postaveno mnoho domů v Sadské a mají atypickou béžovou barvu. Značek jsem si bohužel nevšiml. A děkuji za nabídku výpomoci Vašeho švagra! Několik místních historiků se o tyto dějiny Sadské dlouhodobě zajímá, tak by nás to mohlo posunout někam dále. Snad si najdu čas…

PhDr. Jiří Zoul Sajbt
Dobré ráno, zbytyk zdiva byly nalezeny náhodou při nějakých výkopech približně v polovině 19. století a zdivo bylo použito na stavbu domů. v knize Sadská od V. Jelínka, která vychází i ze starších sadských kronik, byl popis zdi upřesněn. Později ještě za autorova života byly při opravách farní stodoly nalezeny další základy, zdi a ozdobné sloupky. Tyto jsou pravděpodobně pozůstatky kapitulních budov. Každopádně i v této knize se jednou hovoří o knížecím dvorci a jednou o hradu. Existenci hradu (nebo si již tehdy spletli hrad s knížecím dvorcem) podporuje ještě zmínka přibližně ze 16./17. století, kdy se hrad uvádí jako pobořený. Berte tyto informace ode mě, prosím, s rezervou. Až na nálezy zdiva to jsou neověřené informace. Jinak v Sadské na Skále nikdy žádný historický průzkum proveden nebyl. Nejblíže tomu bylo vykopání okrasných sloupků při již zmiňované opravě farní stodoly. Většinu informací máme z kronik. Trochu mě to mrzí, základy a další artefakty ze středověku na objevení nadále nejspíš čekají.

Omlouvám se za pozdní odpověď, snažil jsem se najít nějaký zdroj, kterým bych svá tvrzení podložil.