Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Zlínský 42 – kraj ZL – obor 14 Odpověď na téma: 42 – kraj ZL – obor 14

Veronika Minaříková
Host

Dobré ráno, děkuji za vaše dotazy.

1.Zcela jistě pohlaví trenéra může mít vliv, ale je to individuální, závisí na preferencích, či sympatiích jednotlivce.
2.Cvičení s vlastní vahou těla bych doporučila už dětem na druhém stupni základní školy a s posilováním je dobré začít, až je ukončený vývoj jedince.
3. S tímto problémem se setkává asi každý, kdo se rozhodne cvičit jen doma. Když jsme doma, nemáme nikoho, kdo by nás povzbudil a náš výkon závisí jen na naší vůli a chybí nám důležitá zpětná vazba. Právě proto doporučuji navštěvovat např. skupinové lekce, nebo mít vlastního trenéra.
4.Já bych řekla, že je to trpělivost.
5.Muži volí většinou závaží a hrazdu, ženy naopak preferují aerobní stroje a cvičení s vlastní vahou, ke kterému potřebují jenom cvičební podložku a někdy také činky s malým závažím.
6.Protože pan Růžička je velmi zajímavá osobnost a snaží se jít více do hloubky. Jeho postupy jsou originální, inovativní. Zaměřuje se na to, co je přirozené a důležité pro náš organismus a na základě toho volí pohybové aktivity. Většinou se postupuje opačně. Vyberou se cviky, které mají nějak ovlivnit naše tělo.
7.Já výuce tělesné výchovy moc nerozumím. Snaží se nám přiblížit různé sportovní hry a disciplíny, které ve většině případů nikdo v budoucnu využívat nebude. Neříkám, že by se měli zcela vyřadit, jen si myslím, že by neměli být hlavní náplní. Některé hry jsou velmi zábavné a učí nás kolektivní spolupráci. Měl by se začít rozlišovat pohyb vs. sport. Vůbec nesouhlasím se známkováním podle nějakých tabulek, to je velmi demotivační a pro mnohé žáky velmi stresující. Na každého žáka by se mělo nahlížet individuálně. Já bych preferovala, kdyby jedinci byli více vedeni k tomu, aby se naučil pracovat s vlastním tělem. Také aby žáky v tělesné výchově naučili více se vnímat a aby pochopili, proč je to důležité. Každý by si měl najít ten správný pohyb či pohybovou aktivitu, která bude vyhovovat právě jemu. Mělo by se určitě více dbát na rozvoj stability, flexibility a kondice. Vidím v tomto předmětu opravdu velký potenciál, tak snad se do budoucna začne využívat.

Přeji hezký den,
Veronika Minaříková