Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Středočeský 42-KK Středočeský -obor 5,7,8 Odpověď na téma: 42-KK Středočeský -obor 5,7,8

Kateřina Ulrychová
Host

1. K městu Berlín mám speciální vztah spíše jako k celku, než k nějaké určité památce. Pokud bych však měla vybrat jednu konkrétní, byl by to zámek Charlottenburg, který jsem několikrát navštívila, jelikož se mi velmi líbí jeho interiér i zahrady.
2. Ano, často slýchávám, že po celém městě se nachází příliš mnoho stavenišť. I já se s tímto názorem ztotožňuji. Vzhledem k tomu, že se Berlín neustále renovuje, jsou v této době rozkopané např. i nejrušnější turistické ulice v okolí Alexanderplatzu. To mi jako turistovi kazilo celkový dojem města. Na druhou stranu je konkrétně toto místo rozestavěné především kvůli stavbě nové linky metra, která na tomto místě chyběla, a kterou v budoucnu jistě rádi využijeme. Je ale otázkou, kdy bude opravdu dokončena.
3. Jak sama píši ve své příručce o Berlínu, původ názvu města Berlín není potvrzen stoprocentně. Jméno však nejspíše pochází ze slovanského berl-/birl-, v překladu „bažina“, která se zde dříve nacházela. Jiná, možná spíše lidová, interpretace říká, že jméno vzniklo zkomolením slova „Bär“, tedy v překladu „medvěd“. Ten je také již po celá staletí znakem města.