Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Středočeský › 42-KK Středočeský -obor 16 › Odpověď na téma: 42-KK Středočeský -obor 16
Dobrý den,
zde je mé vyjádření k vašim poznámkám a reakcím:
Bc. Josef KREMLA
• O přiřazení oboru k seminární práci jsem dlouho přemýšlel, a kromě oboru „Historie“ se nabízel i obor „Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času“, kde by práce mohla spadat do „problematiky volného času“, nicméně seminární práce mapuje historii lezení/sportu, což je součástí oboru historie, takže jsem ji nakonec zařadil k historickým pracím.
• „Jediný/poslední průvodce“ – Ano, v této části trochu selhala formulace a bylo by lepší to napravit.
• Dukla Čáslav/úder – V roce 1972 vzniká Horolezecký oddíl DUKLA Čáslav jako vojenský oddíl, od kterého se o několik let později odděluje civilní horolezecký oddíl, takže ve výsledku jsou to dva rozdílné oddíly.
• Václav Kolář byl jeden z lezců, díky kterým vznikla umělá bouldringová stěna v Sokolovně v Sokolské ulici v Kutné Hoře, a tak jsem kvůli informacím o stěně Václava Koláře vyzpovídal. Evžen Ošmera poskytl informace o historii Horolezeckých organizací. Do textu je potřeba odkazy doplnit.
• Malé lezecké stěny – Přesně tak, malé lezecké steny, které jsou součástí dětských hřišť jsou určitě velmi vítané, a můžou tak nalákat budoucí lezce mezi dětmi.
Mgr. Pavel Jakubec
• Otázka soupeření mezi horolezci – Lezení je sport a jako každý sport, je i lezení z určitého pohledu sport soutěživý. Pokud se podíváme na lezecké soutěže, soutěživost by se tam dala krájet, protože každý chce vyhrát. Taktéž na skalách spolu lezci můžou soutěžit o to, kdo dříve přeleze cestu/trasu na skále. Nicméně, i přes všechnu soutěživost, jsou lezci často přátelé, a to i ve vrcholových soutěžích a vždy se mezi sebou podrží (výjimky se samozřejmě najít mohou) a to samé platí při lezení cest na skále. Z vlastní zkušenosti vím, že vždy chci být ten, kdo tu cestu zdolá jako první, nicméně pokud ji vyleze můj kamarád, budu z toho mít také velkou radost a určitě tím neskončí naše přátelství, spíš mě to namotivuje být příště lepší. Závěrem, soutěživost v lezení určitě hraje roli, ale nejde se takzvaně „přes mrtvoly“.
• Děkuji za kladné hodnocení přínosu práce.
• Rok 1946 – Informaci a možném zdolávání skal v roce 1946 jsem dostal v rozhovoru s Pavlem Novákem, který se o tuto eventualitu sám zajímal a snažil se hledat, a to i v archivech, však marně.
PhDr. Jiří Zoul Sajbt
• Odkazy u oddílu č.7 – Odkazy by bylo samozřejmě dobré do textu oddílu č. 7 doplnit
• Děkuji za kladné hodnocení přínosu práce a gramatiky.
————————————————————-
Děkuji moc všem za hodnotné připomínky a reakce k mé seminární práci.
Dominik Roubíček