Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Zlínský › 42 – kraj ZL – obory 04, 07, 08 › Odpověď na téma: 42 – kraj ZL – obory 04, 07, 08
Dobrý den, děkuji za položené otázky, budu se snažit na ně co nejlépe odpovědět:
1. Jsem si vědoma toho, že pro každý dotazník je výhodné zaměřit se na co nejširší spektrum lidí a věkových skupin. Snažila jsem se otázky rozšířit i mezi starší skupiny, než je ta moje. Ptala jsem se své rodiny a známých a při rozesílání dotazníku jsem prosila i o další poslání například rodičům, babičkám atd.. Bohužel ale naprostá většina lidí v mém okolí, kterým jsem měla možnost dotazník poslat, spadá právě do skupiny 16 – 29 let a podle toho také vypadaly výsledky. Příště bych však nejspíš zkusila i jiné formy dotazování než jen internet a snad by se tak mé otázky dostaly k širší věkové skupině. Přiznávám se, že rozlišit respondenty podle jejich příjmu a ostatních hledisek mě nenapadlo. Rozhodně by bylo zajímavé vidět, jak se odpovědi liší vzhledem k těmto hodnotám.
2. Na problematiku rychlé módy poslední dobou velmi často narážím v různých článcích, dokumentech a samozřejmě také v samotných obchodech s oblečením. Byla jsem zvědavá a začala se o fast fashion více zajímat a čím více (často šokujících) informací a zajímavostí jsem zjišťovala, tím více mě toto téma lákalo. Jelikož rychlá móda je komplexní pojem a týká se jí více problémů, rozhodla jsem se jim začít věnovat více do hloubky a vše pak shrnout do práce SOČ. Díky této práci jsem zjistila, jak se co nejlépe vyhnout nakupování rychlé módy a tím se také snažím řídit. Po všem, co jsem o běžných známých obchodech s oblečením zjistila, již nadále nechci tento systém podporovat a rozhodně jsem při výběru oblečení všímavější a opatrnější.
3. Při zbavování se starého oblečení je nejdůležitější vědět, kde konkrétně námi darovaný textil skončí. Charity, které slibují, že oblečení doručí například do chudých zahraničních zemí nebo na jiná místa, působí sice hezky, ale pokud není možné najít konkrétní místo nebo člověka, kterému bude oblečení doručeno, nelze organizaci plně důvěřovat. Nejjednodušší je tak hledat lokální společnosti, které zveřejňují konkrétní místa, na kterých darované oblečení končí. Známým příkladem je například Charita Česká republika, která má po několika městech v ČR své kontejnery na textil. Vybrané oblečení potom daruje lidem bez domova a obyvatelům konkrétního města, kteří ho potřebují. Já sama využívám kontejner ve Slavičíně a věřím této organizaci. Důvěryhodný je dle mého také Ekologický institut Veronica, který nabízí hned několik možností pro využití starého oblečení.
4. Přínos pro mě samotnou jsem uvedla již v 2. otázce. Mimo to jsem také získala nové zkušenosti díky celkovému procesu tvoření práce a videa na youtube. Ovšem za ten největší cíl celé práce jsem si od začátku kladla jakousi osvětu. Je škoda, že velké množství lidí před tímto problémem zavírá oči nebo o něm dokonce vůbec neví. Pomocí této práce a také obyčejné konverzace s mými známými se snažím rychlou módu představit lidem. Doufám, že si mého videa na youtube nebo práce všiml také někdo, kdo třeba SOČ vůbec nezná a donutilo jej to se zamyslet nad tím, jakým způsobem konzumuje módu. To by pro mě bylo tím největším přínosem a zadostiučiněním.