Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Středočeský › 42-KK Středočeský -obor 11,15 › Odpověď na téma: 42-KK Středočeský -obor 11,15
Dobrý den,
zde posílám své odpovědi:
1) Co vás přimělo vybrat si tyto konkrétní básně jako předlohy?
Chtěla jsem si vybrat básně, které většina lidí zná, aby je moje práce více zaujala. Tyto básně bývají často uváděny jako ukázky při hodinách literatury a tak si myslím, že se s nimi většina veřejnosti již někdy setkala. Velkou roli také hrály čistě osobní preference. Vybírala jsem si ty skladby, které mě nějakým způsobem zaujaly a vyvolaly ve mně nějaký pocit.
2) Četla jste více básní, případně básnických sbírek od dotčených autorů?
Ano, četla jsem některé další básně od Edgara Allana Poea, jelikož mi jeho tvorba přijde fascinující. Myslím si, že umí čtenáře vtáhnout do děje či nějak zaujmout, což je pro mě důležitou vlastností básní. Pročítala jsem si sbírku Květy zla, ale tyto básně mě nějak příliš neoslovily, už jen tím, že byly napsány starším jazykem a moc jsem jim nerozuměla. Anakreonových básní jsem příliš nedohledala, ale jejich obsahy mě bavily. To byla taková odpočinková poezie. Od Vítězslava nezvala jsem četla několik z jeho mnoha děl, které mi přišly velmi originální.
3) Co je podle vás hlavní ingrediencí dobré básně?
Podle mě je nejdůležitější, když ve vás báseň zanechá nějaký pocit. Je těžké tento pocit popsat a z každé básně je trochu jiný. Je to ale něco takového, co vás donutí se nad danou básní zamyslet a poté si některá slova této básně promítnete do vlastního života. Občas se mi stává, že si něco přečtu a mám pocit, že přesně tato slova popisují něco, co jsem sama nedokázala vyjádřit slovy. Ráda si pak tato slova zapisuji a když se na ně zpětně dívám, zjišťuji, jak moc jsem se změnila od doby, co jsem si je četla naposledy.
S pozdravem
Vilma Čechová