Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Jihočeský 42 – kraj Jihočeský – obor 10 Odpověď na téma: 42 – kraj Jihočeský – obor 10

Bůžek František
Host

Odpověď na otázu pana Schandla:
Vaši odpověď jsem již částečně zodpověděl, ale dám ji sem znovu:

Zde jsem vám vypsal ceny některých použitých komponentů:
Velký květináč 300,-
Dva kulaté květináče 70,-
Plexisklo 100,-
3D tisk 800,-
Lepidlo 150,-
Čerpadlo 120,-
Arduino UNO 100,-
Akumulátory 300,-
Ochrana akumulátorů 60,-
I2C Display 75,-
Modul hodin DS3231 25,-
Dva plováky 70,-
Ultrazvukový měčič vzdálenosti 145,-
Odhad ceny dalších součástek 285,-
Celková odhadovaná cena: 2600,-
Moduly arduina a další větší elektronické komponenty jsem zakoupil na ebay, kde je cena dosti nízká. Podobným způsobem by šlo zakoupit téměř všechny součástky týkající se elektroniky a cena by mohla ještě klesnout. Dále co se týče květináče a částí vytisknutých na 3D tiskárně, mohla by zde při koupi většího množství být získána množstevní sleva. V případě sériové výroby by pravděpodobně nebyly využívány moduly arduino, ale všechny součásty by byly osazeny na jedné desce plošných spojů. Zde by pak opět celková cena klesla.

Co se týče časových nákladů na vývoj a celkově na tuto práci tak jsou to u mě desítky a pravděpodobně přes sto hodin, jelikož jsem samouk a spoustu věcí jsem se musel při tom naučit. Co se týče stavby, tak pokud bych teď chtěl postavit další stejný květináč a měl všechny potřebné součástky tak bych to byl schopný vyrobit odhadem za týden. Samozřejmě s tím, že mám již celý program napsaný.