Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Praha › 42-kraj Praha-obor 6 › Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obor 6
Dobrý den, milá poroto,
děkuji za Vaše dotazy a pokusím se je co nejlépe zodpovědět.
1) Jak by podle mě měla být veřejnost o celiakii více informována?
Určitě bych nevolila nějaké plakáty na sloupech apod. Ale například v lékařských ordinacích a čekárnách jsou často nástěnky s různými letáky propagující značky vitamínů nebo zubních past, ale také se tam mohou vyskytovat letáky upozorňující na nějakou nemoc. A myslím, že nějaký informativní leták o celiakii by se mohl hodit na podobných nástěnkách zvláště u dětských pediatrů, protože je to “nenápadná“ nemoc, která se často vyskytuje u dětí. Avšak kdyby se podobné letáky vyskytly i u jiných lékařů, určitě by to nebylo na škodu.
Také kdyby přibyly v restauracích nabídky s bezlepkovým jídlem, celiakům by to pomohlo a zvědavá veřejnost by se touto cestou o celiakii mohla dozvědět více.
2) Výskyt celiakie v dospělé populaci?
Doufám, že jsem správně pochopila otázku – Nejčastěji se celiakie vyskytuje u dětí. Jak často se vyskytne až u dospělého člověka?
U dospělého člověka může vyvolat celiakii nějaká větší zátěž – nemoc, u žen těhotenství. Vše je individuální. Tím, že je to dědičné onemocnění, tak samozřejmě záleží na diagnóze příbuzných, na životním stylu, stravování a podobně. Také může nastat situace, že člověk je pouze “ přenašeč“ této choroby – celiakií trpí někdo z jeho rodičů/prarodičů, sám celiakií netrpí, ale přenese to na své děti.
Bohužel jsem nenašla nějaká konkrétní čísla založené na průzkumech a statistikách.
3) Doporučila bych bezlepkovou dietu při nadváze a obezitě?
Určitě ano. Ne pouze na základě článků na internetu a názorů lékařů, ale také z vlastní zkušenosti i ze zkušenosti blízké kamarádky, která má také celiakii.
Nebyla jsem nikdy obézní, ale po začátku bezlepkové diety musím uznat, že jsem zhubla.
Nemusí být pravidlo, že každý, kdo se stravuje podle bezlepkové dietu musí být za každou cenu štíhlý. Také to chce pomoct sportem.
Myslím si však, že bezlepková dieta je dobrým základem pro zhubnutí (když si to člověk nebude vynahrazovat např. čokoládami a zbytečným množstvím cukru).
Doufám, že jsem Vám tímto alespoň trochu pomohla některé věci více pochopit a nebo něco ještě trochu rozvést.
Děkuji za Vaše dotazy a přeji hezký zbytek dne!
Ester Galiová