Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Praha › 42-kraj Praha-obor 12 › Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obor 12
Dobrý den, děkuji za otázky.
1) Určitě bych doporučil využít příručku Základy 3D tisku, kterou připravil Josef Průša. Tato příručka podrobně a srozumitelně popisuje oblast 3D tisku. Sám jsem z této příručky čerpal informace, když jsme s 3D tiskem začínal. Metody modelování tam jsou popsány také. Já jsem se s programem učil bez dalších jiných publikací, ale mohu doporučit videa na YouTube, kterých je velké množství. Na začátek je vhodné zvolit model, který není složitý (zakřivené, velmi členěné plochy).
2) Na tomto modelu lze demonstrovat návrh prakticky každého dílu. Lze tak ukázat a prohlédnout si, jakým způsobem jsou díly modelovány a přizpůsobeny k tisku. Během vývoje modelu jsem také nastřádal mnoho nepovedených dílu, na kterých lze ukázat jejich nedostatky, přestože v modelovacím programu díly vypadaly dostatečně pevně a kvalitně.
3) Myslím, že tato práce by se dala využít u mnoha tématických celků, které zahrnují 3D tisk. Práce lze určitě využít například předmětech zabývajících se tvorbou architektonických modelů (detaily, minimální tloušťky, možnosti spojování), tak i v mechanice, či strojírenství, kde je potřeba vytvářet pevné a odolné díly (volba materiálu, úpravy tiskového nastavení, minimální velikosti, atd.).