Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Praha 42-kraj Praha-obor 7 Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obor 7

Adéla Slaná
Host

1. Podle etikety bylo vše v pořádku, ale výrobek obsahoval i látky z kontaminovaného pracovního procesu, špatné uchování aj, což se neuvádí, jelikož z výrobny vychází výrobek „čistý“.
Čím menší obsah věcí tím lépe. Procento masa by mělo být nad 97%. Přidané látky by neměly být žádné dochucovadla či aromatika. Toto se dá dohledat na internetu pod vyhledáváním „éček“ a jiných sloučenin. Mělo by obsahovat pouze maso a soli na konzervování výrobku. Zkoumala jsem i šunku, která měla spoustu parfémových složek, aby to více vonělo po mase, takže mohou využívat pouze nějaké semleté zbytky, kde se tato vůně vytratila. Porovnávala jsem obsahy z menších řeznictví a velkovýroben. Závěr byl, že dražší šunky z menších řeznictví mají méně přidaných složek, větší obsah masa a menší obsah vody (= není nastavováno na hmotnost). Zároveň i z řeznictví byly nalezeny i látky, které mělo dané prase v potravě, takže víme, čím jsou krmena, potrava je kvalitnější a o zvířata je lépe pečováno.

2. Pracovala jsem v ústavu makromolekulární chemie AV v laboratoři polymerních membrán.

3. Většina literatury jsou hledané chemikálie. Z výsledku jsem dostala chemikálii a podle literatury zjistila, na co se využívá. Literatura většinou měla pouze jednu kapitolu o dané látce, kterou jsem potřebovala, proto pouze kapitoly.