Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Praha › 42-kraj Praha-obor 6 › Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obor 6
Dobrý den,
1) Proč jste se rozhodla porovnávat Coca-Colu se stévií?
Primární myšlenka studie se točila kolem slazených nápojů. Jako zástupce z této skupiny jsem vybrala právě Coca-Colu Original Taste, protože je v dnešní době hodně rozšířená a populární. Chtěla jsem ji porovnat s nějakým nápojem, který by měl na lidské tělo z hlediska glykémie lehčí dopad. Při své rešerši jsem narazila na stévii sladkou. Zjistila jsem, že by měla mít teoreticky naprosto minimální vliv na glykémii. Zároveň jsem zjistila, že už se dnes přidává i jako sladidlo do jiného druhu Coca-Coly jakožto náhražka cukru. Z finančního hlediska jsem ale neměla možnost porovnávat dva druhy Coca-Coly, takže jsem jeden nahradila vodným roztokem stévie.
2) Z jakého zdroje jste čerpala doporučení, že je vodu vhodné sladit stévií?
Z mnoha zdrojů jsem se dozvěděla (jmenovitě např. lékárna Dr. Max, weby zaměřené na diabetes a botaniku), že se stévie používá jako sladidlo a v čem ji lze najít, případně kde ji použít. Doporučuje se s ní sladit prakticky všude – v pečení, na ovoce, do čaje… Z tohoto hlediska není vůbec škodlivá, ba naopak. Doporučuje se jako vhodnější náhražka cukru. Někteří diabetici si s ní jistě sladí i samotnou vodu. Mým cílem bylo zjistit její vliv na glykémii a usoudila jsem, že se mi bude proto nejlépe pracovat s vodným roztokem stévie.
3) Jaké otázky obsahoval dotazník pro studenty?
Každému účastníkovi studie jsem dala dotazník, ve kterém měl ohodnotit chutnost obou nápojů na stupnici od jedné do deseti. Čím vyšší číslo student nápoji dal, tím více mu chutnal. A naopak. Nešlo tedy o zodpovězení nějakých otázek, ale o udání jakési známky – podobně jako ve škole.
Děkuji a přeji hezký den,
Andrea Poláková