Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Zlínský 42 – okres Uherské Hradiště – obor 14 Odpověď na téma: 42 – okres Uherské Hradiště – obor 14

Veronika Minaříková
Host

Odpověď pro Adama Skovajsu.

Dobrý den,

O doplňcích výživy při fitness mám zcela jasný názor. Já cvičím pro své fyzické a psychické zdraví. Chci, aby mé tělo dobře fungovalo a mělo to, co potřebuje. Vše, co naše tělo opravdu potřebuje, můžeme získat ze správné stravy. Správná strava by podle mých znalostí a zkušeností měla být taková, že každá porce by měla obsahovat především bílkoviny, poté zdravé tuky a sacharidy získané z ovoce a zeleniny. Široká nabídka doplňků vypadá velice lákavě, ale naše tělo je vlastně nepotřebuje (Více podrobností můžeme najít např. Ve výživovém programu Whole30). Existují však doplňky, jako např. rybí tuk, který je pro naše tělo potřebný a mnozí ho nemají ve své stravě dostatek, proto je dobré si ho doplnit jinak. Musí být ale kvalitní, koncentrovaný a bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Já osobně se snažím vždy najít tu nejpřirozenější cestu, a to doporučuji i ostatním. Někteří však touží zásadně změnit estetickou podobu svého těla (až nepřirozeně) a to už bez různých doplňků nejde. Motivovat mladou generaci k pohybu, to jde nejlépe vlastním příkladem a také hodně mluvit o benefitech, které to přináší a jak moc to naše tělo potřebuje. Nejenom mladí lidé často vůbec neví, proč je pohybování se tak prospěšné. Výborné je, když je jim to vysvětlováno už od mala, poté ve škole. Můj postup bych úplně unikátním nenazývala, jen jsou k tomu navíc videa, což může být opravdu dobrý doplňkový materiál. Ano, fitness považuji za životní styl. Obecně bych doporučila cvičení doma a v posilovně střídat. Řekla bych, že posilování s vlastním tělem je přednostní, ale při zvedání těžkého závaží se nám výrazně posilují kosti a musíme se naučit vykonávat symetrické pohyby, zlepšujeme tím rovnováhu a stabilitu, a to nám může pomoci i v běžném životě.

Děkuji a přeji hezký den,

Veronika Minaříková