Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › SOČ na vysoké škole
Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (0 hlasů) se naposledy zapojil uživatel Tomáš Doseděl a poslední změna proběhla před 1 rok, 2 měsíců.
-
AutorPříspěvky
-
PetraRáda bych slyšela od bývalých SOČkařů, jestli jim SOČ nějak pomohla při přijímačkách nebo studiu na VŠ? Díky
FrantaAhoj Petro,
každá VŠ to mívá jiné, většinou je to však skvělý bonus a já jsem díky tomu mohl jít na VŠ s přehledem.
SOČka pomůže především později, mám již zkušenosti s rozvrhnutím si práce (vše co dělám), samotném řešením problémů (semestrální práce, projekty, …) a nakonec i sepsáním dokumentace (bakalářská práce, …).
SOČkou ztratíš sice hromadu času na SŠ, ale na VŠ (později) díky tomu hromadu času ušetříš.Rozhodně do SOČky jdi a přeji hodně sil.
Franta
Patrik K.Ahoj Petro!
SOČ dokáže při přijímacím řízení doopravdy velmi pomoct, většinou jsou za ni udělovány body „navrch“. Většina vysokých škol si cení zájmu o obor ještě předtím, než jsi ho začala studovat přímo na vysoké škole. Dále také, když je součástí přijímacího řízení i ústní pohovor, tak můžeš své práce přinést a ukázat je komisi, což snad nikdy nezanechalo negativní dojem. V případě dalších otázek mě neváhej kontaktovat, byl jsem dvakrát účastníkem celostátní přehlídky a troufám si říct, že bych byl schopen v lecčem poradit.
Mnoho úspěchů při tvorbě práce!
S pozdravem
Patrik Kučera (patrik.kucera@fsv.cvut.cz)
Tomáš DosedělTo je docela zajímavé téma, díky za něj. Má někdo konkrétní zkušenosti, že mu někde přičetli za SOČku body? Klidně sem napište konkrétní školu/fakultu/obor, podle mě to řadě lidí pomůže…
Šárka NavrátilováAhoj Petro,
nemůžu na otázku Tomáše Doseděla napsat, že by mi díky prvnímu místo na celostátní přehlídce SOČ prominuli přijímačky na VŠ – prostě proto, že se to nestalo. Mohu ale odpovědět, že jsem díky účasti v SOČ získala k místu na univerzitě, na kterém mě to baví stále víc 🙂
Mně osobně nejvíc pomohlo, že jsem si u SOČ mohla poprvé vyzkoušet, jak se vlastně dělá takový (vědecký) projekt, do kterého člověk vstupuje s nějakým nápadem a pak své představy postupně rozvíjí, doplňuje, opravuje… Až nakonec stojí před nějakou komisí a musí si své výsledky obhájit. Díky tomu jsem na VŠ přišla s tím, že jsem tušila, jaké postupy práce mi zhruba vyhovují, kde mohu narazit na problémy nebo jak třeba mluvit s vyučujícími na konzultacích, abych si od nich odnesla co nejvíce.
Bylo pro mě také výrazně jednoduší vymyslet si téma diplomky (a nakonec i disertace), protože jsem už při psaní SOČce objevila „bílá místa poznání“, která jsem nestihla zaplnit a ke kterým jsem se později (a s novými poznatky ze studia na VŠ) mohla vrátit.
A asi můžu i přiznat, že jsem díky SOČce (a hlavně seminářům Sdružení na podporu talentované mládeže) zjistila, jak zhruba funguje výzkum a jeho prezentace, a díky tomu jsem se mohla začít poměrně brzy zapojovat i na naší katedře do různých projektů. Potom už to byl jen krůček k tomu, abych si podala přihlášku na doktorát 🙂
Šárka
Miroslav PeřinaAhoj Petro!
Musím říct že mě osobně Socka moc pomohla. Ať už jde o zkušenosti z laboratoře, psaní nějaké práce na úrovni nebo obhajoby. Taky jsem si ujasnil co v budoucnu chci a nechci dělat.
Co se jedná ohledně bonusu, tak jelikož jsem těch soutěží měl více, prijimacky jsem vůbec nedělal. Teď jsem ve tretaku na Biochemii, PřF UP v Olomouci. Za medailové umístění v jakékoliv soutezi, tedy i Socce dává PřF speciální stipendium 10 000 Kč hned po zápisu. Což se hodí. Ted uz spolupracuju na novém výzkumu, ale základ mi dala právě Socka.
IvanaDobrý den,
chtěla bych se zeptat, když se zúčastní SOČky, ale neumístím se, jestli i za tu účast budu mít body na vysokou školu navíc?
Děkuji za odpověď
Ivana
PetraDobrý den,
chtěla jsem se zeptat, když jsem se SOČ zúčastnila v minulých letech a chtěla bych ji použít k prominutí přijímacích zkoušek na VŠ (což je opravdu na některých VŠ možné), kde získám potvrzení, o tom, že jsem se zúčastnila SOČ?
Děkuji za odpověď
Petra
Tomáš DosedělDobrý den,
potvrzení o účasti vydává organizátor, např. na celostátním kole dostanou všichni certifikát podepsaný předsedou celostátní poroty.
-
AutorPříspěvky