Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Zlínský 42 – okres Uherské Hradiště – obory 3, 4, 5, 6, 7, 8

• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 28 vláken odpovědí
  • Autor
      Jaroslav Březina
      Host

Složení poroty:
      RNDr. Vladislava Zubrová (předsedkyně)
      Mgr. Alena Ježková
      Mgr. Gabriela Vojáčková
      Mgr. Klára Jaluvková

Jaroslav Březina
      Host

Petr Paluřík
      Gymnázium Uh. Hradiště
      Analýza složení ovocných destilátů (obor 3)
      Video: https://youtu.be/iaXAFKvU1V0
      Doplňující otázky poroty:

Jaroslav Březina
      Host

Anna Hýsková
      Gymnázium J. A. K. a Jazyková škola Uh. Brod
      Úloha fytochromů v regulaci exprese auxinových transportérů v hypokotylech rajčete Solanum lycopersicum L. (obor 4)
      Video: https://youtu.be/6_WR0vEdWbM

Jaroslav Březina
      Host

Jakub Katrňák
      Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola Uh. Hradiště
      Proniknutí do říše hub (obor 4)
      Video: https://www.youtube.com/watch?v=3FS-dOl-uoU&feature=emb_err_watch_on_yt

Jaroslav Březina
      Host

Klára Pelcová
      Stojanovo gymnázium Velehrad
      Vliv leteckých katastrof a nehod na zvýšení bezpečnosti létání (obor 5)
      Video: https://youtu.be/HobDJNzd5gU

Jaroslav Březina
      Host

Štěpánka Pokorná
      Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uh. Hradiště
      Spánková hygiena středoškoláků (obor 6)
      Video: https://www.youtube.com/watch?v=eV1cOV3_Z4o&feature=youtu.be

Jaroslav Březina
      Host

Tereza Červenková
      Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uh. Hradiště
      Výživa a stravovací návyky těhotných žen (obor 6)
      Video: https://youtu.be/k_Mm35yjnc0

Jaroslav Březina
      Host

Jan Gajdošík
      Gymnázium J. A. K. a Jazyková škola Uh. Brod
      Analýza jedlého hmyzu (obor 7)
      Video: https://youtu.be/Y0SeH0yFes8

Jaroslav Březina
      Host

Ondřej Florián, Karel Špaček
      Gymnázium Uh. Hradiště
      Perfluorované látky a jejich monitorování v řece Moravě u Uherského Hradiště pomocí pasivních vzorkovačů (obor 8)
      Video: https://youtu.be/LoXzpYBiV-U

Jakub Katrňák
      Host

Dobrý den, abych odpověděl na první dotaz, houby v mé práci nebyly vybírány. V mé práci jsou všechny houby, které jsem našel a byl jsem je schopný identifikovat. Nejedná se tedy o všechny houby, některé, většinou z důvodu deformace hub stářím, jsem nebyl schopný identifikovat a zařadit do práce.

Jelikož jsem svůj výzkum v terénu začal na počátku měsíce září, kdy už je růst hub na ústupu, byl jsem limitovaný co se týče dlouhodobého výzkumu hub v terénu, ale je pravda, že průzkum terénu byl nezbytnou součástí mé práce a proto bych chtěl případné rozšíření práce více soustředit právě na dlouhodobý průzkum hub v terénu.

Děkuji za otázky.

Štěpánka Pokorná
      Host

Dobrý den,
      Hypotézy jsem stanovila na základě teoretických poznatků, osobní zkušenosti a všeobecných poznatků.

Rozhodla jsem se porovnat muže a ženy, protože jsem při pozorování svých vrstevníků a kamarádů všimla, že dívky (ženy) většinou řekly, že už je pozdě, že jdou spát a muži byli většinou ti, co byli venku dlouho do noci. Také proto, že při výzkumu v minulosti, ženy častěji než muži uváděli zhoršený (narušený spánek).
      Ano čekala jsem výrazné odlišnosti, což mě poté trošku překvapilo, že mezi některými odpovědi nebyly tak velké rozdíly.

Petr Paluřík
      Host

Dobrý den,

1) Destiláty byly vybrány tak, aby pocházely pouze z jednoho druhu ovoce a nikoliv z více různých druhů. Díky tomuto bylo možné porovnat komerční a pěstitelské destiláty.

2) Spolupracoval jsem na vytváření metody pro chromatografická měření (příprava kalibračního roztoku).
      Sám jsem prováděl měření destilátů na chromatografu a digitálním hustoměru.
      Ve vyhodnocení jsem vytvářel grafy (uvedené v příloze mojí SOČ ve wordu).

Stálo by za zmínění, že měření i průběžné vyhodnocování probíhalo s přestávkami od srpna 2018 asi do srpna 2019 většinou o prázdninách, ale vyhodnocení i v průběhu školního roku.
      Děkuji za otázky.

S pozdravem
      Petr Paluřík

Vladislava Zubrová
      Host

Otázka pro Petra Paluříka:

Dobrý den, Petře,
      byla bych ráda za bližší okomentování Vašeho častého vyjádření v práci, že „zvýšená koncentrace methanolu v destilátu závisí na délce kvašení ovoce“.
      Děkuji.

Vladislava Zubrová
      Host

Dobrý den, Aničko,

ve své práci se zabýváte fytohormonem auxinem. Nemáte v plánu zkoumat i některé jiné fytohormony-např. cytokininy, popř. nějaké interakce na podobné bázi jako byly auxiny?

Anna Hýsková
        Host

Dobrý den paní Zubrová,
        moc děkuji za otázku.
        Rostlinné hormony obecně nepůsobí samostatně, ve většině případů závisí výsledná reakce rostliny spíš na vzájemných interakcích různých rostlinných hormonů.
        Interakce mezi auxiny a cytokininy je zvlášť v poslední době zkoumaná hodně a ukazuje se, že cytokininy můžou ovlivňovat růst rostlin mnoha způsoby, mimo jiné také regulací transportu auxinu.
        Mě osobně by ale víc lákalo zaměřit se na spolupůsobení auxinu a kyseliny abscisové. Prvním důvodem je to, že o vzájemných interakcích auxinu a kyseliny abscisové máme zatím opravdu velmi málo informací a ani role samotné kyseliny abscisové v regulaci růstu rostlin pořád není vyjasněná. Druhým důvodem je, že kyselinou abscisovou už jsem se ve své práci zabývala a zajímalo by mě nejen její spolupůsobení s auxiny, ale také vliv různých fotoreceptorů na její účinky a celkovou hladinu v rostlinách.

Petr Paluřík
      Host

Pro: Vladislava Zubrová

Dobrý den,
      dlouhá doba kvašení souvisí s ovocem s delší dobou kvašení (např. švestky).
      Destilát z ovoce s delší dobou kvašení bude obsahovat větší množství metanolu.

S pozdravem
      Petr Paluřík

Vladislava Zubrová
      Host

Pro Petra Paluříka:
      Petře,
      ano, máš pravdu, ale chtělo by to celkově přesnější vyjadřování, ani z této odpovědi to není jednoznačně přesné. V práci musí být jasně chápáno, proč se objevuje methanol v ovoci, jak je tam navázán, jaký je vztah mezi pektiny s methanolem a monosacharidy, popř. jaký je vztah mezi rozpustnými a nerozpustnými pektiny a zráním ovoce…….
      Nemusíš už odpovídat a děkuji za práci SOČ.

Vladislava Zubrová
      Host

Dobrý den, Jakube,
      zajímalo by mě, proč jste začal s vyhodnocováním růstu hřibů „až“ v září, když jste sám uvedl, že je už po houbařské sezóně. Dále bych se chtěla zeptat, proč jste neoslovil nějakého odborníka mykologa na určení rodu a druhu hub, pokud jste nafotil 180 snímků. Jistě se tam najde více třeba i zajímavějších druhů, a pak by i ta „Praktická část“ byla ještě přínosnější.
      Děkuji.

Alena Ježková
      Host

Pro Jakuba Katrňáka:
      Děkuji za odpověď, nemám další otázky, položila je za mě již Mgr. Zubrová, proto se těším na vaši odpověď.

Vladislava Zubrová
      Host

Děkuji, Aničko, za odpověď a držím palce v dalším bádání.:-)

Alena Ježková
      Host

Pro Petr Paluřík:
      Doporučila bych tedy ve vaší práci jasněji zdůraznit váš konkrétní podíl na praktické části. Děkuji za vaši odpověď.

Vladislava Zubrová
      Host

Dobrý den, Kláro,
      nemyslíte si, že těch významných nehod bylo bohužel mnohem více? Dalo by se říct, že každá letecká nehoda je poučením pro další lety. V dokumentech ČT „Letecké katastrofy“ se vysílají stále další díly…

Klára Pelcová
        Host

Dobrý den paní Zubrová,
        ano, je to tak. Leteckých katastrof a nehod je nespočet a každá z nich je dalším poučením. Nové případy stále posouvají leteckou bezpečnost kupředu a letecká bezpečnost tak ukazuje, že není „zamrznutá“ na pár katastrofách či nehodách z minulosti, ale naopak se snaží o neustálé zdokonalování.
        Pro svou práci jsem byla bohužel limitována, jelikož rozebírat všechny zásadní případy katastrof a nehod z letectví by bylo prakticky nemožné, proto jsem se alespoň snažila nastínit a rozebrat ty katastrofy a nehody, které jsou například: 1) veřejnosti velice známé a zvolené tak, aby si čtenář mé práce doplnil vědomosti a propojil souvislosti, 2) veřejnosti tolik neznámé, ale považovala jsem se za důležité, aby se čtenář o nich dozvěděl – jako jsou například československé letecké katastrofy a nehody.
        Do práce jsem se snažila zařadit katastrofy a nehody, které měli opravdu zásadní a přelomový vliv, aby čtenář pocítil intenzitu změn v letecké bezpečnosti a dokázal je dokonce vnímat při další návštěvě letiště či letu do vybrané destinace.
        V práci jsem se snažila vytvořit i jakousi diverzitu let, kdy se katastrofy a nehody udály: škála let katastrof a nehod se v mé práci pohybuje od roku 1937 (kdy zmiňuji zmizení Amelie Earhartové) až po rok 2019 (kdy zmiňuji problémy s letadlem Boeing 737 MAX 8), aby čtenář mé práce měl co největší přehled a představu o tom, jaký pokrok letecká bezpečnost udělala.
        Našla bych tedy i další letecké katastrofy a nehody, které byly velice zásadní, ale tyto informace by byly už do pokračování této práce :).
        Pěkný den
        Klára Pelcová

Petr Paluřík
      Host

Pro: Alena Ježková

Dobrý den,
      Děkuji za vaši připomínku.

S pozdravem
      Petr Paluřík

Alena Ježková
      Host

Pro Tereza Červenková:
      Děkuji za rozsáhlou odpověď, spíše mě ale zajímal pouze stručný výstup tzn. jasný závěr bez doprovodných komentářů, což mi trošku v práci chybí. V prezentaci uvádíte, že internet není vhodný zdroj informací díky možným nepravdivým údajům. Na druhou stranu v odpovědi výše píšete, že si myslíte, že se těhotné ženy stravují zdravěji, protože se jedná o věkové skupiny žen, které mají poměrně dobrý přístup k internetu, což se úplně neslučuje s vaším názorem výše. Možná by tedy bylo na zvážení zjistit, z jakých zdrojů na internetu těhotné ženy nejčastěji čerpají a posoudit pravdivost těchto zdrojů.
      Nemusíte již odpovídat, děkuji.

Alena Ježková
      Host

Pro Štěpánka Pokorná:
      Děkuji za odpověď. Mohla byste přece jen trochu konkretizovat, co si mám představit pod vaší odpovědí – Hypotézy jsem stanovila na základě teoretických poznatků, osobní zkušenosti a všeobecných poznatků. Co máte na mysli teoretickými a všeobecnými poznatky? Pro ujasnění mého dotazu: Ve své práci u jednotlivých hypotéz uvádíte konkrétní očekávané/předpokládané procentuální zastoupení konkrétních odpovědí (Předpokládáme, že minimálně 75 % respondentů bude spát 6-8 hodin.), tzn. mě by zajímalo, jestli jste tato procenta vyvodila z nějakých dostupných internetových průzkumů, nebo z nějakých knižních zdrojů atd.
      Jinak nemám více otázek a děkuji za vaše odpovědi.

Tereza Červenková
      Host

Pro: Alena Ježková

Dobrý den,
      Děkuji za přípomínku. Samozřejně záleží na internetovém zdroji, ze kterého těhotné ženy informace čerpají, kterým jsem se bohužel nezybývala. Možná jsem se jen špatně vyjádřila, čerpat z internetu ano, ale měly by si informace ověřovat i z jiných zdrojů než je internet.

S pozdravem, Tereza Červenková

Vladislava Zubrová
      Host

Mockrát děkuji za odpověď. Ve své práci máš opravdu široký záběr katastrof a pokud by se přidaly další, bylo by to už „na knihu“. Jen se obávám, že pro SOČ ve Tvé práci chybí základní části-struktura celé práce je postavena spíše na vyprávění než na vědecké práci. Chybí tu především metodická část, diskuze… Jen se po přečtení obávám, zda ještě sednu do letadla.:-)
      Děkuji za práci a přeji pěkné dny.V. Zubrová

Štěpánka Pokorná
      Host

Dobrý den,
      Pokusím se Vám nastínit, jak jsem k dospěla k těmto hypotézám.
      Například:
      1. hypotéza: V literatuře jsem se dočetla, že průměrný spánek by měl být 6 – 8 hod. Poté jsem si stanovila hypotézu, že min. 75 % lidí bude spát 6 – 8 hodin. Hranici 75 % jsem převzala z knížky Spánek a snění, která je podkladem k mojí práci. Jedná se tedy o teoretický poznatek.
      8. hypotéza: Z literatury jsem se dozvěděla, že světlo ovlivňuje melatonin. Všeobecně se ví, že když jdeme spát, má být tma.(všeobecný poznatek). Poté jsem po diskuzi se svojí vedoucí práce stanovila hranici 25 % , protože vedoucí došla s vědeckým článkem Melatonin mei lékem a hrozbou uveřejněným v časopise Psychologie dnes.
      10. Hypotéza: V použité literatuře a z vlastního úsudku jsem docílila k tomu, že mobilní telefon by neměla být u lůžka (nebo alespoň většina dotazovaných by neměla mít u lůžka mobilní telefon).

Alena Ježková
      Host

Pro Štěpánka Pokorná:
      Děkuji za odpověď, nyní je mi vše jasné. Možná by stálo za zvážení toto uvést i v práci (v poupravené formě), aby bylo zřejmé, že jste procenta neuvedla tzv. „od oka“.

Vladislava Zubrová
      Host

Dobrý den, milé účastnice a účastníci!

Odborná porota Vaše práce přečetla, zhlédla Vaše obhajoby, popř. dala doplňující otázky k pracím. V letošním roce to nebylo jednoduché především proto, že chyběla právě ta jedna z důležitých částí, a to Vaše přímá obhajoba. Ale i tak se porota shodla na tomto umístění:

obor č. 3: 1.místo – Petr Paluřík – Analýza složení destilátů, postup do KK
      obor č. 4: 1.místo – Anna Hýsková – Úloha fytochromů v regulaci exprese auxinových transportérů v hypokotylech rajčete, postup do KK
      2. místo – Jakub Katrňák – Proniknutí do říše hub
      obor č. 5: 1. místo – Klára Pelcová – Vliv leteckých katastrof a nehod na zvýšení bezpečnosti létání
      obor č. 6: 1. místo – Štěpánka Pokorná – Spánková hygiena středoškoláků, postup do KK
      2. místo – Tereza Červenková – Výživa a stravovací návyky těhotných žen
      obor č. 7: 1.místo – Jan Gajdošík – Analýza vybraného jedlého hmyzu, postup do KK
      obor č. 8: 1. místo – Ondřej Florián, Karel Špaček – Perfluorované látky a jejich monitorování v řece Moravě u UH pomocí pasivních vzorkovačů, postup do KK

Všem gratulujeme a přejeme pěkné dny!
      Za porotu: Vladislava Zubrová

Tereza Červenková
      Host

Dobrý den, na můj dotazník odpovědělo formou internetu 63 respondentek ze 110, přímo pak odpovědělo 47 ze 110 respondentek, kde se jednalo o pacientky porodnicko-gynekologického oddělení nebo diabetologické poradny. Většina respondentek tak na můj dotazník odpovídala v internetové podobě.

Zjistila jsem, že těhotné ženy sice ve všech oblastech přijímají méně porcí, než je doporučováno, na druhou stranu se stravují zdravě. Ve všech oblastech stravy většina respondentek vybírala zdravější varianty potravin – například u otázky č. 3 většinou volily možnost celozrnného pečiva, pohanky, rýže nebo ovesných kaší, u otázky č. 6 volily spíše čerstvě lisované šťávy, čerstvou zeleninu a ovoce a jejich pestrý výběr. V oblasti mléka a mléčných výrobků pak u otázky č. 9 volily možnost zakysaných mléčných výrobků, bílého jogurtu nebo polotučného mléka a mléčných výrobků, u otázky č. 12 volila většina taktéž možnost zdravějších variant luštěnin, masa, ryb, vajec nebo ořechů. Zjistila jsem také, že ženy, které před otěhotněním nebo během těhotenství měnily způsob stravování (32), ho měnily k lepšímu a začaly se stravovat zdravěji, například začaly jíst více ovoce a zeleniny, omezily sladké a smažené jídlo, snažily se jíst více mléčných výrobků a mít co nepestřejší stravu. Některé ženy uvedly, že díky těhotenským chutím se jim zvýšila chuť na sladké, těch ale mezi mnou tázanými respondentkami byla menšina. Myslím si, že se těhotné ženy stravují zdravěji i díky tomu, že se podle mého názoru stává zdravá strava více populární a hodně lidí se snaží stravovat lépe, včetně těhotných žen. Dále si myslím, že to může mít spojitost i s věkem, protože se většina těhotných žen se pohybovala v rozmezí 20-30 let (59) a 30-40 let (46), tudíž podle mého názoru věkové skupiny, které mají většinou poměrně dobrý přístup k internetu, a tím i k informacím o stravě v těhotenství. V dnešní době je to také asi nejjednodušší způsob získávání informací. Více jak polovinu respondentek pak tvořily ženy, které už v minulosti těhotné byly (59), takže už měly se stravou v těhotenství zkušenosti. Děkuji za otázky.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 28 vláken odpovědí
  • Téma ‚42 – okres Uherské Hradiště – obory 3, 4, 5, 6, 7, 8’ nepřijímá nové odpovědi.