Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Zlínský 42 – okres Uherské Hradiště – obory 10, 18

• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 32 vláken odpovědí
  • Autor
      Jaroslav Březina
      Host

Složení poroty:
      RNDr. Drahoslav Viktorýn (předseda)
      Ing. Josef Nevařil
      Mgr. Jaroslav Hodl
      Ing. Bohumír Brhel

Jaroslav Březina
      Host

Miroslav Gavenda
      Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Uh. Brod
      Chladící box (obor 10)
      Video nebylo nahráno. Powerpointová prezentace je ke stažení v příloze práce na http://www.soc.cz.
      Doplňující otázky poroty:

Jaroslav Březina
      Host

Roman Čechmánek, Matěj Břečka
      Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uh. Hradiště
      Linka na třídění výrobků podle barev (obor 10)
      Video: https://youtu.be/OkpqMS5OT7E

Jaroslav Březina
      Host

Lukáš Kolaja, Jaromír Buchtík
      3D loď (obor 10)
      Video nebylo nahráno.

Jaroslav Březina
      Host

Vít Hausmajer
      Automatizované zavlažování (obor 10)
      Video: https://youtu.be/rBFkrD34ILY

Jaroslav Březina
      Host

Pavel Květák
      Časomíra pro požární sport (obor 10)
      Video nebylo nahráno.

Jaroslav Březina
      Host

Matrix Svoboda
      Gymnázium J. A. K. a Jazyková škola Uh. Brod
      Reaplikovatelné Univerzální Rozhraní (obor 10)
      Video: https://youtu.be/guTASqRM7QI

Jaroslav Březina
      Host

Kamil Javor, Vlastimil Matyáš
      Tvarovací linka s dávkováním náplně (obor 10)
      Video: https://youtu.be/zJYxTdWLmjw

Jaroslav Březina
      Host

Radim Čech
      Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola Uh. Hradiště
      Tournament Manager (obor 18)
      Video nebylo nahráno. Powerpointová prezentace je ke stažení v příloze práce na http://www.soc.cz.

Jaroslav Březina
      Host

Dominik Adossou, Vilém Pecháček
      2D počítačová hra Retro World (obor 18)
      Video nebylo nahráno.

Jose Nevařil
      Host

Linka na třídění výrobků podle barev.
      Dobrý den, má Vaše práce nějaké praktické uplatnění, nebo je to jen pokus pro ověření znalostí?

Jose Nevařil
      Host

Reaplikovatelné Univerzální Rozhraní
      Dobrý den, možná jsem při pročítání Vaší práce, která se mi ostatně líbí, nenalezl proč univerzální. Mně to připadá jako kit pro poměrně omezenou skupinu aplikací. Je to tak, nebo se mýlím. Naví bych si pro univerzální rozhraní představoval i nějaký zjednodušený způsob programování. Máte něco připraveno?

Matrix Svoboda
        Host

Dobrý den, máte pravdu, že se jedná o kit, ale univerzálnost projektu tkví v tom, že ať už člověk dělá jakýkoliv projekt, bude vždy potřebovat víceméně to samé, v čemž by mu při stavění prototypu měl pomoci zatím pouze zkonceptovaný externí dok. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem potřeboval snadnější ovládání svářečky, jak jsem zmínil již ve své práci, ale víceméně stejné prvky jsme potřebovali pro konstantní udržování teploty pro pěstování bakterií. Opět bylo zapotřebí teploměru, displeje a silového prvku. Koneckonců pro další přklad nemusím chodit daleko, projekt na automatické zavlažování se nachází na tomto fóru, zatímco daná práce se specializuje pouze na jedno, já jsem schopen vzít RUR a rozšířit daný projekt například o měření pH zeminy, nebo dokonce úplně změnit jeho cíl. Také je nutno podotknout, že se zatím jedná o první revizi RUR a v další chci mít možnost se připojit do sítě, pomocí ESP12 modulu na I2C sběrnici, kterou jsem si pro tento účel již předem vyvedl a zasílat získané informace na webový server, odkud by se ovládací a monitorovací prvky daly snadno zobrazovat například v mobilu, čímž by se dalo následně poměrně snadno zpřístupnit starší, ovšem stále funkční spotřebiče, které jsou dle dnešních poměru zastaralé a nejsou „chytré“ do světa IoT.
        Co se týče samotného programování: Vytvořil jsem výchozí program, pro RUR, který zahrnuje manipulaci se všemi vbudovanými komponenty. Dále vytvářím specializované programy pro specifiícké aplikace. Takže ve výsledku by šlo o to, že se vezme výchozí program a do něj se vloží blok s konkrétní funkčností. Samozřejmě že kód jde nadále upravit dle specifických požadavků uživatele.

Jose Nevařil
      Host

Tvarovací linka s dávkováním náplně
      Dobrý den, Vaše práce mne velmi zaujala, mne by zajímalo, kolik je v tom opravdu Vaší práce. Tedy co jste vyvíjeli a tvořili přímo Vy, co se týká software a hardware. Děkuji za odpověď

Jaroslav Hodl
      Host

Dobrý den Víte, zajímalo by mne u Vašeho systému
      a) zda jste ho již prakticky otestoval a případně s jakými výsledky (práci by to určitě obohatilo)
      b) většinou různé rostliny požadují různé stupně vlhkosti půdy či periodu zavlažování, zda-li je toto ve Vašem systému nějak možné nastavit (kromě toho, že přepíši kód), případně, jakým způsobem byste to řešil
      c) ve 3.1 – vývojový diagram máte značky šestiúhelníku, které vyjadřují „cyklus“, který tam buď být nemá, nebo mně není úplně jasné, jak funguje (nemyslel jste spíše podmínku?). Není ani zřejmé, kdy tento diagram (algoritmus?) končí.
      Díky za zodpovězení.

Jaroslav Hodl
      Host

Tvarovací linka s dávkováním náplně
      Dobrý den, práce se mi velmi líbí a rád bych se zeptal na několik doplňujících informací:
      a) ve své práci v závěru píšete „Celý vývoj, konzultace, výroba a dokončení této linky nám zabralo asi 4 měsíce intenzivní každodenní práce, na kterou jsme hrdí z důvodu úspěšné spolupráce s firmou AUZA s.r.o.“
      Jak se na této práci podílela forma Auza, resp. co vše z dokumentace je čistě vaše práce
      b) jak dlouho je tato tvarovací linka v provozu, zda za tu dobu byly hlášené nějaké poruchy
      c) zda jste zkoumali, jestli se (případně jak) liší kvalita výsledného vdolečku od původního.

Roman Čechmánek
      Host

Dobrý den, linka je v této fázi určena skutečně pouze pro ověření znalostí. Ovšem praktické uplatnění by získala například při třídění plastů či skel dle barev, které by mohly být využity pro další zpracování. Pokud by měla být linka využita pro třídění neželezných objektů, pak by byla potřeba nahradit přídržný elektromagnet například přídržným pneumatickým válcem, jak zmiňuji v závěru videa – tím bychom se zbavili závislosti na železných předmětech.

Jose Nevařil
      Host

Dobrý den,
      to pořád podle mne není univerzálnost, pořád je to omezeno na malou skupinu úloh
      J.|Nevařil

Matrix Svoboda
        Host

Dobrý den,
        popravdě řečeno nevidím, jak je to omezeno na malou skupinu úloh. Zmiňuju tady nějáké příklady, ale pořád se jedná o arduino, se kterým je možné provést téměř vše, co se týče automatizací a sjednocování ovládání. Je pravda, že člověk co by chtěl s RUR pracovat musí být trochu kutil, ale na druhou stranu RUR lze využít například jako třeba časomíru, nebo prvek pro stolní hry. Nejsem zamčený u toho, že udělám jeden projekt, řekněme spínání čerpadla u filtrace bazénu, a jakmile skončí sezóna, nemusím vše rozebrat, protože chci začít nový projekt, pouze odpojím přidané prvky, a znovu nahraju výchozí program a mohu začít pracovat na něčem dalším, bez velkých obtíží. Jak už jsem zmiňoval ve většině projektů potřebujeme někde zobrazovat získaná data, ať už se jedná oteplotu, napětí baterií, odběr na fázích, vlhkost půdy, množství vody ve studni… vše co zmińuju jsou vlastní zkušenosti, kdy jsem dané informace potřeboval. Možná se zdá že ve většině případů se zaměřuji na automatizaci a získávání informací okolo domácnosti a je to pravda, ovšem pokud se na to podíváme, tak arduino nachází většinu využití právě v takovýchto oblastech.

Kamil Javor
      Host

Odpověď na dotaz pro pana Ing. Nevařila

Dobrý den, čestně prohlašuji, že všechno, co se týká elektrotechnického řešení, je pouze naše práce (moje společně s mým spolužákem Vlastimilem Matyášem). Od navržení elektrotechnického řešení a schématu, výběru vhodných součástek, vystrojení rozvaděče společně s montáží na linku a následným propojením všech komponent (motory, snímače). Co se týká softwaru, ten jsme si taktéž tvořili celý sami (programování PLC a frekvenčních měničů), od seznámení s tímto PLC a jeho programovacím jazykem, přes sestavování různých variant programu až po výsledný program. Jelikož jsme se s tímto PLC doposud nesetkali, tak jsme měli k dispozici telefonickou konzultaci s panem Ing. Rolencem např. nahrání programu do PLC. Mimo toto elektrotechnické řešení jsme se se podíleli na výrobě a montáži konstrukcí v naší vlastní dílně (doloženo fotodokumentací průběhu prací v příloze dokumentace) společně s mým otcem a jeho zaměstnancem panem Hradílkem (veškeré práce od nařezání, sváření konstrukcí, soustružnických prací, montáže, lakování a výroba krytů).

Jose Nevařil
      Host

Dobrý den, děkuji za odpověď. Myslím, že je dobré, že to tady zaznělo.

Jose Nevařil
      Host

Ještě jedna připomínka, která nemá ze SOČ nic společného. Nezapomeňte, že než se začne Vaše zařízení používat, musí mít vystavenou revizní zprávu revizním technikem. Je to jen poznámka na okraj a nemá vliv na mé hodnocení.

Kamil Javor
      Host

Odpověď pro pana Mgr. Hodla

Dobrý den,
      a) ano, při konstruování společně se studiem nám celá linka zabrala opravdu 4 měsíce. Co se týče elektrotechnického řešení, jak jsem již odpovídal panu Nevařilovi, je pouze naše práce od navržení schémat, navržení bezpečnostního řešení, vystrojení rozvaděče až po následné propojení celé linky včetně programování softwaru PLC a frekvenčních měničů. Co se týká podílu firmy AUZA, je to firma, kterou vlastní můj otec Vlastimil Javor. Má jednoho zaměstnance pana Hradílka a zabývá se hlavně údržbou strojů a zařízení v jeho dvou provozovnách Pekařství Javor. Pro tyto účely máme vybavenou zámečnickou dílnu, kde výroba teto linky proběhla. Firma AUZA se podílela na výrobě konstrukcí, mechaniky, krytování včetně lakování linky (veškerých těchto prací jsme se účastnili taktéž). Dokumentace je výhradně naše práce a slouží zároveň jako dokumentace ke stroji.
      b) Linka prošla úspěšným zkušebním provozem po dobu 14 dnů. Za tuto dobu jsme zjistili, že splnila veškeré požadavky, které na ni byly kladeny. Zařazení do ostrého provozu proběhne až poté, kdy bude nainstalována robotická ruka (která je již téměř dokončena) na osazování kuliček na plechy. Správná funkce naší linky spočívá totiž v přesném osazení kuliček na plech. Zkušební provoz proběhl pomocí přesné matrice, do které byly kuličky vkládány, a tím zaručena přesná poloha. Konstrukce linky je natolik jednoduchá, že se nepředpokládá její poruchovost (žádné poruchy neproběhly).
      Všechny komponenty, které je třeba denně umývat, jsou velmi snadno rozebiratelné a dají se snadně vymýt a vydezinfikovat.
      c) Kvalita výsledného produktu pro nás byla prioritou a linka naopak přispěla k jejímu zvýšení, díky našemu rozsáhlému uživatelskému rozhraní (nastavení dávky, korekce středu důlku, hloubka důlku, výkon linky). Při ručním tvarování a plnění nebylo možné zaručit přesnost dávky povidel a hloubky důlku, tudíž docházelo k odchylkám v kvalitě. Výsledný produkt byl představen ve videoprezentaci a předčil naše očekávání.

Kamil Javor
      Host

Odpověď pro pana Ing. Nevařila – Revize

Ano, víme o tom a bezpečnost je důležitý faktor v provozu. Proto jsme při konstruování dbali na dodržení bezpečnosti jak elektrické části (jističe, Central stop) tak i mechanické (kryty, střižné segmenty). Pro ověření funkce jsme linku uvedli do zkušebního provozu na 14 dnů. Ve fotodokumentaci je v příloze připravena složka na revizní zprávu, která je již v jednání, i tak děkuji za informaci.

Jose Nevařil
      Host

Dobrý den,
      to ale mluvíte o Arduinu, ale ne o Vaší práci. Arduino a podpůrné obvody představují opravdu univerzální hardware, ale to co popisujete je polotovar s hardwarovými úpravami pro případné možné použití i na něco jiného. Použití na něco jiného znamená v podstatě nový software a úpravu hardware.

Matrix Svoboda
        Host

Dobrý den,
        Při Vaš připomínce mi došlo, že se jedná o polotovar. Myšlenkou bylo sestrojit zařízení, které by do budoucna usnadnilo další sestrojování a vývoj. Software bude pokaždé nový, ale vždy bude mít stejné opěrné bloky, založené na výchozím hardwaru.

Jose Nevařil
      Host

Ok, děkuji, to je perfektní.

Jose Nevařil
      Host

Ještě jednou píši. Myslím, že rozebíráme věc, která není podstatná a nemá na kvalitu Vaší práce žádný vliv. Navíc je to jen můj názor a někdo jiný může mít jiný. Určitě budu hodnotit kvalitu Vaší práce a ne název.

Drahoslav Viktorýn
      Host

Otázka pro Miroslava Gavendu
      Jaká je přibližná cena celého zařízení? Škoda, že není zařízení s plechovkou vyfocené v práci. Drahoslav Viktorýn

Drahoslav Viktorýn
      Host

Otázka pro Kamila Javora.
      Kolik se přibližně naplní koláčků za hodinu a jak dlouho je stroj v provozu.
      Drahoslav Viktorýn

Miroslav Gavenda
      Host

Dobrý den,
      cena výrobku je +-1800 Kč.

Ing. Bohumír Brhel
      Host

Dobrý den pánové,
      proč jste neodeslali video s důkazem toho, že vám model správně funguje?
      Díky.

Bohumír Brhel

Ing. Bohumír Brhel
      Host

Ahojte chlapi,
      jako zcela zásadní chybu považuji, že během diskusního fóra nelze přenášet čichové vjemy!
      Díky.

Bohumír Brhel

Kamil Javor
      Host

Odpověď na dotaz pana RNDr. Viktorýna

Dobrý den, tento počet naplněných vdolečků závisí na požadavcích obsluhy, od které se odvíjí celý výkon linky, jak jsem již uvedl ve videoprezentaci, maximální výkon linky je 4400 ks/h, tento výkon je ale pro výrobu vdolečků téměř nereálný z důvodu poměrně dlouhé doby plnění a zpětného chodu plničky, kvůli zamezení úkapu, tím se však čas jedné řady značně prodlužuje, tudíž linka je schopna v závislosti na parametrech naplnit řádově 3400-3600 ks/h a tento výkon odpovídá taktéž výkonu předchozího procesu.
      Jak jsem již uváděl, linka proběhla zkušebním provozem (14 dnů), který byl velmi úspěšný a předčil naše očekávání.
      Linka nyní není v provozu z důvodu čekání na robotickou ruku, která zajistí přesné uložení výrobků na plech (přesné souřadnice) a také z důvodu čekání na revizní zprávu této linky.

Jaroslav Březina
      Host

Výsledky okresního kola SOČ online – 23. 4. 2020

Obor č. 10: Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace
      1. místo Kamil Javor, Vlastimil Matyáš – Tvarovací linka s dávkováním náplně (postup do krajského kola)
      2. místo Vít Hausmajer – Automatizované zavlažování (postup do krajského kola)
      3. místo Roman Čechmánek, Matěj Břečka – Linka na třídění výrobků podle barev (postup do krajského kola)
      4. místo Pavel Květák – Časomíra pro požární sport (postup do krajského kola)
      5. místo Miroslav Gavenda – Chladící box (postup do krajského kola)
      6. místo Lukáš Kolaja, Jaromír Buchtík – 3D loď
      7. místo Matrix Svoboda – Reaplikovatelné Univerzální Rozhraní

Obor č. 18: Informatika
      1. místo Radim Čech – Tournament Manager (postup do krajského kola)
      2. místo Dominik Adossou, Vilém Pecháček – 2D počítačová hra Retro World (postup do krajského kola)

Vít Hausmajer
      Host

Odpověď pro porotce: Jaroslav Hodl

a) zda jste ho již prakticky otestoval a případně s jakými výsledky (práci by to určitě obohatilo)

Ano, systém je již otestován a plně funkční, funkčnost byla předvedena na školní akci PRAMAKON. Výsledky byly skvělé, jelikož dochází k přímému zavlažování pomocí kapénkové závlahy došlo k eliminaci výparu z půdy a přímému zavlažování jednotlivých rostlin. Nedochází k zbytečnému přemokřování půdy, rostliny mají ideální podmínky pro růst.

b) většinou různé rostliny požadují různé stupně vlhkosti půdy či periodu zavlažování, zda-li je toto ve Vašem systému nějak možné nastavit (kromě toho, že přepíši kód), případně, jakým způsobem byste to řešil.

Samozřejmě je optimální, aby byly na záhonu nebo v truhlíku rostliny s podobnou potřebou závlahy. Momentálně také pracuji na MENU a tlačítkovém výběru jednotlivých možností pro jednotlivých. Práce se dá rozšířit o několikakanálový releový modul, aby se v případě potřeby zálivky daly ovládat, např. další čerpadla(ne moc efektivní) nebo například elektromagnetické ventily pro jednotlivé okruhy.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 32 vláken odpovědí
  • Téma ‚42 – okres Uherské Hradiště – obory 10, 18’ nepřijímá nové odpovědi.