Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Zlínský 42 – okres Uherské Hradiště – obor 14

• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 51 vláken odpovědí
  • Autor
      Jaroslav Březina
      Host

Složení poroty:
      Mgr. Veronika Říhová (předsedkyně)
      Mgr. Hana Zuntová
      Ing. Adam Skovajsa
      Ing. Martina Janásová

Jaroslav Březina
      Host

Aneta Opluštilová
      Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uh. Hradiště
      Originální turistický produkt (obor 14)
      Video: https://youtu.be/Hl63Uig5IzE
      Doplňující otázky poroty:

Jaroslav Březina
      Host

Štěpán Novák, Martin Tokoš, Jakub Pindeš
      Gymnázium J. A. K. a Jazyková škola Uh. Brod
      IWalk – Deportační středisko v Uherském Brodě (obor 14)
      Video: https://youtu.be/-dOQHkfg0X0

Jaroslav Březina
      Host

Veronika Minaříková
      Stojanovo gymnázium Velehrad
      Fitness online (obor 14)
      Video: https://www.youtube.com/watch?v=lT3Aq-rXR5M

Veronika Minaříková
        Host

Dobrý den,
        ráda bych zde vložila odkaz na webovou stránku, kde můžete najít má cvičební videa, která jsem vytvořila v rámci praktické části práce Fitness online. Bohužel jsem je nedokázala vložit do mého prezentačního videa, protože mi nefungoval program na stříhání videí. V případě zájmu se můžete na videa podívat zde: http://ponto.cz/krouzky/fitness/

Děkuji,
        Veronika Minaříková

Jaroslav Březina
      Host

Filip Mráček
      Gymnázium Uherské Hradiště
      Fenomén sokolství a jeho moderní podoba na příkladu historie a současnosti T. J. Sokol Uherské Hradiště (obor 14)
      Video: https://youtu.be/rWNkcsLvEiU

Veronika Říhová
        Host

Dotazy pro Filipa Mráčka
        1. Pokud jsem podle odkazů na literaturu pochopila, je hlavní část textu vytvořena na základě rozhovorů. Odkud máte přesné údaje jako roky 1872, 32 členů. To nikdo nemůže nosit v hlavě.
        2. Co je hlavním cílem práce?
        Děkuji

Jaroslav Březina
      Host

Aneta Malárová
      Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola Uh. Hradiště
      Odměny a tresty ve výchově dětí (obor 14)
      Video: https://youtu.be/3Zyhc7S4S94

Jaroslav Březina
      Host

Roman Matějek
      Káva jako fenomén dnešní doby (obor 14)
      Video: https://www.uschovna.cz/zasilka/XESB454ZC7D8DU2Y-2X4/ (video bude dostupné do 28. 4. 2020)

Roman Matějek
        Host

Dobrý den,
        z důvodu toho, že mi nešla obhajoba nahrát na YouTube, jsem byl nucen ji poslat na Úschovnu. Nyní už je na YouTube, proto jsem ji smazal z Úschovny.
        Děkuji za pochopení.
        Roman Matějek
        Zde je odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=N8agNSPfNXw&t=2s

Jaroslav Březina
      Host

Veronika Petrášová
      Gymnázium Uh. Hradiště
      „Vždyť pije každý!“ aneb jak tenká může být hranice mezi potěšením a sebezničením (obor 14)
      Video: https://youtu.be/w_qiT-LWZnY

Veronika Petrášová
        Host

Dobrý den, děkuji Vám, že jste se zapojila do SOČ a chci se zeptat na následující: Co Vás vedlo k výběru tohoto tématu? Jaký je dle Vás důvod, že tak vysoký počet mladých lidí pije alkohol? Čím je ovlivněna mládež? Je nějaké řešení? Co se stane, když pacient léčebny nebude vypisovat deník? Předem Vám děkuji za zodpovězení dotazů. Adam Skovajsa

Hana Zuntová
      Host

Zdravím Filipe,
      přečetla jsem Vaši práci a prosím o odpověď na mé otázky.
      V úvodu Vaší práce jsem se dočetla, že Vaším jedním cílem je porovnat fenomén sokolství v minulosti a nyní. Jaký tedy vidíte hlavní rozdíl fenoménu sokolství v minulosti a nyní?
      Dalším cílem Vaší práce bylo zjistit jací jsou dnešní členové. K jakému závěru jste při psaní Vaší práce dospěl?
      Poslední má otázka je, co přináší fenomén sokolství dnešním členům navíc oproti členům v minulosti.
      Děkuji za odpovědi a přeji hodně úspěchů.
      Mgr. Hana Zuntová

Hana Zuntová
      Host

Otázky pro Anetu Malárovou.
      Aneto, ve Vaší práci se zabýváte trestáním a odměnami dětí a zvolila jste si několik cílů. Kdybyste si měla zvolit jen jeden cíl Vaší práce, který by Vás nejvíce zajímal a chtěla byste jej více propracovat?
      Ve své práci jste zvolila kvantitativní výzkum, jakou hypotézu byste k němu mohla sestavit a pokusit se ji ověřit nebo vyvrátit?
      Děkuji za odpovědi a přeji hodně úspěchů při studiu psychologie.
      Mgr. Hana Zuntová

Hana Zuntová
      Host

Otázky pro Veroniku Minaříkovou.
      Veroniko,
      Vaše odborná práce je zaměřena mimo jiné pro informování začátečníků, kteří chtějí pracovat na své kondici či tělesné zdatnosti. Máte již nějakou zpětnou vazbu od této skupiny lidí na Vaše video lekce či osobní tréninky, zda jim pomohli k tomu, aby již nebyli začátečníky?
      Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.
      Mgr. Hana Zuntová

Adam Skovajsa
      Host

Dobrý den,

předně Vám děkuji za zapojení do SOČ. Zajímalo by mě vzhledem k tématu několik Vašich postojů a názorů. Jaký je Váš postoj k doplňkům výživy při fitness? Jak byste dokázala motivovat zejména mladou generaci ke cvičení či jiným pohybovým aktivitám? V čem považujete za unikátní Vámi navržený postup? Považujete fitness za životní styl? Domníváte se, že „cvičením doma“ lze dosáhnout lepších výsledků než návštěvami posilovny? Děkuji Vám za zodpovězení otázek. Adam Skovajsa

Adam Skovajsa
      Host

Otázky pro soutěžícího Romana Matějka

Dobrý den,

předně Vám děkuji za zapojení do SOČ. Mám na Vás několik otázek: Proč si myslíte, že mezi mladou generací roste zájem o pití kávy? Bude mít podle Vás vliv pandemie koronaviru na konzumaci kávy? Případně jaký? Proč si myslíte, že postupně dojde k protřídění subjektů na trhu s kávou? Je podle Vás káva v našich podmínkách konkurenceschopná substitutu v podobě čaje? Předem Vám děkuji za zodpovězení otázek. Adam Skovajsa

Veronika Petrášová
      Host

Dobrý den,
      při návštěvě v psychiatrické nemocni jsem měla možnost mluvit s pár pacienty. To co jsem se od nich dozvěděla mě šokovalo až tak, že jsem se rozhodla informovat veřejnost o tom, jak daleko může to naše normální popíjení zajít. Taky mám blízko sebe člověka, který si sám léčbou prošel, mockrát mi o tom povídal a mě samotnou to bavilo a zajímalo.Tohle téma je také celosvětově známe, ale moc se neřeší.
      Dle mého názoru je číslo tak vysoké, protože není těžké si alkohol sehnat. Alkohol se prezentuje tak, že zajišťuje lidem zábavu. A také proto, že se parta potřebuje nějak zabavit, zkusit něco nového a ten, kdo by se nenapil by z party vyčníval, což v dospívání na jedince může mít určité dopady.
      Mládež je ovlivněna okolím, tím co od mala pozoruje a v čem vyrůstá. Proto, když od mala pozorujeme, jak se alkohol konzumuje při jakékoliv formální i neformální příležitosti, vůbec nám to v pozdějším věku nepřijde divné. Děti pozorují rodiče jak se baví. Bolesti hlavy na druhý den už ale rodiče skrývají.
      Řešení vidím v tom, že by se alkohol neměl stávat tak dostupným. Také by se měl více kontrolovat u nezletilých při nějakém podezření hlavně rodiči. Přála bych si více přednášek do škol, jako jsou například o šikaně. O tom, jaké má alkohol dopady a jak nebezpečný je, protože toto nebezpečí nikdo nevidí.
      Pacient si deník psát musí. Pan Y si ho také psát nechtěl, ale je to povinná součást léčby a postupem času si na to většinou navykne a je schopný popsat i čtyři strany.
      Děkuji,
      Veronika Petrášová

Martina Janásová
      Host

Dotaz pro: Aneta Malárová
      Dobrý den Aneto,
      do Vašeho výzkumu jste zařadila také respondenty rodiče, kde ale převažují jednoznačně ženy, tedy matky. Přístup otců ve výchově je mnohdy odlišný, přísnější, než-li je tomu u matek. Maminky jsou ty konejšivé a více „hodné“ a preferují spíše tzv. politiku „cukru“ nikoli „biče“. Myslíte si, že provedený výzkum je dostatečně relevantní a objektivní? Dále jste uvedla, že právě rodiče byli vybírání náhodně, můžete mi upřesnit, jakým způsobem jste oslovila respondenty – rodiče? Neuvedla jste v práci, jaký druh výzkumu jste použila, máte příliš mnoho otázek, nemyslíte si po vyhodnocení, že byly některé otázky zbytečné? V závěru své práce uvádíte, že hlavní cíl má vést k zamyšlení veřejnosti nad tímto tématem. Postrádám konkrétní definování cíle a úroveň jeho splnění. Můžete mi toto ozřejmit? Jaký máte názor Vy sama na výchovu bez trestů? Těším se na Vaše odpovědi.
      Martina Janásová

Martina Janásová
      Host

Dotaz pro: Martin Tokoš
      Dobrý den Martine,
      velmi zajímavá práce s jasným a praktickým výstupem. Přínos je nejen pedagogický, ale také společenský. Využíváte jej ke zpestření výuky školám, ale také informujete zájemce o historii Uherského Brodu. Podle Vaší prezentace vše vyznívá velmi dobře, ráda bych Váš Iwalk absolvovala (jsem z Uh.Brodu). Výhrady však mám k odborné práci, kde chybí anotace práce v angličtině, rozsah Vaší samotné práce je reálně 13 stran, což nepovažuji za dostatečné. Působí to „psáno horkou rukou“ na poslední chvíli. Proč jste se více nevěnovali teoretickým základům, východiskům, aby práce přinesla větší odborný rozsah. Provádíte prakticky průvodcovskou činnost, zde jsou kladeny také určité nároky na osobnost průvodce. Na práci – projektu jste se podíleli ve třech. Jistě oceňuji úspěch na jiných soutěžích, v této soutěži se vyzdvihuje především vlastní individualita a osobnost. Prosím o Vaše vyjádření ještě k následujícím otázkám. Jak bychom mohli dále využít Váš projekt v reálné praxi, tedy jak zajistit jeho dlouhodobou udržitelnost? Co dále zamýšlíte s projektem po ukončení studia na gymnáziu? Kdo bude dále provádět zájemce a zda by to vše bylo i do budoucna zdarma? Děkuji a přeji hodně úspěchů.
      Martina Janásová

Martin Tokoš
        Host

Dobrý den, paní Janásová,

děkujeme za zpětnou vazbu.

Musíme přiznat, že na anotaci v angličtině jsme zcela zapomněli, ale to už teď nezměníme.

Na projektu jsme donedávna pracovali jako dvanáctičlenný tým, bohužel jsme v maturitním ročníku a na projekt v budoucnu nebudeme mít tolik času. Z tohoto důvodu jsme letos začali zaučovat novou skupinu budoucích průvodců z řad mladších studentů gymnázia, kteří by nás měli nahradit. Doufáme, že je projekt bude bavit jako nás. Také věříme, že procházky v režii studentů budou pokračovat co nejvíce let. Náš odchod neznamená, že s projektem končíme. Budeme se mu nadále věnovat z pozice konzultantů, či jako výpomoc v případě nouze. Provázet a vzdělávat veřejnost nás totiž vždy bavilo a ukončit takový projekt by nás velmi mrzelo. Procházky byly vždy zdarma. Pokud budou i nadále průvodci z řad studentů, není důvodem tyto procházky zpoplatňovat.

Vážíme si také, že Vás náš projekt zaujal a chtěla byste se zúčastnit. Až skončí současné nařízení vlády, nebude problém se domluvit na procházce.

Martin Tokoš

Martina Janásová
      Host

Dotaz pro: Aneta Opluštilová
      Dobrý den Aneto,
      s ohledem na aktuální situaci velmi omezeného cestování a celkové krizi na trhu cestovního ruchu věřím, že i tato práce je přínosem pro budoucí občany – novomanžele nebo snoubence. Program zájezdu je velmi pestrý a atraktivní, nicméně bych měla obavy z navrhované ceny zájezdu pro 2 osoby, která by se zřejmě mohla ještě zvýšit. Jak myslíte, že se současná situace pandemie odrazí na vývoji cen v turismu? Myslíte si, že právě Vámi zvolená destinace bude nadále žádoucí a proč? Děkuji za odpovědi.
      Martina Janásová

Aneta Opluštilová
        Host

Dobrý den,

Myslím si, že ceny můžou být nižší než obvykle, a to z důvodu, aby bylo přilákáno co nejvíce klientů a tím by se pokusilo alespoň z části eliminovat velkou ztrátu z aktuální situace. Domnívám se, že na trhu cestovního ruchu se proto můžou objevit velmi zajímavé a atraktivní nabídky, jako je můj Originální turistický produkt a můžou být nabízeny různé bonusy k zájezdům.
        Velmi důležitou roli zde hraje, zda zůstanou hranice uzavřeny a na jak dlouho. Pokud hranice České Republiky zůstanou zavřeny, tak si myslím, že se sníží ceny turistických produktů v České Republice, a to z důvodu vetší dostupnosti pro českou klientelu. Například v Karlových Varech bývají ceny nadsazeny pro velký pohyb zahraniční klientely, která si ráda připlatí. Mohla by nastat i jiná situace, a to kdyby hranice zůstaly delší dobu zavřeny, tak česká i ostatní vnitrozemská klientela by byla „hladová“ po moři, exotice či zimních sportech ve vyhlášených destinacích. Země splňující tyto požadavky klientely by mohly situace využít a zvýšit ceny.
        Dovolím si říci, že mnou zvolená destinace je specifická. Nachází se zde nedotčená příroda a vhodné podmínky pro zimní sporty a různé atrakce, které nikde jinde ve světě nenaleznete. Nejvíce navštěvovanou skupinou klientů budou ti, kteří milují nedotčenou přírodu, klid a zimní sporty.

Aneta Opluštilová

Martina Janásová
      Host

Dotaz pro: Roman Matějek
      Dobrý den Romane,
      velmi poutavá a odborná práce. Máte pravdu, že káva je a pro spoustu cílových skupin populace stále bude fenoménem, ale určitě i obliba čaje jako ekvivalentu stále roste. Provedl jste 2 druhy výzkumu, nicméně je až obdivuhodné, v jakém rozsahu jste provedl kvantitativní výzkum – 1385 respondentů-konzumentů. Jakým distribučním způsobem jste oslovil tyto respondenty, jaký byl termín výzkumu a jak můžete ověřit relevantnost-objektivnost odpovědí? Ve vašich hypotézách jste zdůraznil, že kvalita kávy je přednější než její tržní cena, ale podle výzkumu si většina respondentů kupuje komoditní kávu v supermarketech. Předpokládáme, že výběrovou kávu si kupují zejména ti, kteří navštěvují kvalitní kavárny s pražírnou, při návštěvě neodolají a nakoupí si domů. O této hypotéze jste mne tedy příliš nepřesvědčil. Můžete nyní? Myslíte si, že struktura některých otázek v průzkumu byla adekvátní ke konzumentům, že znají např. všechny variantní možnosti přípravy kávy doma, tak jak jste je uvedl v dotazu? Nebo proč jste se dotazoval na podobu zrna robusty či arabiky, v čem jste viděl smysl? Kaváren je stále více, ano, ale sortiment se také stále rozšiřuje, navíc např. o kombinaci kavárna-čajovna právě kvůli konkurenceschopnosti, ale kávová kultura zůstává. Letáček je skvělý, určitě ho využiji ve své výuce gastronomie. Děkuji.
      Martina Janásová

Aneta Malárová
      Host

Dobrý den,
      jelikož jsem si rozdělila respondenty na tři části, tak pro respondenty z řad rodičů bych zvolila jako cíl zjištění, kolik respondentů psychicky a fyzicky trestá. Myslím si totiž, že rodiče mnohdy nedomyslí dopad psychických a fyzických trestů a nedokáží si uvědomit, co dětem více uškodí. Proto by bylo zajímavé zjistit, které pohlaví a jaká věková kategorie více používá psychické a která fyzické tresty.
      Pro respondenty ze střední a základní školy bych zvolila jako cíl, zjistit jaký mají názor na výchovu jejich rodičů a co by dělali jinak. Líbí se mi rozdílnost názorů dětí v rozdílném věku. Je zajímavé číst co si děti myslí o výchově jejich rodičů a taky je určitě zajímavé pro rodiče zamyslet se nad tím, jaký mají děti názor na jejich výchovu, protože každá strana na to má rozdílný názor.
      Hypotézou k mému kvantitativnímu šetření bylo zjištění, kterým trestům, zda fyzickým nebo psychickým, jsou rodiče nakloněni více, než jejich děti. Dále jsem chtěla vyvrátit tvrzení, že rodiče už fyzické tresty nepoužívají a užívají spíše výchovu bez trestů, což se mi vyvrátit povedlo.
      Aneta Malárová

Martina Janásová
      Host

Dotaz pro: Filip Mráček
      Dobrý den Filipe,
      děkuji za opětovné přiblížení ČOS a jejích aktivit. Sama jsem byla členkou, ale právě jakási „zkostnatělost“ této organizace, myslím, že mnohdy je tak stále vnímána, mne dále neoslovila. Velký přínos shledávám právě v tělovýchově rodičů s malými dětmi, kde se rozvíjí všestrannost dětí, která je u nich tolik potřebná. Organizaci samozřejmě uznávám, její další aktivity vítám, ale stále si myslím, že veřejnost ji vnímá jako neatraktivní, zažitou tradici, která přetrvává díky nadšencům, generacím a rodinám, které vstupují a angažují se jako dobrovolníci. Čím nás, veřejnost, můžete přesvědčit, abychom se znovu zapojili do této tělovýchovy? Jaké zásadní argumenty máte? Anketu, kterou jste provedl byla od členů – cvičitelů, lektorů nebo „pomahatelů“ Sokola, tedy samozřejmě s velmi pozitivním výsledkem. Ráda bych znala názor veřejnosti, občanů UH, proč by se ne/chtěli zapojit do aktivit Sokola v UH. Bylo by zajímavým obohacením práce. Fandím všem, kteří sdílí pozitivní myšlenky pana Tyrše a všestrannosti a děkuji Vám za toto téma.
      Martina Janásová

Martina Janásová
      Host

Dotaz pro: Veronika Minaříková
      Dobrý den Veroniko,
      Vaše téma je úplně aktuální k současné pandemické situaci – fittness online:-) Také se zajímám dlouhodobě o sportovní aktivity a výživu s tím spojenou. Oceňuji samotné zpracování práce, má vhodnou návaznost, logiku i věrohodnou praktickou část a výstup ve formě videí ukázkových cvičebních lekcí. Nicméně ke struktuře písemné práce – určitě do obsahu nepatří otázky rozhovoru. U tabulek na str. 25 a 26 uvádíte, že se jedná o ukázku cviků, ale žádné „ukázky“ nevidím, jen tabulku. Vhodnější by byla fotografie správného a špatného provedení. A narážíme na problém online cvičení, že je masovou záležitostí, ale cvik provádíme chybně a nikdo nás neopraví, tak si můžeme mnohdy více uškodit než přilepšit (hovořím právě o začátečnících, na které se v práci zaměřujete). Postrádám v práci alespoň zmínku o pitném režimu. V závěru uvádíte, že práce poslouží „hlavně mně“. Co tedy byl hlavní cíl práce a jak byl naplněn? Velmi oceňuji vlastní přístup k fittness kroužku, kde jste měla 8 členů, připadá mi to málo na celou střední školu? Velkým vzorem je Vám p. Růžička, ale ten se věnuje individuálním klientům. Tedy v čem konkrétně vidíte svou budoucnost fittness online, aby Vás mohla tahle příležitost případně i živit? Děkuji a hodně štěstí i úspěchů ve fittness.
      Martina Janásová

Aneta Malárová
      Host

Dobrý den,
      rodiče jsem oslovovala osobně, předáním dotazníku, nebo pomocí internetu. Záměrem bylo získat odpověď „rodiče“, bez ohledu na pohlaví. Z tohoto důvodu jsem si jistá, že je výzkum dostatečně relevantní. Odpověď některých mužů se nepodařilo získat, ženy byly přístupnější k vyplnění dotazníku.
      Otázky byly zvoleny tak, aby se čtenář o výchově za pomoci odměn a trestů dozvěděl co nejvíce informací.
      Hlavním cílem bylo zjistit, zda rodiče více trestají nebo odměňují a názor dětí na jejich výchovu.
      Výchova bez trestů je dle mého názoru účinná za předpokladu, že ji rodiče používají již od narození dítěte. Nemyslím si, že je potřeba ve výchově využívat tresty fyzické.
      Aneta Malárová

Martina Janásová
      Host

Dotaz pro: Veronika Petrášová
      Dobrý den Veroniko,
      ano, alkohol je aktuální téma pořád, protože jeho konzumace se neustále zvyšuje. Shodou okolností mám také známého, který pobýval na ústavní léčbě v Kroměříži a dokonce to bylo před půl rokem, proto vím, o čem píšete a Vaše práce je skutečně autentická, věrohodná. Rozsah Vaší odborné práce je reálně 23 stran a z toho 6 stran anketa a 6 stran psaného rozhovoru. Rozhodně by přidalo na kvalitě práce např. online nahrání audiorozhovoru pánů X a Y, protože i na síle a intonaci hlasu lze rozpoznat pocity, což se k tomuto tématu nabízí. Uvádíte v anotaci práce, že pán „X“ pomáhal s celou prací, můžete toto tvrzení ozřejmit? Provedla jste anketu zaměřenou na alkohol, ale alkohol jste po celou dobu popisovala souhrnně, nerozlišovala jste „měkký“ a „tvrdý“ alkohol a do léčeben se dostávají ti, kteří mají problémy s nadměrným množstvím „měkkého“ alkoholu nebo bohužel s podstatně rizikovějším „tvrdým alkoholem“, případně nejrizikovější varianta kombinace obou předchozích, což potvrdily výpovědi pánů X a Y. Souhlasím s výsledky Vaší ankety, že konzumace mezi mladistvými je rozšířená a že dostupnost alkoholu je jednoduchá, ale co s tím? Ve Vaší tištěné práci postrádám shrnutí ankety do syntézy, tedy jasný závěr poznatků, co z ankety vyplynulo (částečně uvádíte v závěru práce). Na základě této práce jste nebo bude z Vás naprostá abstinentka? Jsem toho názoru, že příležitostná sklenka vína nikomu neuškodí, ale vy tvrdíte, že alkohol v jakékoli formě škodí ( i 2 dcl červeného vína). Vědecké studie se ovšem v tomto pohledu různí. Jsem odborný pedagog v oblasti gastronomie a pokud je alkohol součástí společenského protokolu, vůbec nikomu neublíží 🙂 Určitě dále šiřte osvětu nekonzumovat alkohol, škodí lidskému zdraví, v tom Vám velice fandím, ale je a bude to náročné. Očekávám Vaši reakci na toto vyjádření. Děkuji za téma, bylo zajímavé.
      Martina Janásová

Hana Zuntová
      Host

Dotaz pro chlapce z gymnázia v Uherském Brodě.
      Vaše Práce je o projektu, na kterém jste pracovali, a jistě vám tato práce přinesla hodně informací a rozšířili jste si kompetence v různých oblastech. Projekt se mi velmi líbí a dovedu si představit, že bychom jej mohli využít i u nás. Přesto mě zarazilo, že v odborné práci, kterou zde předkládáte, jde opravdu „jen“ o popis projektu. Vnímám to jako velkou škodu, protože by jistě šlo rozpracovat a pokračovat ve zpracování poznatků získaných právě z rozjetého projektu. Zvláště pak, když na této práci spolupracujete ve trojici. Mám na vás tedy otázku, jaký jste měli záměr, že bude mít tato vaše práce přínos (ne projekt – ten má velký přínos)?
      Děkuji za odpověď a projektu fandím.
      Hana Zuntová

Štěpán Novák
        Host

Dobrý den, paní Zuntová,

děkujeme za zpětnou vazbu.

Naše odpověď: Rozšířit povědomí o projektu pro širší veřejnost.
        Poskytnout obraz naší práce může vyvolat u některých osob pocit zvídavosti. SOČ je vhodným nástrojem, jelikož sdružuje nejen nadané žáky, ale zejména akční pedagogy. Na našem projektu lze vidět, že i město bez historických památek po židovské menšině (muzeum židovské obce, synagoga…) můžeme spojit s osudy Židů a vytvořit v něm edukativní procházku. Popularizací našeho pilotního projektu, právě mezi akčními pedagogy, lze docílit efektu, který vidíme v Maďarsku – učitelé, ve spolupráci s USC Shoah Foundation, vytvořili procházky čerpající z Archivu Vizuální Historie ve svých obcích, nehledě na na hmotné pozůstatky po židovské menšině. Po České republice mohou vznikat podobné projekty, jako náš uherskobrodský. V tomto vidíme možný přínos naší práce.

Také si myslíme, že práce SOČ je shrnutím naší snahy v průběhu téměř celé středoškolské docházky. Byli jsme také podpořeni učiteli a konzultanty k sepsání práce, jelikož máme dostatek teoretických i praktických podkladů. Shodli jsme se, že nevyužít naše podklady by byla škoda.

Štěpán Novák

Hana Zuntová
      Host

Dotaz pro Anetu Opluštilovou.
      Zdravím Aneto,
      Vaše zpracování turistického produktu je zajímavé. Tato destinace jistě také zaujme mnoho mladých lidí. Chtěla jsem se zeptat, zda jste při vytváření denního programu počítala také s únavou z cestování nebo po večerní procházce či zábavě. Trochu mě překvapilo, že je plánováno každý den vstávání před 8:00 ranní 🙂 a druhý den, hned 15 minut po snídani, máte naplánován program. Prohlídka Helsinské katedrály má časovou dotaci pouze 30 minut – to se dá zvládnout?
      Cena zájezdu je dosti vysoká, zvláště pro mladé manžele, kteří budou budovat svůj domov, zakládat rodinu. Jste přesvědčena, že je to program, který by mladé novomanžele oslovil?
      Děkuji za seznámení s touto destinací a aktivitami.
      Přeji hodně úspěchů
      Hana Zuntová

Aneta Opluštilová
        Host

Dobrý den,

První let je z Prahy do Helsinek, poté ubytování v hotelu a zbývající část programu je prakticky relaxační – sauna na ruském kole a dále večeře při svíčkách. Hotel nabízí navíc novomanželům masáž pro dva zdarma, což vše představuje myslím dostatečnou relaxaci po cestě. Druhý den dopoledne je program přizpůsobený času vnitrostátního letu, proto jen krátká návštěva katedrály a odjezd na letiště. Pokud si budou hosté přát vynechat návštěvu katedrály, pojedou přímo na letiště. Cena je naopak velmi přijatelná, vyjádřila se mi k ní i majitelka CK Jadran, která by tento zájezd sama ráda využila k výročí svatby v budoucnu. Zájezd zahrnuje velmi pestré aktivity v programu a nadstandardní služby a protože skandinávské státy mají jinou cenovou relaci (vše je tam 2x – 3x dražší než u nás) je tato cena pro 2 opravdu přijatelná. Zájezd je určený spíše pro vyšší střední třídu, nikoli pro sociálně slabé. Proto se v práci zmiňuji o segmentaci trhu, není pro všechny. Vycházím také z toho, že tento zájezd lze zakoupit jako svatební dar nebo právě jako lukrativní dovolenou např. k výročí svatby. Řada manželů získává právě finanční hotovost jako svatební dar a může ji utratit dle svého uvážení.

Aneta Opluštilová

Hana Zuntová
      Host

Dotaz pro Veroniku Petrášovou.
      Děkuji za věnování se tématu alkoholu ve Vaší odborné práci. V závěru Vaší prezentace se zmiňujete, že jste chtěla více rozšířit informace, které jste napsáním práce získala. Můžete mi přiblížit co tím myslíte? Chtěla jste snad vytvořit nějaký materiál pro prevenci?
      Děkuji a přeji hodně úspěchů
      Hana Zuntová

Veronika Petrášová
      Host

Dobrý den,
      chtěla jsem formou mé prezentace více prezentovat. Předávat více informací v ostatních třídách na našem gymnáziu.
      Děkuji,
      Veronika Petrášová

Adam Skovajsa
      Host

Otázky pro Veroniku Minaříkovou
      Dobrý den Veroniko,

předně Vám děkuji za zapojení do SOČ. Zajímalo by mě vzhledem k tématu několik Vašich postojů a názorů. Jaký je Váš postoj k doplňkům výživy při fitness? Jak byste dokázala motivovat zejména mladou generaci ke cvičení či jiným pohybovým aktivitám? V čem považujete za unikátní Vámi navržený postup? Považujete fitness za životní styl? Domníváte se, že „cvičením doma“ lze dosáhnout lepších výsledků než návštěvami posilovny? Děkuji Vám za zodpovězení otázek. Adam Skovajsa

Adam Skovajsa
      Host

Dotaz na Filipa Mráčka

Dobrý den Filipe,

děkuji, že jste se zapojil do SOČ. Chtěl bych se s dovolením zeptat, jak by si navrhl způsob, aby se výrazně zvýšila atraktivita Sokola pro mladou generaci? Děkuji za zodpovězení otázky. Adam Skovajsa

Veronika Říhová
      Host

Zdravím všechny z kategorie 14.

1. Co se rozsahu prací týče, doporučený rozsah je 20 – 30 stran. Kromě dějepisu nemají ani porotci v celostátním kole v různých kategoriích problém s kratšími pracemi, naopak nevidí rádi dlouhé práce hlavně s posledních letech, kdy spousta soutěžících nedorazí, a oni je četli zbytečně.
      2. Pokud budou mít studenti dotazy navzájem, není problém. Počkejte jenom, prosím do 10.30, aby měli nejdřív možnost porotci. Otázku si v klidu nachystejte, zkontrolujte si, jestli dotaz už nepadl.
      3. Pokuste se dotazy zodpovědět do 11 hodin, ať je dost času na následnou domluvu. Pokud by se to nezvládlo, máte samozřejmě šanci do 12.
      Všem držím palce.
      Říhová

Veronika Petrášová
      Host

Dobrý den paní Janásová,
      Pan X mi předával informace o pobytu a průběhu v léčebně. O tom, jaké to tam celé dny bylo o denících atd.. Díky němu je moje práce tak autentická. V mé práci zmiňuji to, že i malé popíjení každý den může způsobovat závislost. Pan X a Y začínali na pivech a vínu a skočili u „tvrdého“ alkoholu. Výsledky mého dotazníku jsou děsivé. Pomoc může informovanost o alkoholu a důslednost rodičů. Abstinentka ne. Já si také myslím, že příležitostná sklenka nikomu neuškodí. Ale když se příležitostná sklenka odehrává každý den, tak už je něco špatně.
      Děkuji,
      Veronika Petrášová

Veronika Říhová
      Host

Dotaz pro Veroniku Petrášovou
      Dobrý den!
      1. Reaguji na odpověď paní Janásové. Pokud při popisu léčebny vycházíte z rozhovoru s panem X, on zná po více než 10 letech takové detaily?
      2. Proč byly vedeny rozhovory pouze s vyléčenými alkoholiky? Nezkoušela jste se zeptat někoho, kdo navštěvuje léčebnu opakovaně nebo naopak lékaře, aby situaci popsali ze svého pohledu?
      3. Jaký závěr byste udělala z těch dvou rozhovorů?
      Děkuji.

Veronika Říhová
      Host

Dotaz pro Anetu Opluštilovou
      1. Podle čeho byla vybíraná destinace, podle čeho program, hotely. Máte s Finskem osobní zkušenost. CK se dopředu seznamují s tím, co nabízí. Jak je to s Vaším zájezdem?
      2. Jakým způsobem jste si potvrdila Vaše hypotézy? Našla jsem jenom konstatování, že jste je potvrdila, ale asi jsem nepochopila ten důkaz. Omlouvám se, pokud jsem to jenom v elektronické podobě přehlédla, víc se orientuji na papíře.
      3. Proč v práci používáte množné číslo (vybrali jsme, snažili jsme se), když je to Vaše samostatná práce?
      Děkuji

Veronika Říhová
      Host

Dotazy pro Romana Matějka
      1. Proč odpovídali hlavně respondenti z MS a ZL kraje? Čím mohla být převaha těchto dvou krajů zapříčiněna? Mohlo to ovlivnit výsledky?
      2. Proč jako zdroje práce používáte kromě odborné literatury i blogy na iDnes.cz. Nebyl k tématu vhodnější zdroj?
      3. Jakým způsobem proběhl výběr odborníků, se kterými jste provedl rozhovory? Jsou to Vaši známí nebo jste je cíleně kontaktoval?
      Děkuji

Veronika Říhová
      Host

Dotazy pro Veroniku Minaříkovou
      1. Co bylo Vaším hlavním cílem? V úvodu je nějaký cíl uvedený, ale ten je spíše pro teoretickou část.
      2. Pokud má práce fitnes online propagovat, pan Růžička od toho spíš ustupuje, takže co tím rozhovorem sledujete? Má práce vyznít jako podpora? Navíc je škoda, že tento člověk nebyl víc představený.
      Děkuji

Veronika Říhová
      Host

Dotazy pro Anetu Malárovou
      1. Pokud odpovídaly v kategorii SŠ spíše děvčata, nebudou výsledky dotazníku tímto výběrem ovlivněny? Chlapci mohou být trestáni jinak než děvčata.
      2. Byl v něčem viditelný rozpor, když jste vyhodnocovala dotazníky pro rodiče a pro „děti“?
      3. Proč jste volila respondenty z těch krajů, které jste volila. 6 lidí mi nepřijde jako vypovídající vzorek, možná se mohlo zůstat v blízkém okolí.
      Děkuji

Veronika Petrášová
      Host

Dobrý den paní Říhová,
      všechno si pamatuje docela přesně. Já to chápu, byl to pro něj velmi těžký zážitek.Původně jsem chtěla mít rozhovory tři, ale ne každý se do toho chtěl zapojit. Neznám bohužel nikoho, kdo léčebnu opakovaně navštěvuje. Pouze pacienty, kteří v ní už zůstali a léčí se tam se schizofrenií. Také jsem měla možnost mluvit pouze se sestrou v psychiatrické nemocnici v Kroměříži. Pokud máte na mysli rozhovory s pány X a Y velice je obdivuji. Oba jsou šťastní, stanovili si své cíle a já jim přeji jen to nejlepší. Je důležité si to umět v hlavě přepnout a změnit své priority.
      Děkuji,
      Veronika Petrášová

Veronika Minaříková
      Host

Odpověď pro Hanu Zuntovou.

Zpětnou vazbu jsem získávala v průběhu celého roku. Snažila jsem se s účastníky tréninků o všem diskutovat, aby jim vše vyhovovalo. Tréninky jsem proto stále upravovala a stále dokola jsem se snažila vysvětlovat jim správnou techniku cviků a jejich nejčastější chybná provedení a následné důsledky, které by mohly nastat jejich nesprávným prováděním. Z mého pohledu se dva účastníci stali pokročilými. Podle mého názoru pokročilý cvičenec je ten, kdo se snaží se získanými informacemi pracovat a začne si “hledat svoji vlastní cestu”. Začátečník by měl tedy dostat dobrý základ a když na něm sám začne stavět a informace si zkouší v praxi, získává tak své vlastní zkušenosti, které ho posouvají dál.

Děkuji a přeji hezký den,

Veronika Minaříková

Aneta Opluštilová
      Host

Dobrý den,

1. Na trhu se nabízí spousta zájezdů, které jsou ovšem kopírovatelné a vzájemně nahraditelné. Snažila jsem se o takový originální zájezd, který na trhu není a bude specifický. Odborné praxe máme také v cestovních kancelářích v našem regionu a právě paní manažerka CA Baritour má s podobným zájezdem zkušenosti (již několikrát tam byla), její bratr působí ve Finsku jako průvodce.
      To bylo pro mne velkou inspirací vypracovat tento originální zájezd. Informace jsou tedy naprosto relevantní a ověřené. Služby, program a hotely jsem sestavila na základě konzultace s paní manažerkou CA, které by byly pro takový zájezd nejvyhledávanější.
      2. Ano všechny hypotézy byly zakomponovány do vlastní práce průběžně. V závěru uvádím konkrétní příklady dalších potenciálních klientů a odkazuji tam na kalkulaci a fakultativní výlety v práci, kde jsou hypotézy určeny.
      3. Jednotlivé kroky jsem konzultovala s paní manažerkou CA Baritour a také lze práci vnímat jako potenciální nabídku cestovní kanceláře, z toho důvodu jsem používala množné číslo, vyniklo to lépe.

Aneta Opluštilová

Aneta Malárová
      Host

Dobrý den paní Říhová,
      je možné že chlapci jsou trestáni jinak než děvčata, ale z odpovědí, které jsem od chlapců dostala bylo jasné, že chlapci jsou ve většině případů trestáni stejně jako děvčata. Skupina respondentů byla stanovena na SŠ bez ohledu na pohlaví. Výsledky dotazníku tímto ovlivněny nejsou.
      Viditelný rozpor byl v názorech dětí na výchovu rodičů. Rodiče zastávali názor že křik a fyzické tresty jsou v pořádku a dítěti neuškodí, ale děti byli názoru opačného a mnohdy vyhodnocovali tyto tresty velmi negativně.
      Výzkum respondentů byl prováděn bez ohledu na jejich bydliště.
      Aneta Malárová

Veronika Říhová
      Host

Dobrý den!

Ruším předchozí pokyn, odpovídejte do 12 hodin, někteří začali až teď.
      Říhová

Veronika Minaříková
      Host

Odpověď pro Martinu Janásovou.

Dobrý den,

Ano, téma je opravdu aktuální vzhledem k momentální situaci. Strukturu práce jsme probírali s mojí vedoucí práce a shodli jsme se právě na této podobě. Máte pravdu, že ukázky cviků tam žádné nejsou, jsou to pouze příklady cviků a fotografie jejich provedení by byli názornější. Pitný režim jsem zmínila v kapitole 3 Faktory tréninku, 3.3 Hydratace a dech. Hlavní cíl práce byl, abych já vedla a motivovala ostatní k pohybu s využitím vlastních cvičebních videí, protože ty mohou trénink výrazně zefektivnit, pokud jsou vhodně vytvořená pro konkrétní jedince, a to je velká výhoda dnešní doby. Osm členů je asi málo na střední školu, která má více než 250 žáků, ale zase je to ideální počet na to, abych se jim mohla věnovat i více individuálně. Vzhledem k tomu, že naše škola má velmi pestrou nabídku zájmových kroužků, mnozí nemohli chodit ještě dvakrát týdně na trénink se mnou, i když o to měli zájem. Navíc to bylo problematické pro dojíždějící studenty, protože nebylo možné udělat tréninky v takovém čase, aby navazovaly na autobusové spoje. Navíc nemáme tak prostornou posilovnu, aby se nás tam sešlo víc. To by ovšem nebyl až takový problém, více bychom praktikovali cvičení s vlastní vahou těla v tělocvičně. Petr Růžička se sice věnuje individuálním klientům, ale dělá to jinak. Především se snaží o to, aby se noví klienti učili od těch, kteří jejich školu dlouhodobě navštěvují a nedělá mezi nimi rozdíly. Já osobně bych se ráda stala fyzioterapeutkou a znám mnohé odborníky z tohoto oboru, kteří se věnují vzdělávání veřejnosti přes online zdroje. Na Instagramu můžete navštívit např. účet vo2maxpraha a na Youtube např. kanál FYZIOklinika. Já mám před sebou však mnoho let studia a poté budu potřebovat praxi, abych mohla jako fyzioterapeutka pracovat. Možná v budoucnu budu součástí nějakého takového online programu, ale to je ještě daleko.

Veronika Minaříková

Filip Mráček
      Host

Dobrý den,
      aktuální čísla o počtech členů mi sdělil starosta T.J.Sokol Uherské Hradiště Jaroslav Ševčík. Historické informace jsem zjišťoval ze sborníků Sokola, které uvádím ve zdrojích své práce.
      Smyslem mé práce bylo zjistit, zda je Sokol organizací, která odchází společně se svými staršími členy, nebo se dokázala v moderní době adaptovat na organizaci zajímavou i pro mladé. Došel jsem k závěru, že ano.
      Děkuji za otázku,
      Filip Mráček

Roman Matějek
      Host

Dobrý den paní Říhová,
      Děkuji Vám za Vaše dotazy,
      1. Převaha těchto dvou krajů byla zapříčiněna z důvodu toho, že jsem dotazník snažil v první řadě šířit přes své známé (rodinu, kamarády, spolužáky) a ti jej rozeslali svým rodinám. Myslím si, že výzkum to příliš neovlivnilo, výzkum nebyl zaměřen na porovnávání výsledků mezi jednotlivými kraji.
      2. Káva je v dnešní době stále téma, které je velmi dynamické a hodně informací není sepsáno v podobě odborných zdrojů. Proto jsem využíval blogů a internetových článků, kde jsem potřebné informace dohledal.
      3. Se třemi odborníky jsem se osobně znal, dva jsem cíleně kontaktoval, z důvodu jejich znalosti v oboru a také z důvodu toho, že jsou velmi populární a pracují pro velké společnosti obchodující s kávou (pan Štec a pan Hartl).

Filip Mráček
      Host

Dobrý den, děkuji za otázku. Vzhledem k tomu, že polovinu členů Sokola dnes tvoří mladí lidé, že jsou i ve vedení organizace a vytvářejí Sokolu novou a moderní tvář, jsem usoudil, že se Sokol dokázal adaptovat na nové podmínky a dokáže být atraktivní pro mladé i dnes. Tuto skutečnost potvrzuje například i vyjádření starosty či vzdělavatelka T.J. Sokol UH.
      Filip Mráček

Veronika Minaříková
      Host

Odpověď pro Adama Skovajsu.

Dobrý den,

O doplňcích výživy při fitness mám zcela jasný názor. Já cvičím pro své fyzické a psychické zdraví. Chci, aby mé tělo dobře fungovalo a mělo to, co potřebuje. Vše, co naše tělo opravdu potřebuje, můžeme získat ze správné stravy. Správná strava by podle mých znalostí a zkušeností měla být taková, že každá porce by měla obsahovat především bílkoviny, poté zdravé tuky a sacharidy získané z ovoce a zeleniny. Široká nabídka doplňků vypadá velice lákavě, ale naše tělo je vlastně nepotřebuje (Více podrobností můžeme najít např. Ve výživovém programu Whole30). Existují však doplňky, jako např. rybí tuk, který je pro naše tělo potřebný a mnozí ho nemají ve své stravě dostatek, proto je dobré si ho doplnit jinak. Musí být ale kvalitní, koncentrovaný a bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Já osobně se snažím vždy najít tu nejpřirozenější cestu, a to doporučuji i ostatním. Někteří však touží zásadně změnit estetickou podobu svého těla (až nepřirozeně) a to už bez různých doplňků nejde. Motivovat mladou generaci k pohybu, to jde nejlépe vlastním příkladem a také hodně mluvit o benefitech, které to přináší a jak moc to naše tělo potřebuje. Nejenom mladí lidé často vůbec neví, proč je pohybování se tak prospěšné. Výborné je, když je jim to vysvětlováno už od mala, poté ve škole. Můj postup bych úplně unikátním nenazývala, jen jsou k tomu navíc videa, což může být opravdu dobrý doplňkový materiál. Ano, fitness považuji za životní styl. Obecně bych doporučila cvičení doma a v posilovně střídat. Řekla bych, že posilování s vlastním tělem je přednostní, ale při zvedání těžkého závaží se nám výrazně posilují kosti a musíme se naučit vykonávat symetrické pohyby, zlepšujeme tím rovnováhu a stabilitu, a to nám může pomoci i v běžném životě.

Veronika Minaříková

Filip Mráček
      Host

Dobrý den, děkuji za otázku. Jak jsem uvedl v práci, nad zatraktivněním Sokola se dnes zamýšlejí hlavně mladší lidé v jeho vedení. Vytvářejí nový design i mediální obraz Sokola jako organizace s tradicí, ale i organizace moderní. Mladí členové a vedoucí si většinou uvědomují, v čem byl význam a smysl Sokola dříve, vidí ale, že dnes je třeba hledat nové cesty – moderní sporty, nový vizuální styl, kamarádská komunita. Podle mých zjištění se tato cesta ukazuje jako úspěšná.
      Děkuji,
      Filip Mráček

Filip Mráček
      Host

Dobrý den, děkuji za slova podpory. Jak jsem během práce zjistil, situace v různých jednotách se liší právě mírou Vámi zmiňované „zkostnatělosti“. Zdá se však, že v posledních letech opravdu přichází ke slovu více mladá generace a dostává se i do vedení. Ačkoli mnohé věci vidí a pojímá možná trochu jinak než starší sokolové, alespoň podle hradišťské jednoty, kterou jsem se zabýval, to vypadá, že se to docela daří, i když někdy pomalu.
      Děkuji za otázku,
      Filip Mráček

Veronika Minaříková
      Host

Odpověď pro Veroniku Říhovou.
      Dobrý den,
      Mým hlavním cílem bylo vést skupinu zájemců a dát jim k dispozici materiály v podobě videí. Po zkušenostech, které jsem získala, tak bych cvičení podle videí z Youtube doporučila pouze jako inspirační, či doplňkový materiál. Ne si tréninky stavět výhradně na cvičení podle náhodných videí. Mám pocit, že tento člověk, Petr Růžička, byl představený dostatečně. Rozhovorem s ním sleduji, že cvičení podle online zdrojů může být dobré, ale jen když je vytvořeno speciálně pro určité jedince a má zpětnou vazbu.

Veronika Minaříková

Roman Matějek
      Host

Vážená paní Janásová,
      Děkuji za Vaše dotazy,
      1. Svůj dotazník jsem šířil přes facebookové skupiny všech krajů ČR, které se zabývají prodejem bazarových věcí, přes své známé, kteří jej rozesílali svým rodinám a přes studenty vysokých škol, kteří například vyvěsili plakát s QR kódem na informační nástěnku. Výzkum probíhal měsíc.
      2. Hypotéza, která říká, že kvalita je přednější než její tržní cena, byla potvrzena na základě popisu řetězce s výběrovou kávou. Pokud farmář, který kávě věnuje maximální péči dostane zaplaceno jen podle tržní ceny, je to nespravedlivé. Cena musí být určena podle její kvality.
      3. Všechny otázky byly strukturovány tak, aby dokázali odpovědět respondenti ze všech věkových skupin. Předpokládal jsem, že pokud by si konzument připravoval určitým způsobem kávu, tak bude znát její název.
      Roman Matějek

Petr Machala
      Host

Dobré odpoledne,
      je mou povinností Vás seznámit s výsledky okresního kola SOČ. Komise pečlivě vyhodnotila jednotlivé práce a rozhodla takto:
      Obor 13
      1. místo – Kateřina Trávníčková, Tereza Formánková, Adéla Janoštíková,
      Efektivní marketingová strategie vybraných škol. Komise doporučuje postup do KK.
      2. místo – Jakub Lukeš, Proč a jak musíme transformovat školský vzdělávací systém: Teorie. Nástroje. Praxe. Komise nedoporučuje postup do KK.

Obor 17
      1. místo – Helena Kamrlová, Bajka o včelách Bernard Mandeville. Komise doporučuje postup do KK.
      2. místo – Ellen Lesovská, Homosexualita v kontextu víry. Komise doporučuje postup do KK.
      3. místo – David Strnad, Analýza dezinformací v českém internetovém prostředí. Komise doporučuje práci k licitaci.

Všem umístěným gratulujeme a postupujícím přejeme hodně úspěchů v dalších kolech.

Veronika Říhová
      Host

Dobrý den!

Omluvám se, ale měli jsme problém při vyhodnocení a přes maily se komunikuje pomalu.
      Výsledky kategorie 14:
      1. Roman Matějek
      2. Veronika Minaříková
      3. Aneta Malárová
      4. Aneta Opluštilová
      5. Filip Mráček
      6. Veronika Petrášová
      7. Štěpán Novák, Jakub Pindeš, Martin Tokoš

Do krajského kola by měly postupovat první 3 práce.
      Gratuluji a přeji hodně úspěchů.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 51 vláken odpovědí
  • Téma ‚42 – okres Uherské Hradiště – obor 14’ nepřijímá nové odpovědi.