Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Pardubický › 42. KK SOČ – spojený obor 04 a 08 › Odpověď na téma: 42. KK SOČ – spojený obor 04 a 08
Dobrý den,
omlouvám se za svou pozdní odpověď. Zapsala jsem si totiž špatně datum a včera jsem už bohužel nekontrolovala svou schránku. První zaslání odpovědi se mi také nepodařilo.
Mé odpovědi zní takto:
1) Hlavní ekologickou stopou doprava určitě není, jak jsem ve své práci zmiňovala. Barvení bude mít na životní prostředí určitě mnohem vetší vliv, kvůli bežnému používání nebezpečných chemikálií.
2) Pokud správně chápu Vaši otázku, tak by se jednotlivé činnosti daly „vylepšit“ asi takto. Zisk surovin by měl probíhat bez použití pesticidů a výroba oblečení v bezpečných podmínkách a za použití zdravotně nezávadných látek. Oblečení by ideálně nebylo vyrobeno ze syntetických látek, aby nedocházelo k uvolňování mikroplastů při praní. Vliv dopravy by byl omezen na minimum, pokud by všechny fáze životního cyklu probíhaly např. v jedné zemi. Snížená produkce oblečení by přispěla k menšímu množství nevyužitého textilního odpadu.
3) Ano, o takových firmách jsem slyšela. Nedokáži je ale konkrétně jmenovat. Takové firmy především používají hlavně přírodní materiály, proto nedochází k uvolňování mikroplastů při praní jejich produktů. Jejich produkce oblečení je výrazně nižší a zaměřují se obvykle na kvalitní nadčasové kousky. Prodej českého produktu v České republice také snižuje ekologickou stopu dopravy.
4) Touto otázkou jsem se v práci nezabývala. Přesto můžu zmínit konopí, což je rychle rostoucí a poměrně nenáročná rostlina, výhodná pro výrobu textilu. Není ale ještě příliš běžná.