Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Vysočina › 42 – Kraj Vysočina – obor: 6 › Odpověď na téma: 42 – Kraj Vysočina – obor: 6
Dobrý den, Vážená paní magistro, níže zasílám odpovědi na Vaše otázky. V případě jakýchkoli dalších dotazů mě můžete konktaktovat na e-mailu: cyrusovael@gmail.com, ráda Vám je zodpovím.
1.V tomto případě velmi záleží na konkrétním výrobku, nicméně většina na trhu dostupných müsli je výrazně doslazována pro lepší chuť. V tom lepším případě medem, ale i přes to se jedná o jednoduché cukry, které jsou pro zubní sklovinu škodlivé. Zdravější alternativou ovšem může být výroba vlastní granoly, tj. pečeného müsli, kdy si spotřebitel složení potraviny sám pohlídá. Nakonec bych Vás ještě odkázala na mou odpověď na otázku č.4 paní doktorky Svatavy Křížové, kde rozebírám výše zmíněnou konzumaci jídla po či před vyčištěním zubů.
2. Já osobně elektrický kartáček nepoužívám. Nicméně názory na něj se mezi odborníky různí. Většina se ale shoduje na tom, že správné a dostatečné čištění klasickým manuálním zubním kartáčkem je naprosto dostačující. Na toto téma jsem vedla rozhovor se svou ošetřující zubní lékařkou, podle ní je důležité sledovat druh pohybu kartáčku. Kartáčky s oscilačním pohybem, eventuálně sonickým pohybem spíše doporučuje, ovšem kartáčky s pohybem rotačním spíše nedoporučuje. Je též vhodné si uvědomit, že elektrický zubní kartáček za nás „všechnu práci neudělá“ a že používání elektrického zubního kartáčku není rychlejší variantou, spíše naopak. Moje lékařka by je doporučovala dětem nejdříve od první třídy.
3. Pasty se od sebe opravdu značně odlišují v ohledu na obsah fluoru a zejména u dětí je důležité volit vhodnou zubní pastu. Pasty vhodné pro děti obsahují minimální množství fluoru řádově pouze kolem 400-600 ppm fluoru. Ideální množství fluoru v dětských pastách se ovšem velmi liší v závislosti na konkrétní věk dítěte. Podle EADP (Evropská akademie pro dětskou stomatologii) je dokonce vhodné u dětí do 3 let používat pastu s naprosto minimálním množstvím fluoru nebo s vůbec žádným. Zatímco běžné pasty vhodné pro dospělé mají většinou kolem 750-1500 ppm fluoru. Speciální skupinu tvoří pasty terapeutické, tedy určené pro pacienty se zvýšeným rizikem vzniku zubního kazu, které obsahují 1800-2500 ppm fluoru.