Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Vysočina 42 – Kraj Vysočina – obor: 6 Odpověď na téma: 42 – Kraj Vysočina – obor: 6

Adéla Kubištová
Host

Dobrý den,

1. Česnek jsem nepěstovala, použila jsem kupovaný z jihlavské pobočky firmy Oseva. Dodavatelem je firma Moravoseed se sídlem v Mikulově v Jihomoravském kraji a jednalo se o ozimý česnek, tj. vysazovaný na podzim. Přesné složení půdy bohužel nevím, předpokládám, že se jedná o černozem, úrodnou půdu často používanou k zemědělským účelům, na kterou je oblast Mikulova poměrně bohatá, a pH neutrální nebo mírně kyselé, které je pro výsadbu česneku ideální. Vzhledem k tomu, že rozdílný a poměrně výrazný účinek měly i jednotlivé odrůdy, předpokládám, že stejně tak se budou účinky lišit u jarního a ozimého česneku nebo česnek pěstovaný v různých lokalitách, protože všechny tyto podmínky do určité míry utvářejí složení česneku a tím pádem i jeho působení.

2. Sama jsem antiparazitické účinky nezkoumala, ale (jak uvádí více zdrojů, například B. Kodovská ve své práci Fytoncidy v česneku nebo O. Kočárek v Česneku kuchyňském) jedná se o roupy, škrkavky nebo tasemnice, kromě toho také odpuzuje komáry nebo klíšťata.

3. Ano, uvádím to v Závěru práce, a to právě kvůli tomu, že se účinky na E. coli nebo Lactobacillus prokázaly. Přílišná konzumace tedy může vést k nežádoucí inhbici, nicméně běžná konzumace by podle mého názoru na střevní mikrobiom neměla mít zásadní vliv.

4. Podle mého názoru by na nosičství česnek určitý vliv mít mohl, nicméně bylo by třeba vzít v potaz množství, aby nedošlo k nežádoucím inhibicím jiných bakterií (viz otázka výše), protože česnek samozřejmě není specifický pouze na stafylokoka, zároveň ale také dobu mezi požitím česneku a transportem účinných látek do horních cest dýchacích (aby se působnost nestihla vytratit, protože podle výsledků mé práce působí česnek na stafylokoka pouze jako terapie, ne jako prevence, takže po delší době se účinnost česneku ztrácí) a také zda jeho působnost neovlivňuje prostředí trávicích cest, například pH žaludečních šťáv.