Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Vysočina › 42 – Kraj Vysočina – obor: 10 › Odpověď na téma: 42 – Kraj Vysočina – obor: 10
Dobrý den, vážený pane Dundeli.
1) Pokud by byla souprava delší, než je popisováno na obrázku 22, tak by nastala situace, kdy vlak svojí délkou sepne jak spínací, tak i rozepínací čidlo zároveň. To by následně znamenalo ,,zmatení systému“, který by nevěděl, zdali má sepnout, nebo rozepnout. Závory by tak zůstaly beze změny stát a požadované sepnutí a následné rozepnutí by neproběhlo.
2) Problém se vzniklým rušením jsem eliminoval pomocí odrušení vedení. Využil jsem tak stíněných vodičů, které ideálně pokryly celou oblast rušení a eliminovaly nežádoucí chování systému. Po konzultacích s učiteli jsem samozřejmě zvažoval a zároveň i aplikoval jiné možnosti odrušení. Využil jsem například diodu, kterou jsem připojil na výstup celého systému, aby pohlcovala špičky nežádoucích impulsů z okolí. Po aplikaci tohoto odrušovacího prvku v podobě diody se stav výrazně zlepšil, avšak nedošlo k úplnému vymizení rušení. Postupem času se tedy ukázalo, že největším problémem jsou vodiče a bylo nutné je odstínit. Vámi zmiňované odrušovací prvky v podobě například RC členu jsem nezkoušel, avšak dle mých odhadů by systém reagoval podobně, jako u použití diody.
Pevně doufám, že jsem na Vaše otázky odpověděl srozumitelně.
Děkuji a přeji hezký zbytek krajského kola SOČ.
S pozdravem Radim Štefáček.