Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Vysočina 42 – Kraj Vysočina – obor: 15, 16 Odpověď na téma: 42 – Kraj Vysočina – obor: 15, 16

Jan Míšek
Host

Pro paní M. Avkovskou
Vývoj názvu je poněkud zajímavý. Vlastně úplně poprvé jsem měl v plánu udělat pouze ministrův rozhovor po telefonu a udělat z toho krátkou vtipnou sketch. Ale když jsem později kolem viděl počet různých ministerstev a na co všechno můžou být a když jsem si vzpomněl na Vánoce před tím a na počty lidí stále s něčím nespokojených a z něčeho nervózních, napadlo mě, proč neexistuje nějaké ministerstvo, které by řešilo chod celých Vánoc? Od úplného začátku, až do konce. To, že jsem začal psát už v létě, mi práci moc neulehčilo, ale alespoň jsem měl dostatek času na to dát celé věci pointu a udělat z celé věci nakonec souvislý příběh.

Nechtěl jsem nijak nic výrazného. Představu pro jednotlivé herce jsem měl již předem danou. Ministra jsem si představoval jako opravdu vysoce postaveného úředníka, proto byl oblek a brašna na místě. Protože je Ministr postavou už tak dost výraznou, nechtěl jsem to nijak zvlášť posilovat ještě nějak výrazným kostýmem. U Betlémské hvězdy jsem zvolil nakonec narůžovělé šatičky, které nepůsobily nijak agresivně a rušivě. Diváka tak opravdu zajímalo, jaký je výkon herečky a příběh. Jediným detailem, který přichází na závěr vystoupení, je čelenka s připevněnou hvězdou, kdy už je jasno, kdo doopravdy holčička je. Kdybychom měli více času, možná by nás napadly i další varianty. Tyto mi ale přišly v konkrétní chvíli nejlepší a ani sami herci vůči kostýmům nic nenamítali

Vzhledem k aktuální situaci jsem se nemohl zúčastnit tří soutěží, které byly naplánované. Wolkerův Prostějov, Celostátní přehlídka v zájmové umělecké činnosti v Odrách a krajské kolo ZUŠ v recitaci. Mám pocit, že dvě z těchto soutěží mají přesunutý termín a moc se na ně těším. Alespoň mám nyní více času na své vlastní projekty, kterými jsou, jak jsem již zmínil, má další divadelní hra Obrazově řečeno, se svými přáteli máme také v plánu vydávat sbírečku poezie, která bude čítat zhruba čtyřiceti textů a se křtem počítáme v létě tohoto roku a v nadcházejícím roce bych se chtěl věnovat své vlastní sbírce. Aktuálně se ale věnuji psaní scénáře mé další inscenace a našemu společnému projektu. Plánů je mnoho a času málo. Ale věřím, že vše dopadne nejlépe, jak to jen bude možné.