Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Moravskoslezský Porota A: Biologie – zemědělství – TOŽP Odpověď na téma: Porota A: Biologie – zemědělství – TOŽP

Vladan Vítek
Host

1. Ano zajímal jsem se o znečištění v daných tocích v minulosti a z dostupných informací vyplývá, že bylo daleko horší. Zvláště před rokem 1989, kdy ještě nebyly důrazně uplatňovány zákony na ochranu životního prostředí bylo znečištění znatelně horší. Od roku 1989 se situace postupně zlepšuje až do současného stavu.
2. Měření v měsících červenec a srpen není z důvodu nedostupnosti laboratoře na Ostravské univerzitě. Cílem práce bylo utvořit rámcový pohled na znečištění v daných tocích, a proto probíhala měření méně častěji. Srážky byly sledovány a projevily se menším průtokem v květnu, červnu a září. Odběry byly prováděny vždy v neděli pro srovnatelnost daných měření. Většina největších znečišťovatelů však operuje i o víkendu vzhledem k finanční náročnosti přerušení provozu.
3. V dostupných informačních zdrojích nebyly zaznamenány žádné havárie.
4. V dané oblasti jsem nenašel žádnou studii, ze které bych mohl čerpat, což byl také jeden z důvodů proč jsem si vybral tuto oblast.