Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Moravskoslezský › Porota D : Učební pomůcky- ekonomie › Odpověď na téma: Porota D : Učební pomůcky- ekonomie
1. Ano, některé položky jsem zkoušela vylisovat dvěma způsoby. Bylo to lisování novinami a lisování pomocí lisu. Rozdíly byly viditelné.Za pomoci lisu se savými papíry se položka vylisovala mnohem rychleji (někdy již za 2 dny, záleželo na vlhkosti a tloušťce rostliny), dále byla méně vlnitá (tlak lisu byl větší než zatížení knihami), také barvy květů byly jasnější a méně vybledlé (hlavně modré a fialové květy) a jako poslední se na rostliny neobtiskl text z novin.
Lis jsem nezačala používat záměrně, dostala jsem ho k narozeninám od rodiny, protože věděli, že bych s lisováním ráda pokračovala i do budoucna a bude to pro mě cenný dárek. (rozhodně je :))
2. Rozhodovala jsem se mezi mnoha různými variantami. Jelikož bylo množství položek velmi objemné a poměrně těžké, musela jsem použít silnější materiál, zejména dřevo. Po konzultaci s řemeslníkem jsme se rozhodli pro tento tvar, aby se položky daly snadno vyjmout a rozeznat mezi sebou od jednotlivých biotopů.
3. Asi největší problém mi dělal mák vlčí. Tuto rostlinu jsem musela jak několikrát posbírat (pokaždé mi při cestě domů opadaly okvětní lístky), tak vylisovat (po vylisování mi okvětní lístky opadaly také). I tak jsem to s ním ale nevzdala, a nakonec se mi to povedlo.
4. S hledáním rostlinných položek mi pomáhala celá rodina, kdy jsem je neustále prosila, aby se na procházce všichni dívali okolo a hledali rostliny. Dále mi občasně vypomáhal otec, který mi vykopával položky z tvrdé a vysušené půdy. Jako poslední mi sestra pomáhala s fotografováním při práci. Jinak jsem celou práci dělala sama. Po pojmenování položek jsem je dala na kontrolu mé paní učitelce biologie, která mi také dávala cenné rady pro vytvoření teoretické části.
V mé práci bych velmi ráda pokračovala, jak v bakalářské práci, tak pro zábavu. S touto prací jsem se naučila a dozvěděla o bylinách, které mají zdravotní účinky a dodnes je suším na čaje. V dnešní době mnoho lidí spíše přihlíží na léky a na léčivé byliny se zapomnělo. To je, dle mého názoru velká škoda a proto bych svou práci ráda rozvinula na několik informací o těchto bylinách. Také díky této práci jsem se rozhodla pro studium biologie a ochrany životního prostředí.
5. Celkově jsem nasbírala něco okolo 200 položek. Některé se mi ale nepodařilo identifikovat (zejména traviny), položky se rozpadly, zplesnivěly nebo zhnědly (a už nebylo možné je znovu nalézt-místo nalezení bylo mimo okolí mého bydliště).
6. Myslím, že nedokážu napsat, která položka je nejcennější. Má práce obsahuje několik druhů, které mají lékařské využití a jsou velmi cenné. Pro mě je ale velmi cenný stulík žlutý, jelikož při jeho vykopávání z rybníku jsem málem plavala s žábami a také pstroček dvoulistý, jehož pojmenování mi trvalo týden a proto se také stal mou oblíbenou rostlinou.
7. Nejdále jsem cestovala do Jeseníků, Beskyd a města Vítkov.
Ano, určitě narazila, naneštěstí herbář zůstal ve školní budově a tak se nemohu podívat a už si to přesně nepamatuji. Vím ale o dobromysli obecné, pryšci chvojka a mateřídoušce vejčité, které se na našem území hojně nevyskytují.