Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Moravskoslezský › Porota G: pedagogika – kultura › Odpověď na téma: Porota G: pedagogika – kultura
PAUL JOHAN – TVORBA DESKOVÉ HRY
Dobrý den,
1) Na této hře pracuji 2 roky. Většinu času jsem strávil vývojem samotným, jelikož dostat hru do testovatelného stavu je poměrně časově náročné. Kdyby vývoj postupoval hladce, tak věřím, že testováním bych strávil poměrově více času. Tím, že jsem však měnil koncept a mechaniky hry a brzké fáze jsem testoval jednou nebo dvakrát a následně jsem se posunul k další fázi, došlo k výraznému prodloužení času stráveného nad vývojem. V samotném Pajduláku jsem hru zas až tolik netestoval, jelikož byť byli ochotní pomoct, tak jsem nechtěl jim brát tolik času, který se testováním stráví. Testoval jsem hru hlavně s mými bratranci, kteří také rádi hrají deskové hry.
2) Aktuální situace jaksi pozastavila veškeré dění a nejsem si jistý, jak podstatná je moje hra v této krizi (když už se nebavíme ze zdravotního hlediska, tak z ekonomického minimálně). Volný čas mimo jiné trávím s bratrancema nad touto hrou a dělám úpravy a taky připravuji nějaké ty vylepšení, abych při propagaci mohl ukázat, jakým směrem můžou hráči hru posunovat. To by mělo také pomoct, protože oproti tomu říct: „je to možné“, je dle mého lepší: „udělal jsem to takhle“. Také například Czech board games nepořádají testování, kvůli aktuální situaci. To byl můj primární cíl, jelikož i přes všechno testování, co jsem provedl, je pravděpodobně potřeba ještě více testování. Toho není nikdy málo. A můj plán se nemění. Nejdříve bych se chtěl zůčastnit právě toho testování, než podniknu další kroky. V neposlední řadě čekám také na výsledky SOČ, které by mohly také zvýšit hodnotu hry v očích ostatních.
3) Svojí stolní hru jsem si vytvořil zejména proto, abych ji mohl hrát, což bylo splněno a takto ji plánuji využívat do budoucna. Samozřejmě by bylo hezké, kdyby stejného konceptu (open-source) využili i velké firmy, ale nejsem si jistý realističností této představy. Po té, co jsem nad tvorbou hry strávil tolik času a občas jsem už myslel, že ji nedokončím, tak je pro mě potěšení se jen dívat na to, že se hra dá hrát.
A jestli mi dovolíte se vyjádřit k chybějícím zdrojům. Tím, že jsem hru vymýšlel sám a jediné věci (tedy hry), ze kterých jsem se inspiroval jsou tam přímo jmenovány.
Hezký den,
Johan Paul