Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Středočeský › 42-KK Středočeský -obor 9,10 › Odpověď na téma: 42-KK Středočeský -obor 9,10
Dobrý den.
Děkuji za otázky. S podobnými jsem se již setkal ve školním kole.
1) Máte pravdu, že se u profesionálních větrných elektráren používají třílisté vrtule. Moje prototypy vrtulí jsem modeloval hlavně na bázi testování a následných zkušeností. Každý prototyp listů vrtule byl vytištěn až 5 krát, a vytvořil jsem také různé středy rotorů, abych mohl vrtule testovat s rozdílnými počty listů. Většinou byl rotor nejúčinnější jako 3-listý. Rotor, s listy rotoru, které se poté ukázaly jako nejúčinnější (v práci “rotor č. 3“), dosahoval přibližně o 0,3 W větší výkon jako 4-listý, než 3-listý. Domnívám se, že pro výkon tohoto rotoru více vyhovovalo zvýšit celkovou plochu všech listů vrtule, což si neodporovalo s aerodynamickým tvarem listů rotoru. U 4-listé vrtule byl sice větší odpor listů rotoru, ale také větší celková plocha, což pro tento aerodynamický tvar listů rotoru je účinnější, než menší celková plocha s menším odporem u 3-listé vrtule.
2) Při hledání generátoru jsem narazil na dynamo u starého kola, v té době to bylo stále ještě dynamo. To jsem ale rozebral, vzal z něj pouze permanentní magnet a kostru dynama pro navinutí cívky. Dále jsem již nepracoval se zbytky konstrukce starého dynama, tudíž už nebyl v přítomnosti žádný komutátor a generátor mohl být považován jako alternátor.
Děkuji,
Martin Holoubek