Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Plzeňský 42 – Plz. kraj – obory: 01, 02, 10, 18 Odpověď na téma: 42 – Plz. kraj – obory: 01, 02, 10, 18

Jan Jindřich Hřebenář
Host

Dobrý den,
jak jsem zmínil ve své práci, chtěl bych se této problematice věnovat v budoucnu, zatím o tom jenom přemýšlím a snažím se o celé problematice získat maximum informací, tak abych se dokázal vypořádat se všemi nepříznivými vlivy, které tento typ spojení přináší.
Uvažoval jsem prozatím o příležitostné komunikaci, s ruční stanicí a polohováním z ruky. V případě trvalé instalace bych pak volil anténní rotátor a doplněk, který mi umožní nastavení elevace. Stejnou sestavu bych použil ve spojeních EME. V obou případech se musí přizpůsobovat kmitočet podle Dopplerova jevu (pro spojení EME lze využít program WSJT).
Rotátor a jeho stavbu jsem zvažoval, avšak po konzultacích se spíše kloním k jeho pořízení.
Již jsem zkoušel komunikaci přes satelit SO-50, s ruční stanicí a malou anténou Moxon Yagi, kterou jsem držel v ruce, satelit jsem však nedokázal aktivovat (zmiňuji ve své práci). Myslíte-li collinear anténou soustavu sfázovaných dipólů nebo tzv. „Švédku“ či „Bílou hůl“, tak na „Bílou hůl“ jsem na svém QTH satelit neslyšel, oproti tomu byla Moxon Yagi v přenosném provedení výrazně lepší.
Děkuji za informaci o programu SDRSharp, zatím znám jen server websdr, který využívám v pásmech KV.

Děkuji za dotazy
S pozdravem
Jan Hřebenář